Deprem gerçeği!

Deprem gerçeği!

“Konya'da deprem tehditi yok” genel kanısı, şehrin 3. deprem bölgesi içinde sayılabileceği gerçeğiyle ortadan kalktı.

Aktif fayların bulunması ve bu fayların 6.5 şiddetinde bir deprem üretme potansiyelinin olması, Konya'nın da depreme karşı uyanık olması gerekliliğini doğurdu. Elazığ'da 24 Ocak Cuma günü akşam saatlerinde meydana gelen ve 6.8 şiddetinde olan depremin ardından 39 kişi hayatını kaybetti, bin 600'den fazla kişi de yaralandı. Bu şiddetli depremin ardından çoğu vatandaş, “Acaba bizim ilimizde de deprem olur mu?” düşüncesi içine girdi. Elazığ'daki depremin ardından riskli deprem bölgesi içinde yer almayan Konya'da bile deprem endişesi yaşandı. Uzmanlar, “Konya, deprem bölgesinde yer almıyor diye, kimse deprem gerçeğini gözardı etmesin” dedi. Yine birçok uzman, Konya'da riskli bina sayısının çok fazla , Akşehir ve Ilgın'ın ise özellikle aktif fay hattına sahip olduğunu aktardı.

DEPREM BÖLGESİNDE DEĞİLİZ DİYE GÜVEN HİSSETMEYİN!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Kamil Akın,

Konya'da uyuyan fayların varlığına dikkat çekti. Bu hattın ne zaman faaliyete geçeceğinin de bilinmediğinin altını çizen Akın, “Akşehir ve Ilgın'da da aktif faylar bulunuyor. Deprem üretme riski olan faylar. Şehir merkezine çok uzak ilçeler de değil buralar” dedi. “Allah muhafaza bu ilçelerde uzun süreli bir deprem oluşturursa Konya'da da ciddi etkiler oluşturur” diyen Başkan Akın, daha sonra şunları kaydetti: “Konya'da Ramazan'da bir deprem oldu. Sille'de o dönem çok hasar görüldü. Bazı binalarda çatlaklar oluştu. Konya'da sıkıntılı olan birçok bina var. Sağlıklı olmayan yapı üzerinde deprem meydana gelirse, Konya'da sonuç hoş olmaz. 'Konya, deprem bölgesi değil' diye kendimizi güvende hissedeceğimiz durum yok. Önümüzde deprem olmadan yıkılan bir Zümrüt Apartmanı faciası var. Birkaç ay önce kendiliğinden yıkılan ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yapı stoğumuz baştan aşağı belli bir plan ve program dahilinde değişmeli. Konya'daki bu olumsuzlukların üzerine bir de deprem eklenirse Allah korusun siz düşünün. Uzman İnşaat Mühendisleri tarafından riskli olduğu düşünülen binaların incelenmesi gerekir. Olası bir depremde hasar görmesi düşünülen binaların da kontrolü bir an önce şart. Konya'da yüksek katlı yapılar var. Özellikle 1999 yılından önce yapılan binaların kontrolü gerekiyor.”

KONYA ARTIK 3. DERECE DEPREM BÖLGESİ

Konya'da, dünyada nadir görülen, Türkiye'de benzeri bulunmayan fay yarıklarının olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya'da da 6 ile 6 buçuk arasındaki büyüklükte bir depremin olma ihtimalinin olduğunu, Konya'nın da depreme her vakit hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. Konya fay zonunun hala aktif olduğunu kaydeden Arık, aktif kırıkların deprem üretme potansiyeli taşıdığını vurguladı. Arık, “Konya, bir graben alanı. Kenarındaki kırıklar, aktif kırıklar. Halen deprem üretme potansiyelleri var. Konya Fay Zonu’nun tamamı birlikte kırılırsa, 6-6,5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var. 6-6,5 büyüklüğündeki bir depremin olma ihtimalini her zaman aklımızda tutmamız lazım” şeklinde konuştu. Konya'nın artık 4. değil, 3. derecede deprem bölgesi içerisinde yer aldığını söyleyen Arık,. bir bölgede uzun süre deprem olmayabileceğini ancak, yaşanan şiddetli bir depremin de risksiz denilen bölgeyi yerle bir edebileceği gerçeğinin akıllardan çıkarılmaması gerektiğine işaret etti.

EMRE ÖZGÜL

4-3suleyman-kamil-akin.jpg

4-2-087.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum