Dertlere çözüm oluyor

Dertlere çözüm oluyor

Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri sema programına katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Hz. Mevlana'nın, o güzel sözlerinin her birisi; modern insanlığın dertlerine çözüm oluyor” dedi

7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıldönümü, çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Kandil uyandırma merasimi, sevgi ve hoşgörü yürüyüşü ile başlayan etkinlikler; sema programı ile devam etti. Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sema ayinine programına Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanı sıra Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl Başkanı Musa Arat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

ÇAĞIN PROBLEMLERİNİ ÇÖZECEK SÖZLERİ VAR

Sema ayini öncesi konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konya'nın medeniyet ve kültür anlamında önemli bir şehir olduğunu dile getirdi. Hz. Mevlana şehri Konya'dayken irfan ve hikmet üzerine çok fazla söz söylemenin doğru olmadığını belirten Kurtulmuş, “Siyaset üzerine konuşmak hiç doğru olmaz” dedi. Kurtulmuş, “Şehrin her yerinde güzel bir hassasiyetle seçilmiş Hz. Mevlana'nın sözleri yer alıyordu. Yıllar, asırlar öncesinden gelen o güzel sözlerin her birisi; modern insanlığın dertlerine çözüm olacağı, içindeki yaşadığımız çağın problemlerini ortadan kaldıracağı anlayışıyla seçilmiş ve pankart haline getirilmiştir. Hz. Mevlana'nın 'Biz bu dünyaya dağıtmaya, parçalamaya değil; dünyayı birleştirmeye, derlemeye, toparlamaya ve büyütmeye geldik' sözleri bu yıl seçilmiş olan 'Birlik Vakti' sloganı açısından son derece anlamlıdır” şeklinde konuştu.

HZ. MEVLANA RABBİNE KAVUŞMAYI İSTİYORDU

Hz. Mevlana'nın insanları “Gel ne olursan gel” diye çağırarak, insanları bir olmaya ve tek hikmete davet ettiğini söyleyen Kurtulmuş, Hz. Mevlana'nın insanları vahdet ve tevhide davet ettiğini de kaydetti. Kurtulmuş, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “İslama davete bugünlerde çok daha fazla ihtiyacımız var. İnsanların mezhepleri birbirinden ayrılmaya çalışıldı. Etnik kimlikler üzerinden farklılıklar oluşturulmak istendi. Hayat tarzı ve dini inanışları dolayısıyla birbirinden uzaklaştırılmaya çalışılan insanlık döneminde yani bugün vahdet ve tevhidde birlik olma vaktidir. Şeb-i Arus derken de aslında çok önemli bir meselenin altını çiziyoruz. Ölüm bizim için bir son, bitiş değildir. Hayat dediğimiz şey bir tek hayattır. Allah, ölümü imtihan için yarattı. Hayat bizim için ne kadar canlı ise ölüm de o kadar canlıdır. Hz. Mevlana vuslat gecesi olarak andığı o geceyi, rabbine kavuşma olarak görüyordu.”

FİKİRLERİNE BUGÜNDE İHTİYACIMIZ VAR

Hz. Mevlana'nın mesajlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Vali Yakup Canbolat, Kültürel mirasın yüzyılların birikimiyle ortaya çıktığını ve kendine has değerler oluşturduğunu ifade etti. “Hz. Mevlana'nın fikirlerine bugünde ihtiyaç duyuyoruz” diyen Canbolat, şunları kaydetti: “Tarih boyunca uygarlıkların Anadolu'da hoşgörü ile yaşamasında Hz. Mevlana gibi büyük şahsiyetlerin çok önemli payları olmuştur. Mevlana, insanlar arasındaki bütün farklılıkları aşarak, bir arada yaşamanın yolunu çizmiştir. Şiddetin ve ayrılıkların yaşandığı bir dünyada rahmet ile andığımız Hz. Mevlana'yı ve sözlerini iyi idrak etmeliyiz.”

GÖNÜL ERENLERİNİ ÖRNEK ALMALIYIZ

Allah'ın huzuruna çıkmadan önce dünya hayatında tedbirli davranılması gerektiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana'nın soluğunun, nefesinin ve sözlerinin 743 yıl sonra da aynı dikkat ve hassasiyetle dinlenildiğini de ifade etti. İnsanlığa hizmet etmek için Hz. Mevlana ve gönül erenlerinin örnek alınması gerektiğini söyleyen Akyürek, “Onlar gibi olamasak da onların savunduğu meseleleri yaşamaya çalışmalıyız. Konya olarak, bunu gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Törenler kapsamında 150'ye yakın program olacak. Büyük bir kültür hareketine ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.    İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da şunları söyledi: “Hz. Mevlana, var olmanın en önemli gayesini vahdet olarak görmüştür. Etkinliklerimizi birlik vakti adı altında yapmamızın en önemli nedeni de Hz. Mevlana'nın da anlattığı vahdet anlayışını yaygınlaştırmaktır. Tevhid ve vahdet Mevlana'nın eserlerinde çokça geçmektedir.”

EMRE ÖZGÜL                  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum