Dershaneler Almanya’nın Da Vazgeçilmezi Oldu

Dershaneler Almanya’nın Da Vazgeçilmezi Oldu

Giderek zorlaşan müfredat, iptal olan dersler, öğretmen eksikliği, Gymnasium tavsiyesini elde etme arzusu Almanya’da dershanelere olan ilgiyi giderek artırıyor.

Giderek zorlaşan müfredat, iptal olan dersler, öğretmen eksikliği, Gymnasium tavsiyesini elde etme arzusu Almanya’da dershanelere olan ilgiyi giderek artırıyor. Üniversitelerin giriş kaydı için not ortalamasını yükseltmesi ile birlikte derslerinde iyi olan öğrenciler de artık dershanelere koşuyor. Sadece Saksonya’daki belli başlı dershanelere olan büyük ilgi bile Almanya’daki eğitim sisteminin boşluklarını ortaya koymaya yeter nitelikte.

Dershaneler, Almanya’da da eğitim hayatının vazgeçilmez bir parçası. Alman Haber Ajansı dpa’nın bir araştırmasına göre Saksonya eyaletinin sadece iki büyük dershanesinde bile ayda 4 bin 500 öğrenci takviye dersi alıyor. Saksonya Veliler ve Öğrenci Kurulu bu ihtiyacı, zorlayıcı müfredata, derslerin iptal olmasına ve öğretmen eksikliğine bağlıyor. Bu nedenle Kültür Bakanlığı okullarda tam gün okul sistemini destekleyerek, sorunu çözmeye çalışıyor.

Studienkreis’tan Thomas Momotow’un açıklamaları da bunu destekler mahiyette. 3 bin 500 öğrencinin Saksyonya'daki 54 Studienkreis kurumunda takviye ders ihtiyacını karşıladığını söyleyen Momotow, “Öğrencilerin yüzde 68'i matematikte zorlandığı için yardıma ihtiyaç duyuyor. Ardından Almanca ve İngilizce ihtiyacı geliyor." şeklinde konuşuyor. Ek ders alan öğrencilerin büyük bir kısmı ise yüzde 53’lük bir oranla 10 ila 15 yaş grubundaki çocuk ve gençlerden oluşuyor. Momotow'a göre son yıllarda bilhassa ilkokullarda bu konu ailelerin okuldan Gymnasium tavsiyesi almak istemelerinden dolayı daha da önem kazanmış.

ÖĞRETMENLER HER ÖĞRENCİYE VAKİT AYIRAMIYOR

Studiertreff isimli Saksonya'da elli şubesi bulunan dershaneden Thomas Schmorl ise otuz kişilik bir sınıfta öğretmenlerin her öğrenciyle bire bir ilgilenmeye vakit bulamadığına dikkat çekiyor. Schmorl, “Müfredat gittikçe zorlaşıyor ve ilkokulda bile çocuklara başarılı olma konusunda baskı kuruluyor." diyerek dershanelere artan ilginin sebebini gözler önüne seriyor. Öğrenci Kurulu'ndan Tom Beyer de sınıfında her öğrencinin ders yardımı alan birçok öğrenciyi tanıdığını söyleyerek artan ilgiyi doğruluyor.

Derslerin iptal olması ve işlenmesi gereken müfredatın birikmesinin öğrencilerin zorlanmasında en büyük etken olduğuna değinen Beyer, bilhassa ailelerin çocuklarının bu problemlerin üstesinden gelmesi için harekete geçmesi sonucu ilginin arttığını dile getiriyor.

İYİ ÖĞRENCİLER DE DERS YARDIMI GÖRÜYOR

Dpa`nın yaptığı bir başka araştırmaya göre de Aşağı Saksonya`da ders yardımı gören öğrencilerin sayısı sabit olarak yüksek. Schülerhilfe adlı müessese, derslerinde iyi olan öğrenciler arasında olup takviye ders alanların sayısının da giderek arttığını bildiriyor. Kurumun basın sözcüsü Sabine Angelkorte bu durumu öğrencilerin daha iyi bir not ortalaması ile mezun olmak istemesine bağlıyor.

Bununla birlikte çocuklara dinlenmek için vakit bırakmadığı gerekçesiyle dershanelere olan bu ilgiyi eleştiriyle karşılayanlar da yok değil. Eyalet Öğrenci Kurulu Başkanı Helge Feußahrens, çocukların üniversiteye hazırlayan ve Gymnasium adı verilen liselere gitme baskısından dolayı ilkokulda bile dinlenmeye vakit bulamadığını, ailelerin yeterince dersleriyle ilgilenemediğinden çocukları dershaneye gönderdiğini söylüyor. Eyalet Veli Kurulu Başkanı Peter Lorenz ise dershaneleri maddi açıdan problem olarak görüyor ve "Maalesef ders yardımı maddi olarak altından kalkabilen ebeveynler için mümkün." diyerek tepki gösteriyor.

Ancak eyalette sunulan imkanlar bu maddi sorunların aşılmasında yardımcı olabiliyor. Örneğin ‘Öğrenciler Öğrencilere Yardım Ediyor’ gibi projeler, denetimli ev ödevi yapma saati, tam gün okul sistemi olarak finanse ediliyor. 2013/2014 yılı için Saksonya Kültür Bakanlığı okulları desteklemek için desteğini 2 milyon Euro miktarında arttırarak 22,4 milyon Euro’ya yükseltmiş. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.