Devlete Raporu Sunup Dondan Zarar Gören Fındık İçin Destek İstediler

Devlete Raporu Sunup Dondan Zarar Gören Fındık İçin Destek İstediler

Bazı ilçelerin ziraat odaları başkanları ortak basın açıklaması yaparak, dondan zarar gören fındık için devletten destek istediler.

Bazı ilçelerin ziraat odaları başkanları ortak basın açıklaması yaparak, dondan zarar gören fındık için devletten destek istediler.
Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan ile Ünye, Akkuş, Perşembe, Ordu, Ulubey ve Gülyalı ilçe ziraat odaları başkanlarının katılarak düzenledikleri ortak bası açıklamasında dondan zarar gören fındık için devletten destek istediler.

Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan yaptığı basın açıklamasında, "Bölgemizde 29 – 30 Mart tarihlerinde meydana gelen don olayının fındık bahçelerine verdiği zararın tespitine yönelik çalışmalar Ordu – Giresun – Trabzon ve Samsun illerinde, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İl Tarım Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odalarının hasar tespit komisyonları tarafından yürütülerek tamamlanmıştır.
Öncelikle don zararının fındık ürünüyle sınırlı olmayıp ilimizin önemli geçim kaynağı olan kivi ağaçlarında da mevcut sürgünleri tamamen kurutmuştur. Ayrıca ceviz ve dut ağaçlarının meyvelerine de ciddi zararlar vermiştir. Yapılan hasar tespit raporlarına göre ilimizde yüzde 20 ile yüzde 100 arasında değişen rakamlarda fındık ürününde zarar tespit edilmiştir.
0 – 200 rakım arası yüzde 20,
200 – 350 rakım arası yüzde 70,
350 – 500 rakım arası yüzde 100 dür.

500 RAKIMIN ÜZERİNDE YÜZDE 100 DON VAR

500 rakım üzerinde ise don zararının çotanakta yüzde 100 olmakla beraber, 2014 yılı sürgünlerinde yüzde 70 civarında 2013 yılı sürgünlerinde ise yüzde 25 civarında zarar olduğu görülmüştür. Bu bölgelerimizde fındık çotanakları tamamen zarar görmüş iken fındık dallarında da ciddi kurumalar oluşmuştur. Bu hasar tespit rakamlarına göre orta ve üst kollarda yetiştirilen fındık ve diğer meyvelerde kuvvetli düzeyde don zararının meydana geldiği, 2014 yılı sürgünleri başta olmak üzere 2013 yılı sürgünlerinde önemli düzeyde donmaya bağlı olarak zararlar görülmüştür. Dolayısıyla don zararının fındık ürünü bakımından rakıma bağlı olarak en az 2 – 3 yıl daha devam edeceği ön görülmektedir. Yaşadığımız don olayından sonra bölgemiz ekonomisinin özellikle fındık üreticilerinin fındık geliri açısından bu yıl yok yılıdır.

Bu durum karşısında bölgemiz ciddi risk altındadır. Ziraat Odaları olarak halkımızın bu sezonu mağduriyet yaşamadan atlatabilmesi için, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, Valiliğe, tüm bölge milletvekillerimize, Türkiye Ziraat Odaları Birliğine ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunmak üzere hasar tespit raporlarını ve taleplerimizi hazırladık. Bu rapor doğrultusunda üreticilerimizin mağduriyetini en aza indirecek taleplerimiz şunlardır;

1 – Alan Bazlı Gelir Desteği artık önemli bir devlet desteği haline gelmiştir. Üreticilerin ürünlerine kalite, verim ve fındık maliyetlerine yönelik önemli desteğinden dolayı 2014 yılından sonrada devamı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2013 yılı fındık çalıştayı raporlarında yer almıştır. Ancak yaşadığımız don afetinden sonra Alan Bazlı Gelir Desteğinin devamlılığı daha da önem arz etmiştir. Alan Bazlı Gelir Desteği bundan sonraki yıllarda da artırılarak muhakkak devam etmelidir. 2014 yılı Alan Bazlı Gelir Desteğinin müracaatları 30 Mayısta sona erecek olmasından dolayı 2014 yılı ödemelerinin üreticilerimizin borçlanmış oldukları Eylül ayında yapılması önemli bir zarurettir.
2 – Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalardan kullandığı zirai krediler ve SGK prim borçlarının don afetinden dolayı bir yıl faizsiz ertelenmesi bu anlamda üreticilerin mağduriyetini giderecektir.
3 – İlimizde 10 yıl önce 3 – 4 Nisan 2004 tarihinde yaşadığımız don afetinden dolayı üreticilerimize 2090 sayılı yasaya göre zarar ödemelerinin yüzde 44’lük dilimi ödenmiş olup yüzde 56’lık kısmının ise ödenmemesinden dolayı 76 bin üreticimizin 89 milyon TL alacağı bulunmaktadır. İlimizde aynı üreticilerimiz tekrar don afeti yaşamasından dolayı 2004 yılından kalan 89 milyon TL’nin üreticilerimize ödeme yapılması çok ciddi anlamda bir rahatlama sağlayacaktır.
4 - Oluşturulan hasar tespit raporları doğrultusunda gerekli incelemelerin ve çalışmaların yapılarak bölgemizin afet bölgesi kapsamında değerlendirilmeye alınması başta üreticilerimiz olmak üzere bölge ekonomimiz açısından önem arz etmektedir.

Yaşadığımız bu afet olayı bölgemiz ekonomisini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir. Oluşturulan rapor ve taleplerimiz bilimsel şekilde gerçeği yansıtmakta olup tüm yetkililer tarafından dikkate alınmalıdır. Ziraat Odaları olarak tüm kesimlerle birlikte hareket ederek bölgemizi bu mağduriyetten kurtarmak için ne gerekiyorsa çalışmalarımıza o yönde devam edeceğiz." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.