Dernek sayısı 3 bine ulaştı

Dernek sayısı 3 bine ulaştı

2017 yılında şehirde 250 yeni dernek açılırken; 170 dernek de faaliyetlerine son verdi. Konya Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü kayıtlarına göre ise şehirde 2 bin 836 dernek bulunuyor

Dernek ve vakıflar şehri Konya'da, her gün yeni bir dernek açılıyor. Neredeyse her köşe başı ve mahallede birer dernek temsilciliği bulunuyor. Bazı dernekler ise etkinlik bile yapamadan, kapanıyor. Konya'da resmi kayıtlara göre günümüz itibariyle 2 bin 836 dernek bulunuyor. Bu dernekler arasında isim ve faaliyet noktasında birkaç tanesi ön plana çıkarken, geriye kalan derneklerin hiçbirinin ismi bilinmiyor. Dernek sayısının fazla olması vatandaşlar tarafından da ciddi eleştiriler alıyor. Söylemlere göre bazı topluluklar, protokolle daha rahat görüşebilmek, destek almak ve  kendi bireysel işlerini daha rahat halledebilmek için bile dernek kuruyor. Anayasal haklar içinde izin almadan kurulabilen dernekler, 7 kişinin bir araya gelmesi ile faaliyet gösteriyor. Konyalılar ise derneklerin sayıca fazla olduğunu, icraatlerinin ise yok olduğunu savunuyor.

SAYININ FAZLALIĞI KİMSEYİ ŞAŞIRTMASIN

Konya Sivil Toplum Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve dernek tanımının doğru yapılması gerektiğine dikkat çekti. Görgülügil, bazı dernekler kısa süreli işlevlerini yerine getirmek için kurulur, amaçlarına ulaştıklarında da kapanırlar dedi. 2 bin 836 tane derneğin varlığının vatandaşları yanlışa düşürmemesi gerektiğini savunan Başkan Görgülügil, STK bazlı faaliyet gösteren dernek sayısının 700 olduğunu dile getirdi. Görgülügil, daha sonra şunları kaydetti: "Sivil Toplum Platformuna bağlı 180 tane dernek var. Bu dernekler durağan değil, aksine sürekli etkinlik içinde olan derneklerdir. Derneklerin amacı, asıl amacın dışına hiçbir zaman çıkmamalıdır. Bu yanlışlık, vatandaşların aklında yanlış izlenimler uyandırabilir. Bir derneğin yanlışı, genele mâl edilmemeli. Maddi imkânlar ve insan kaynakları açısından zarar oluşturabilecek dernekler ve faaliyet içinde bulunmayan dernekler kapatılmalıdır. Allah rızası için, ümmet için, yardıma muhtaç aileler için çalışan STK'ların ise el üstünde tutulması gerekiyor"

SİVİL İNİSİYATİFİ YOK ETMEMELİYİZ

Konya'nın STK varlığında zengin bir il olduğunu kaydeden Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer de bu STK'ların şehre ciddi katkılar sağladığını aktardı. Karlıer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "STK'lar toplum yararına çalışır ve şehirde bütünlüğü sağlar. Faaliyet gösterdiği ile de olumlu yönde ciddi kazanımlar sağlar. Hayır işleri yürüten ve sayıca fazla olan dernekler var. Bunun en güzel örneğini Suriyeliler konusunda gördük. STK'lar, kurumlar, Valilik, belediyeler bir bütünlük içinde örnek çalışma sergiledi. Kendini bilmeyen ve uygun olmayan faaliyetler yürüten bir derneğin yanlışlarını bir bütüne aitmiş gibi göstermek doğru bir tutum değil. Bir derneğin yanlışı varsa, bu yanlışı düzeltmekte bize aittir. Doğruyu yanlışı iyi ayırt etmek lazım. Yanlışlıklar, sivil inisiyatifi yok eder. STK'ların hareket alanları daralır. Kıyaslama ve önyargı ile hareket etmemek gerekiyor."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum