Devlet Bu İlçede Hane Başına 30 Ceviz Ağacı Verecek

Devlet Bu İlçede Hane Başına 30 Ceviz Ağacı Verecek

Zonguldak - Bartın - Karabük illerinde, klasik ormancılık faaliyetinin yanı sıra köylüler için ‘gelir getirici ağaç’ türleri teşvik ediliyor.

Zonguldak - Bartın - Karabük illerinde, klasik ormancılık faaliyetinin yanı sıra köylüler için ‘gelir getirici ağaç’ türleri teşvik ediliyor. Bölgeye sadece bir yılda 850 dönüm ceviz fidan sahası oluşturuldu.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nce 2013 yılında 850 dönüm ceviz fidan sahası oluşturuldu. Özelikle yüzde 85’i ormanlı kaplı Karabük’ün Yenice ilçe girişindeki 200 dekar araziye 2 bin adet aşılı ceviz fidanı dikildi. Bölgenin en büyük ceviz ağaçlandırma sahasına sahip olan Yeniköy'de hane başına 30'ar ceviz taksim edilecek. Böylece orman köylüsü, hem 30 ağacın bakımını yapacak hem de meyvesini satarak gelir sağlamış olacak.

Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsayan Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, bölgenin yüzde 64’ünün ormanla kaplı olduğunu söyledi. Özelikle halkın büyük çoğunluğunun ormancılıkla geçindiği Yenice ilçesi ve köylerinde ceviz gibi meyvesinden faydalanılan bir ormancılık faaliyetine dönüştürdüklerini kaydetti.

Yenice İlçe Orman Müdürü Şevket Eraslan ise ilçe yakınlarındaki Yeniköy’e kurdukları Ceviz Eylem Planı Çalışma Sahası hakkında bilgi verdi. Orman Genel Müdürlüğü’nün teşvikiyle köylere gelir getirici türler bakımından ceviz eylem planı gerçekleştirildiğini belirtti. Eraslan, “Amaç orman köylülerinin sadece ormanda kesim işleriyle para kazanmaları değil; aynı zamanda hem sahayı ağaçlandırmak hem de köyleri gelir getirici türlerdeki ağaçlarla donatmak. Burada dikmiş olduğumuz cevizlerin her birisi hane başına 30’ar adet düşecek şekilde dağıtımı yapılacak. Her hanenin 30 adet cevizi olacak. Mevcut yer orman sahası, fakat üzerindeki meyveleri köylüler kendileri toplayacak.” dedi.

10 bin nüfusa sahip ilçe merkezine bağlı 34 köyün tamamının orman köyü olduğunu hatırlatan Eraslan, “İlçemiz dünya literatürüne girmiş bir ormana sahip. Ancak yıllardır klasik ormancılık faaliyeti yürütülüyor. Sadece ormanda kesim işlerinde değil aynı zamanda ıhlamurun, cevizin ve benzer meyve ağaç türlerinden köylülerimizin gelir elde etmesini de istiyoruz. Bu konuda köylülerimizi teşvik ediyoruz.” diye konuştu.

HALKIN BÜYÜK TAMAMINA YAKINI ORMANCILIKLA GEÇİNİYOR

Yenice’nin yüzde 86’sı ormanlarla kaplı. Yenice ormanları dünyadaki 100 sıcak, Türkiye’deki 9 sıcak noktadan birini oluşturuyor. Ağaç türleri bakımından çok zengin çeşitliliğe sahip olan Yenice ormanları, dünya literatüründe zikredildiği gibi orman fakültelerinde de önemli yere sahip. Yenice ormanı dendiğinde, anıt ağaç yoğunluğu ve ağaç türleri bakımından çok zengin bir kültürden bahsediliyor. En yaygın olanları kayın, karaçam, köknar, meşe, ıhlamur, akça ağaç ve kızılağaç gösteriliyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.