Enes Kalender

Enes Kalender

Dikkat, ergen var!

Dikkat, ergen var!

İnsan hayatı belirli dönemlerde incelenir. Her dönemin kendine has özellikleri vardır. Bebeklikte insan hayatı ve çevresini anlar. Çocukluk, bizim için oyun dönemi ve hayata anlam verme dönemidir. Gençlik, gerçek hayata hazırlıktır. Yetişkinlik, hayatın eksilerini ve artılarını gördüğümüz, kendi ayaklarımız üzerinde durmaya başladığımız bir dönemdir. Yaşlılık ise geçirilen ömrün muhakemesinin yapıldığı bir öz değerlendirme sürecidir. Çocukluk ile gençlik arasında da bir ergenlik dönemi vardır ki uzmanlar bu döneme kriz dönemi adını vermişlerdir.

 

**

Kriz dönemi olarak adlandırılan ergenlik dönemi deli-kanlılığın başladığı dönemdir. Anadolu da yerleşmiş bir söz olan deli-kanlı deyimi tam da bu dönemin özelliklerini anlatan bir deyimdir. Kanın deli ve hızlı aktığı dönem beraberinde pek çok olumsuzluğu da getirmektedir. Bu olumsuzluklar içinde hayatla baş etmeye çalışan bir ergen için hayat çekilmez bir hal almaya başlamaktadır. Bu dönem ergen için çok önemli bir evre olduğu gibi bunun yanında veliler içinde çok önemli bir evredir. Ergene karşı beklentiler yaşının ilerlemesinden ötürü artmaktadır. Bu beklentiler karşılanmadığında hem ergen için hem de anne-baba için büyük sorun ortaya çıkmaktadır. Ergen size çok beğendiği bir kıyafeti almak istediğini söyler sizde “ İstediğini alabilirsin “ dersiniz ergen sizin kendisi ile ilgilenmediğinizi düşünür veya size beğendiği bir kıyafeti almak istediğinde o kıyafetin çok da güzel olmadığını diğerini almasını teklif ettiğinizde bu sefer de “ Ne zaman verdiğim karara saygı duydun ki ? “ diye tepki gösterebilir. Bunlar olağan hayatın içerisinde bir ergen ile yaşayabileceğiniz standart diyaloglardan olabilir. Peki çözüm nedir?

**

Öncelikle ergenlik döneminin bir dönem olduğu asla akıldan çıkarılmamalıdır. Adı üstünde bir dönemdir ve gelip geçicidir. Özellikle anneler bu dönemde kız çocuklarıyla büyük çatışmalar yaşayabilirler. Kız çocuklarınız için yapılacak en güzel davranış onları daha önceden sorumluluk sahibi etmektir ve sizi en yakın sırdaşı olarak görmelerini sağlamaktır. Erkek çocuklar ise bu dönemde annelerinden biraz uzaklaşmaktadırlar. Eli öpülesi anneler lütfen endişeye kapılmayın. Tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanıdır. Nitekim gençlik döneminde en çok size yakınlaşacaklar ve sırlarını size açacaklardır. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli hususta ergenlerin kimlik arayışında olmalarıdır. Kendini keşfetmeye başlayan ergenin kendisini keşfetmesine yardımcı olmak gerekir. Bu dönemde kendine uygun bir hayat çizgisi çizen ergenler ileriki hayatlarında yaşamından zevk alacaklardır. Verdiği kararlardan gelecek hayatında pişmanlık duymaması için anne-baba rehberliği de verimli olmalıdır. Fakat şu önemli nokta vardır ki ergenler nasihat almaktan hiç ama hiç hoşlanmazlar. Onlar sizden rehberlik etmenizi isterler. Doğru ve yanlışları sıralamanızı değil seçenekleri önlerine sunmanızı isterler.

Anne-Babalar bu süreçte sabırlı olmalı ve çocuğunuzun sizi ne kadar çok sevdiğini unutmamalısınız.

**

Kendinizin o yaşlardaki durumundan bahsetmeniz problemi çözmekte çok işinize yaramayacaktır. Siz o yaşlardayken insanlar üret-tüket toplum yapısını benimsiyorken şimdi toplumumuzda ne yazık ki tüket-tüket anlayışı hakimdir. Bu dönemin özelliklerini iyice bilip bu yönde çocuğunuza rehberlik etmeniz size büyük avantajlar sağlayacaktır. Anneler ve babalar sizler bu hayatta en zor olan mesleği yapıyorsunuz. Annelik ve babalık yapmak şu zamanda gerçekten dünyanın en zor mesleği haline geldi. Bu zor mesleğin elbette büyük kazancı olacaktır. Sizler evlat sahibi olacak ve sımsıcak kucağınızda onları bir ömür boyunca ısıtacaksınız. Emin olun ki onlar sizi çok seviyorlar.  Aile olmak içinde sevginin yaşadığı bir şehirde yaşamak gibidir. Huzur ise o şehrin manzarasıdır. Sevginin olduğu ailede manzara hep huzurdur. Huzurun olmadığı karanlık geceler olacaktır fakat sabah mutlaka olacaktır. Yeniden sizin huzur manzaralı evinizde yaşamınız devam edecektir. Ergenler özellikle sizin onları anlamanızı beklerler. Onları anlamak içinde bir önceki yazımda bahsettiğim onlarla kaliteli zaman geçirmeyi denemelisiniz. Çünkü onlarla nitelikli birliktelikleriniz sevgi dolu yuvanızı daha yaşanır kılacaktır. Onları ne kadar çok sevdiğinizi de sık sık söylemeyi ihmal etmeyiniz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enes Kalender Arşivi
SON YAZILAR