Dershane çıkmaza girdi

Dershane çıkmaza girdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kamuoyunda “dershane yasası” olarak bilinen yasayı onamasıyla birlikte dershaneler 2015 yılında tamamen kapanacak. Sektör temsilcileri ise Konya'daki birçok dershanenin özel okula dönüşemeyeceğini öne sürdü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda dershane yasası olarak bilenen Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair düzenlemeyi onadı. Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dershaneleri kapatan yasayı onaması da tartışmaları sonlandırmadı. Yasa ile dershaneler 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. Dönüşümler 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonunda tamamlanmış olacak. Yasa ile dershaneler 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. Dönüşümler 2018-2019 eğitim-öğretim yılı sonunda tamamlanmış olacak. Dershanelerde görev yapan öğretmenlerin akıbeti ise hala belli değil. 72 dershanenin faaliyet gösterdiği Konya’da 35 bin civarında öğrenci eğitim alıyor ve bin 500 yakın öğretmen de dershanelerde görev yapıyor.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURULACAK

Yeni Dershane Yasası’nı değerlendiren Sistem Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, “Yasa ile dershaneler 1 Eylül 2015’te kapanacak. Dershane birliklerinin ve muhalefet partilerinin Anayasa Mahkemesine başvuruları da olumsuz sonuçlanırsa öğrenciler 2016’da dershane hizmeti alamayacak. Fiziki mekanları uygun olan dershanelere özel okul olma imkanı verilecek. Dershane binaları müstakil ise, bahçeleri varsa, spor salonu, laboratuar ve yemekhane olabilecek mekanları olan dershanelere özel okul olma imkanı tanınacak. Bu şartları taşımayan dershaneler de açık lise olarak faaliyetlerini sürdürebilecek” diye konuştu.

MERDİVENALTI DERSHANECİLİK YAPILIR

Konya’daki dershanelerin çok azının özel okul olma özelliği taşıdığını ifade eden Atalay, “Bu kurumlarda çalışan öğretmenler eğer 6 yıl süreyle sigortalı olarak çalışmışlarsa bakanlık bu öğretmenleri KPSS sınavlarına katılmadan ancak sözlü sınava alarak devlet okullarına atayabilecek. Böyle atanan öğretmenler de atandıkları bölgelerde 4 yıl kalmaya razı olacak. Bu kurumlarda çalışan diğer personelin ise durumları belli değil” dedi. Dershanelerin kapanmasının orta ve dar gelirli ailelerin çocuklarını okutmalarını güç hale getireceğini belirten Naci Atalay, sektörde çalışan bir çok öğretmenin merdivenaltı dershaneciliği yapmaya zorlanacağını ve özel ders alarak sınavlara hazırlanmanın bedelinin yaklaşık 40-50 bin liralara ulaşacağını söyledi.

ZENGİNİN LEHİNE GÖRE SİSTEM DEĞİŞİYOR

Özel Gençlik Dershaneleri Müdürü Yavuz Aydın ise Konya’da bin 500’e yakın öğretmenin dershanelerde çalıştığını belirtti. 35 bin civarında öğrencinin de dershanelerden eğitim aldığını kaydeden Aydın, eğitim sisteminin parası olanın lehine değiştiğini kaydetti. Dershanelerin kapanmasıyla ekonomik durumu iyi olan öğrencinin özel okula gideceğini fakat, dar gelirli olanların ise kendi imkanlarıyla sınava hazırlanacağını ifade eden Aydın, “Özel okulların ücreti 10-15 bin lira arasında olacak. Şimdi bu parayla veli çocuğunu nasıl özel okula gönderebilecek. Dershanelere giden öğrenci sayısında her yıl artış yaşanırken, böyle bir yasanın olması doğru olmadı. Sınav sistemi değişerek ABD modeli uygulanacağı söyleniyor. Üniversite özelleşecek ve bunun için de para verilecek” dedi.

YANDAŞ OLMAYANA KADRO YOK

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata da, dershane olaylarının maksadığını açtığını ileri sürerek, şunları söyledi: “Dershanelerin kapatılması bir hesaplaşmaya döndü. Dershaneleri kapatmak bir çözüm değildir. İstihdam edilen binlerce insan da mağdur olacak ve ekonomi olumsuz etkilenecek. Türkiye’de gelir dağılımı eşit olmadığı için ekonomisi kötü olan veliler, çocuklarını etüt merkezi ile özel okullara gönderemeyecek. Öğretmenlerin de durumu belirsiz. Çünkü; 6 yıl süreyle sigortalı olarak çalışan öğretmenlere sözlü sınav yapılacak. Yani yandaş olmayan bakanlığın kadrolarına atanamayacak. Adam kayırmacılığın önü açılmış olacak.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.