Dinleme Kayıtlarını Şimdiki İstihbarat Daire Başkanı Sildirmiş

Dinleme Kayıtlarını Şimdiki İstihbarat Daire Başkanı Sildirmiş

Emniyet’teki telefon dinleme kayıtlarının silinmesine ilişkin tartışmaları bitirecek önemli bir belge ortaya çıktı. Buna göre kayıtlar Emniyet İstihbarat Dairesi Takip Sistemi’ne geçildikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat...

Emniyet’teki telefon dinleme kayıtlarının silinmesine ilişkin tartışmaları bitirecek önemli bir belge ortaya çıktı. Buna göre kayıtlar Emniyet İstihbarat Dairesi Takip Sistemi’ne geçildikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in onayı ile ortadan kaldırılmış.

Günlerdir süregelen Emniyet’teki log kayıtlarının silinme tartışmasına son noktayı koyacak bir belge ortaya çıktı. Belgede, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde tutulan telefon dinlemelerinin log kayıtlarının silinmesine sebep olan sistem değişikliği oluru ve talimatını Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in verdiği ortaya çıktı. Belgede Dinç’in, log kayıtlarının silinmesi olayını araştıran müfettişlerin sorularına verdiği cevaplar bulunuyor. Emniyet İstihbarat Daire başkanı olduktan sonra faaliyete geçirdiği log kayıtlarının tutulmasına yarayan İRİS’in (İletişim raporları inceleme sitemi) geçmişe dönük log kayıtlarının silinmesine sebep olduğu bilgisi belgelerde yer alıyor.

Elektronik sistemde ‘kullanıcının parmak izi’ olarak bilinen ve sistemi kimin kullandığına, hangi bilgilere eriştiğine, hangi işlemleri yaptığına ilişkin verileri gösteren ‘log’ kayıtlarının silindiği iddialarının aslının çok farklı olduğu ortaya çıktı. Hükümete yakın medya kuruluşlarında yer alan haberlerde geriye dönük log kayıtlarının Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek tarafından silindiği iddia edilmişti. Ancak Radikal Gazetesi’nin de ulaştığı ve internetten yayınladığı bir belgeye göre olayın tamamen farklı olduğu anlaşıldı. Yandaş medyanın haberlerinde yer verdiği Emniyet İstihbarat Dairesi Karar Takip Sistemi’nin (KTS) yeni versiyonu, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in göreve gelmesinden sonra 10 Mayıs 2014 tarihinde kullanılmaya başlandı. İftiraların aksine log kayıt hafızasının silinmesine Akyürek ve ekibinin değil bu yeni sistemin sebep olduğu belgede açık bir şekilde görülüyor. Edinilen bilgiye göre, İRİS (İletişim Raporları İnceleme Sistemi) olarak işlem gören yeni sistemin, eski log kayıtlarını yok edeceği bilgisi Engin Dinç ile başlangıçta paylaşıldı. Ancak Dinç rapora rağmen değişikliğe onay vererek log kayıtlarının da silinmesine sebep oldu. Ayrıca eski log kayıtlarının saklanması adına girişimde bulunmadı.

Mülkiye Başmüfettişleri Cengiz Gevrek ve Rıdvan Aydın’ın Dinç’e Emniyet’teki geçmişe dönük log kayıtlarına neden ulaşılamadığı sorusuna Dinç, “İRİS Projesi’nin kullanıma açılması ile kapatılan İDEA projesinin kurulu olduğu veri depolama sistemlerinin bir kısmının, İRİS projesi için kullanılmış olmasından dolayı log kayıtlarına ulaşılamamaktadır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca müfettişlere verilen raporda yeni Karar Takip Sitemi (KTS) projesinin eski KTS projesi kurulu olan bilgisayarlara kurulmak istenmesinden kaynaklı log kayıtlarının silindiği de belirtilmiş. Bu bilgilerin sisteme geçilmeden önce bilgisinin Engin Dinç’e verilmesine rağmen, Dinç log kayıtlarının silinmesine sebep olacak İRİS Projesi’ne onay vermesi diğer bir manada kayıtların da silinmesine onay olarak görüldü.

AKYÜREK: OPERASYON İÇİN DELİL OLUŞTURULUYOR

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki log kayıtlarının silinmesine ilişkin yasal bir engelin olmadığını açıkladı. Akyürek, log kayıtlarının bir yılın sonunda yönetmelik gereği imha edildiğini belirtti. Akyürek'in avukatı Adnan Şeker tarafından yapılan yazılı açıklamada, ilgili yönetmeliğe göre log kayıtlarının oluşturulduktan sonra 3 ay çevrimiçi, 1 yıl süreyle de çevrim dışı tutulacağı aktarıldı. Çevrim dışı bilgilerinin 1 yılın sonunda sistem tarafından otomatik olarak imha edileceği belirtildi. Akyürek, medyada Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nın tüm hafıza ve kayıtlarının geri dönülmez şeklinde silindiği algısının oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Akyürek, "Başkanlığın tüm kayıtları, belgelerin aslı ve hafızası Ankara Çankaya'daki arşivde durmaktadır. Belgelerin yedekleri ise gizli bir yerleşkededir. Eğer devlet yedeklerin yerini bilmiyorsa biz gösterelim." dedi. Akyürek, kendisinin 9 Ekim 2009 tarihli log kayıtlarını imha ettirdiğine dair maksatlı yayınların hukuki temelinin olmadığını belirtti. Kendisine yönelik bir operasyonun delillerinin oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Akyürek, “Bu haber ve yayınlara karşı her türlü yasal yollara başvurulacağız.” ifadesini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.