Detseli, TYB'de anılarını anlattı

Detseli, TYB'de anılarını anlattı

TYB Konya Şubesi, düzenlediği programlarla Konya kültür ve sanatına hizmet etmeye devam ediyor.

Bu haftaki kültürel etkinlikte Şair-Yazar İsmail Detseli anılarını anlattı. TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen Cumartesi konuşmalarının bu haftaki misafiri Şair-Yazar İsmail Detseli oldu. Seçkin bir dinleyici topluluğuna hitap eden İsmail Detseli, “Annah Dimissim” başlığı altında yaşadığı hayret verici olayları anlattı.

İsmail Detseli, hayatında karşılaştığı ilginç olayları anlatırken konu başlığı olan “Annah Dimissim!” sözü ile ilk karşılaştığı hatırasını nakletti. Detseli’nin esprili bir dille yaptığı konuşma yaklaşık bir saat sürdü. Annah Dimissim başlığının geçtiği hatıra ile başlayan konuşma, Meram’ın gazel suyu ile sona erdi. Detseli sohbeti arasında Kovanağzı, Selbasan, Ekmekkoçu isimlerinin nereden geldiğinin hikâyesini de anlattı. Gilistra köyünden (bugünkü Gökyurt) bir grup Konya’ya pazara gelirler. İçlerinde İsmail Detseli de vardır ve 12 yaşlarındadır. İhtiyaçlarını gördükten sonra köylüler eşekleri ile dönüş yolculuğuna başlarlar. Hasanköy yakınlarına geldiklerinde bir kalabalık görürler. Köylüler merak eder, İsmail Detseli’yi eşeklerin başına nöbetçi olarak koyup kalabalığı seyretmeye giderler. İsmail Detseli, köylülerinden daha meraklıdır. Eşekleri bir birine bağlayıp o herkesten önce kalabalığın bulunduğu yere gider. Kalabalığın arasında jandarma vardır ve bir kadına soru sormaktadır. Jandarmanın “olay nasıl oldu” sorusuna, kadın “tarlada çalışırken yorulduk. Bizim herifle sırtımızı ağaca dayayıp dinlenirken bir tüfek sesi duydum. Adam com diye suya düştü, ben adamın düştüğünü görünce annah dimissim” diye cevap verir. Jandarma kadına adamı sakın kocan vurmuş olmasın diye sorunca, kadın “karşılıklı oturuyorduk. Karşımdaki adamı ben görmem mi? Bir tüfek sesi duydum adam com diye suya düştü, ben annah dimissim diyom sana anlamıyon mu?" der.

Zevkli geçen bir konuşma sonunda dinleyiciler eski Konya’yı yeniden yaşamanın hazzını tatmış oldu. Programın sonunda TYB adına Detseli'ye Katılm Belgesi'ni Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Cemil Paslı takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.