Dink Avukatı: Öğrenci Eyleminde Görülen Örgüt, Cinayette Bulunamıyor

Dink Avukatı: Öğrenci Eyleminde Görülen Örgüt, Cinayette Bulunamıyor

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin üzerinden yaklaşık 8 yıl geçti. Olaya ilişkin 4 dava, 3 de soruşturma devam ederken henüz bir hüküm çıkmadı. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, basit bir öğrenci...

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin üzerinden yaklaşık 8 yıl geçti. Olaya ilişkin 4 dava, 3 de soruşturma devam ederken henüz bir hüküm çıkmadı. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, basit bir öğrenci eylemi dahi örgüt kapsamında değerlendirilirken Dink cinayetinde örgütün bulunamadığına dikkat çekti.

Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Ancak sevenleri 15 Eylül’de Dink’in 60. doğum günü kutladı. Cinayetin üzerinden 8 yıla yakın zaman geçti ve olaya ilişkin adli süreç hala devam ediyor. Cinayetle ilgili hali nazırda 4 dava, 3 de soruşturma sürüyor. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden ana davada mahkemenin Yargıtay’ın bozma kararına karşı kararını vermesi bekleniyor.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, cinayetle ilgili soruşturma ve davaların son durumunu Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) anlattı. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin uyma kararı vermesi durumunda ana davada yargılamanın yeniden başlayacağını kaydetti.

Şu an 3 tane açık olan soruşturma dosyası olduğunu belirten Bakırcıoğlu, “Bir tanesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın genel yetkili kısmında olan dosya. Bir diğeri özel savcılık tarafından yürütülen soruşturma. Bir diğeri de Trabzon savcılığı tarafından yürütülen soruşturma.” dedi.

Trabzon Savcılığı tarafından dönemin il jandarma ve il emniyet görevlileri hakkında soruşturma yürütüldüğünü hatırlatan Bakırcıoğlu, “İstanbul’da bütün kamu görevlileri hakkında açık bir dosya var ve aynı zamanda örgütlü yapıların açığa çıkarılması ilişkin bütün talepleri ilettiğimiz bir dosyasıdır orası. Bir de Vali Yardımcısı Ergün Güngör ve il emniyet müdürlüğü yetkilileri hakkında süren bir soruşturma dosyası mevcut.” şeklinde konuştu.

Trabzon’da Ali Öz’ün tek başına ağır cezada yargılandığı bir davanın devam ettiğini söyleyen Bakırcıoğlu, “Ali Öz ve beraberinde 7 jandarma personelinin yargılandığı Trabzon 2 Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yapılan yargılama var. Karar çıkmıştı, temyiz ettik, Yargıtay’da.” ifadelerini kullandı.

'ÖRGÜTÜN ÜST YAPILANMASI VE BAĞLANTILARI ORTAYA ÇIKARILAMADI'

Cinayetin ilk başından itibaren bugün yargılanan sanıkların bu cinayeti işleyen örgütlenmenin en altına yer aldığını, örgütlenmenin üst yapılanmasının ve bağlantılarının açığa çıkarılamadığını söylediklerini vurgulayan Bakırcıoğlu, etkin bir soruşturma yapılmadığını ifade etti.

Cinayetin Trabzon’da örgütlenmiş olabileceğini ama bu cinayetin Trabzon ile sınırlı olmadığını kaydeden Bakırcıoğlu, “İstanbul’da da bağlantıları vardır. Ama bugüne kadar İstanbul bağlantılarına ilişkin hiçbir somut bilgi ele geçmedi. Çünkü etkin soruşturma yapılmadı.” dedi.

Trabzon ve İstanbul’da jandarma ve polisin Dink’in öldürüleceğine dair bilgiye sahip olduklarını belirten Bakırcıoğlu, “Bütün bu kurumlar cinayetin işleneceği bilgisine sahip oldukları halde bu kurumlar birbirlerine bağlantılı ya da ayrı cinayetin önüne geçmek üzere hiçbir çaba sarf etmediler. Dolayısıyla da kamu görevlilerinin açık sorumluluğu bulunmaktaydı. Fakat bugüne dek yalnızca Trabzon İl Jandarma görevlileri hakkında dava açıldı. O da görevi ihmal suçlamasıyla açıldı. Oysa cinayetteki sorumlulukları asla görevi kötüye kullanmakla sınırlı değildi. Ama yargılama hep bu çerçevede yürütüldü.” diye konuştu.

KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA HENÜZ DAVA AÇILMADI

Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Vali Yardımcısı Ergun Güngör ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in de aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkındaki takipsizlik kararını kaldırdığı dosyanın genel yetkili savcılıkta olduğunu belirten Bakırcıoğlu, “Takipsizlik kararının kaldırılmasına rağmen bugüne değin de kamu görevlileri hakkında dava açılmış durumda değil.” dedi.

Ana davada yerel mahkemenin Yargıtay’dan dönen ‘örgüt yok’ kararını eleştiren Bakırcıoğlu, “Siz öğrenci eylemlerini dahi örgüt kapsamında değerlendiriyorsunuz, ama burada kalkıp örgüt olmadığını söylüyorsunuz, bu olmazdı.” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.