Dilenciler yine hortladı

Dilenciler yine hortladı

Şehrin pek çok noktasında dilenciler yeniden hortladı. Bu dilenciler vatandaşların yollarını keserek yardım adı altında para istiyor. Dilenciler vatandaş tarafından geri çevrilmelerine rağmen ısrarlarını sürdürerek dilenciliği gaspa çeviriyorlar

Şehir merkezinde pek çok bölgede vatandaşların duygularını istismar eden dilenciler, şüpheli tavırları ile dikkat çekiyor. Dilenciler para toplamak için her yöntemi deniyor. Kimi zaman yolda kaldıklarını söyleyen dilenciler kimi zaman ilaç parası yetiştiremediklerini söyleyerek vatandaşlardan para talep ediyor. Dilencilerin kullandıkları yöntemler bunlarla da sınırlı değil. Ellerine aldıkları bir adet dergi ve tablo şeklinde hazırlanmış bir kağıt ile ihtiyaç sahipleri için yardım topladıklarını söyleyen ve özellikle genç erkekler yoluyla yapılan dilencilik usulünde ise vatandaşlara yapılan yoğun ısrar göze çarpıyor. Dilencilerin en çok tercih ettikleri yerler ise hastane çevresi ve banka önleri oluyor. Dilenciler gözlerine kestirdikleri vatandaşlara adeta yapışarak para talep ediyor. Hastane çevrelerinde kucaklarındaki yeni doğmuş çocuklarla, ‘Size bir şey söyleyebilir miyim?’ diye vatandaşa yaklaşan dilenciler, “Köyden geldik, çocuğum hasta, ilaç parası yok” diyerek para talep ediyor. Bu kişiler zaman zaman aile olarak dolaşıyor.

DİLENCİLİK Mİ GASP MI?

Hastane civarında eşi ile yürürken kendisinden para talep edildiğini söyleyen bir vatandaş, “Bir kadın eski bir arabanın içerisinde oturuyordu. Yanından geçerken arabadan inip, bir şey söyleyeceğini ifade etti ve yanıma yaklaştı. Çocuğuna ilaç alamadığını söyledi. Daha önceki tecrübelerime dayanarak para vermek istemedim. Genelde bu tür yaklaşanlar yalan söylüyor. Fakat vermeyeceğimi söylememe rağmen ısrarla beni ve yanımdaki ailemi rahatsız etti” diyerek dilencilere önlem alınması gerektiğini ifade etti. Banka önlerinde bekleyip banka içerisinden çıkan birini takip eden bazı dilenciler ise her türlü oyunu çevirerek para talebinde bulunuyor. Bahaneler kimi zaman yolda kalma, kimi zaman ilaç parası, yemek parası, kimi zaman ise evimde kömür yok şeklinde oluyor. Vatandaşların en çok şikayet ettikleri dilenciler ise bir yardım derneğine para topladığını söyleyen ve vatandaşlara yoğun ısrarda bulunan istismarcılar oluyor. Bu kişiler, “Dernek yeriniz nerde? Makbuzunuz var mı?” gibi soruları ustaca çevirerek para istemeye devam ediyor. Dilencilerin ısrarlı tavırları bazen gasp boyutuna ulaşırken, saf vatandaşlar bu tür istismarlara kanıyor.

YETKİLİLER ÖNLEM ALMALI

Konuyla ilgili şikayetini dile getiren bir vatandaş, dilencilerin yardım dilenmekte sınır tanımadığını, adım başı bir dilenciye rast geldiklerini ifade etti. Vatandaş, “Gençler aniden önümüze çıkıyor ve hastalıklarını bahane ederek, çalışmadıklarını ifade ederek para istiyor. Dilencilik toplumsal bir sorun. İnsanlar eğer muhtaçsa yardım kuruluşları ve dernekler onlara yadım eder. Devlet zaten çoğuna maaş bağlıyor ve sağlık giderlerini karşılıyor. İnsanların duygularının sömürülmemesi gerekir. Dilencilik bir meslek haline geldi. Bu mesleği ailecek sürdürüyorlar. Diğer illerden gelenler de var. Çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu dilencileri durdurmak için belediye ve emniyetin işbirliği yaparak ortak çalışması gerekiyor” diyerek, yetkililerden önlem almalarını istedi.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum