Dink Cinayetinde, Kamu Görevlilerinin Soruşturulmasının Önü Açıldı

Dink Cinayetinde, Kamu Görevlilerinin Soruşturulmasının Önü Açıldı

Hrant Dink cinayetinde, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nin haklarındaki takipsizlik kararını kaldırdığı 9 kamu görevlisi ile ilgili Adalet Bakanlığı, savcılığın ‘kanun yararına bozma’ talebini kabul etmedi. Dönemin İstanbul Emniyet...

Hrant Dink cinayetinde, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nin haklarındaki takipsizlik kararını kaldırdığı 9 kamu görevlisi ile ilgili Adalet Bakanlığı, savcılığın ‘kanun yararına bozma’ talebini kabul etmedi. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Vali Yadımcısı Ergun Güngör’ün de bulunduğu 9 ismin soruşturulmasının önü açılmış oldu.

Dink cinayeti kapsamında hakkında soruşturma açılması talep edilen eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İl Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah, eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve 6 polis hakkındaki kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı.

Bunun üzerine bu isimlerle ilgili dosya, soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Soruşturmayı yürüten terör savcılığı, Adalet Bakanlığı'na başvurarak ‘idari yargı birimlerince verilen kesin karar sonrası’ başsavcılıklarınca bu suç yönünden soruşturma yapılıp kamu davası açılmasının mümkün olmadığını belirtti. Terör savcılığı, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kararının kanun yararına bozma talebinde bulundu.

Adalet Bakanlığı ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu talebini yerinde görmedi. Bakanlık soruşturma yürütülmesi için dosyayı tekrar savcılığa gönderdi.

Dink ailesinin şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2011 yılında dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve 6 polis hakkında soruşturma izni verilmesi için İstanbul Valiliği’ne başvurdu. İçişleri Bakanlığı tarafından atanan mülkiye müfettişi izin verilmemesi yönünde kanaat bildirdi. Bunun üzerine valilik soruşturma talebini reddetti. Valiliğin iznini reddetmesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konu ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Dink ailesi, valiliğin bu kararına itiraz etti. İtirazı Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, değerlendirdi. Mahkeme takipsizlik kararının kaldırılmasına hükmetti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.