Din barışı sağlar

Din barışı sağlar

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İsveç merkezli Raoul Wallenberg Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen 2. Uluslararası Din ve İnsan Hakları Çalıştayı başladı

Bu yıl ‘Din Perspektifiyle Uluslararası İnsan Hakları Hukukunda Barış Hakkı’ temasıyla gerçekleştirilen Çalıştay’da barış, barış eğitimi, barış süreçleri, küresel barışın tesis edilmesi, Ortadoğu’da barış gibi konular ele alınacak. Dedeman Konya Hotel’de geçekleştirilen Çalıştay’ın açılışına SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Raoul Wallanberg Enstitüsü Türkiye Koordinatörü Ville Forsman, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı, Akşehir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Karasioğlu, öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

BARIŞ HAKKI ÇOK ÖNEMLİ VE KAPSAYICIDIR

Çalıştay’ın açılış konuşmasında SÜ İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve Çalıştay Koordinatörü Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen, “Bu yıl Çalıştayımız ‘Barış Hakkı’ ana teması ile gerçekleştiriliyor. Barış hakkı, insan haklarının da içinde olduğu bir haktır ve çok önemli, kapsayıcıdır. İnsanlık hakları ile ilgili tüm problemlerin çözümü barışa bağlıdır. Dünya çapında 2013 yılında 412 çatışma meydana gelmiştir. Bu çatışmaların yarısından fazlasında şiddet kullanılmıştır. Tüm bunları göz önüne alarak böyle bir Çalıştayı yapma kararı aldık. Çünkü savaşları bitirmenin temelinde barış kültürünün oluşması yatıyor. Çalıştay’ın bu kültürün oluşmasına katkı sağlamasını temenni ederim” dedi.

DİN İNSAN HAKLARININ EN BÜYÜK GARANTÖRÜDÜR

Çalıştay’da söz alan SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin sevdiğine kavuştuğu güne, Şeb-i Arus’a tam bir ay var. Semavi dinlerin bir temsilcisi olarak Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, bizi barışa ve esenliğe çağırır. Bu çağrıya yeterince kulak verilseydi bizim İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi diye bir merkezimiz olur muydu, biz barışı ve insan haklarını tekrar tekrar konuşur muyduk bilemiyorum. Semavi dinler insan haklarının aslında en büyük garantörüdür. Bu tür toplantılar umarım Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’ye ve semavi dinlere kulak verilmesini sağlar. Böylelikle insanlığın uzlaşarak barış ve esenlik ortamında yaşaması sağlanmış olur” diye konuştu.

3 GÜN BOYUNCA 6 OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın oturum başkanlığı yaptığı ilk panelde ‘Dünya Barışı ve Ona Yönelik Tehditler’ ele alındı. Panelde Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığı ile Mücadele Özel Raportörü Mutuma Ruteere, ‘Irkçılık ve Ayrımcılık: Dünya Barışı Önünde Bir Engel’, Birleşmiş Milletler Barış Hakkkı Deklarasyonu Taslağı Hükümetlerarası Çalışma Grubu Raportörü Christian Guillermet Fernandez ‘Dünya Barışı: Mevcut Durum Analizi’ ve Mardin Metropoliti Saliba Özmen, ‘ Çoğulculuk ve Barış: Bir Süryani Perspektifi’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

3 gün sürecek Çalıştay’da ‘Barış, Barış Eğitimi, Barış Süreçleri ve Din’, ‘Küresel Barışın Tesis Edilmesi’, ‘Ortadoğu’da Barış’, ‘Türkiye Barışını Arıyor’ ve ‘Küresel Barışa Doğru: Dünya’dan Farklı Bakışlar’ konulu oturumlar gerçekleştirilecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.