Devlet ASELSAN mühendislerine "Neden gittiniz?" diye sormuş!

Devlet ASELSAN mühendislerine "Neden gittiniz?" diye sormuş!

Türkiye'nin iyi yetişmiş insanlarının beyin göçü durdurulamıyor. Devlet, ASELSAN, Roketsan gibi kritik kurumlardan ayrılıp yurtdışına giden mühendislere "Neden gittiniz?" diye sormuş

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılan anketten çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Devletin önemli kurumlarında hizmet veren mühendislerin beyin göçünün nedenlerini araştıran Savunma Sanayii Başkanlığı, ilginç sonuçlarla karşılaştı.

Anketten çıkan önemli bir sonuç da şartların düzelmesi durumunda yurt dışına giden mühendislerin önemli bir bölümünün Türkiye'ye dönmek istediği oldu.

2019'un ilk günlerinde New York Times gazetesinde yayınlanan bir habere göre; 2017'de 250 binden fazla Türk başka bir ülkeye göç etmişti. Gazete, Türkiye'den göçün ana nedenleri olarak siyasi görüşleri yüzünden cezalandırılma korkusu, terör, yargıya güvenin yitirilmesi ve hukukun üstünlüğünün hiçe sayılması olduğunu öne sürdü.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, haberin doğru olmadığını, belirtilen sayı içinde yabancı uyrukluların da yer aldığını açıkladı. Yurtdışına göçen Türklerin sayısınınsa 113 bin 326 kişi olduğu ifade edildi. Bu haberle 2019'a beyin göçü tartışmalarıyla girildi.

TÜRKİYE'DEN YURT DIŞINA BEYİN GÖÇÜ: 113 BİN KİŞİ

Cumhurbaşkanlığı'nın 113 bin kişi olarak belirttiği beyin göçü sayısı, üzerinde tartışılmaya değer bir konu olarak karşılık görmedi. Ancak mühendis intiharları ile de gündeme gelen ASELSAN ve ROKETSAN gibi kritik kurumlardan yurt dışına giden birkaç yüz mühendis gündemde tartışmalara konu oldu.

Bu mühendisleri tartışma konusu yapan şeylerden biri, belki de en önemlisi çalıştıkları kurumlarda edindikleri hayati bilgilerdi. Bu mühendisler çalıştıkları projeler ve kurumlar nedeniyle çok gizli bilgilere sahip oldukları için tartışma bu mühendislerin etrafında döndü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İSTİFA HABERLERİNİ YALANLADI

31 Mart seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili bir soruya "Bunlar asparagas haberler" şeklinde cevap vermişti. Gençlerin yurtdışında çalışmak istediği ve ASELSAN'daki bazı mühendislerin ayrıldığı yönündeki haberler sorulan Erdoğan şunları söylemişti:

"Şimdi yurtdışında iş bulur bulmaz onu pek bilmem ama şimdi tam aksine yurtdışından Türkiye'ye dönüşlerin yoğunlaştığı bir döneme gidiyoruz. Bu sadece inşaat mühendisliği değil, elektrik elektronik, makine mühendisliği vesaire. Bunun yanında tıp, bu konuyla ilgili tam bir geri dönüşümün olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Mesela şu anda Ankara'da kurduğumuz 3 bin 600-3 bin 700 yataklı şehir hastanesinde çok ciddi bir geri dönüş var. Yurtdışından Türkiye'ye dönenler var, özel sektöre gidip tekrar devlete dönenler var. Bu tür bir süreci yaşamaya başladık ve ASELSAN'dan falan bu şeyler filan bunlar da çoğu uydurma. Çünkü ASELSAN bir defa ücret politikasıyla vesaireleriyle de uygun bir yer. Zorla kimseyi tutamazsın ama bu anlattıkları gibi de böyle bir ayrılma şeyi falan ASELSAN'da söz konusu değil. ASELSAN tam aksine şu anda genç, kabiliyetli olanları seçerek kervanına katıyor ve orada çalıştırıyor ve güçlü bir kuruluş olarak da yoluna devam ediyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının aksine ocak ayında ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün istifaları doğrulamıştı. Görgün 2018'de kurumdan ayrılanların sayısının 100-200 kadar olduğunu söylemişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum