Depoda ilaç tükendi!

Depoda ilaç tükendi!

Grip aşısı başta olmak üzere, eş değeri Türkiye'de olmayan bazı göz, kanser ve benzeri ilaçlar; hastaların acil ihtiyacı olmasına rağmen depolarda ve eczanelerde bulunamıyor.

Grip aşısı başta olmak üzere, eş değeri Türkiye'de olmayan bazı göz, kanser ve benzeri  ilaçlar; hastaların acil ihtiyacı olmasına rağmen depolarda ve eczanelerde bulunamıyor. Konya Eczacılar Odası Başkanı Adem Açıkgöz ise "Sıkıntı eczacılardan kaynaklanmıyor" dedi

İlaç sektöründe yaşanan sıkıntı ve daralma, acil çözüm bekliyor. Hastalara yazılan bazı ilaçlar, eczanelerde bulunmuyor. Bu ilaçların büyük çoğunluğu da ithal ilaçlardan oluşuyor. Eczane depolarındaki stoklar erimeye başlarken, hasta ve yakınları da ciddi anlamda mağduriyetler yaşıyor. İlaçların bulunmamasına gerekçe olarak döviz kurundaki dalgalanmalar gösterilse de eczacılar tam anlamı ile böyle düşünmüyor. Sıkıntının ilacı üreten firmalardan kaynaklandığını düşünen eczacılar,  bulmakta zorluk çekilen ilaçların artık Türkiye'de de üretilmesini talep ediyor. Dönemi olmasına rağmen grip aşısının neredeyse her eczaneye bir elin beş parmağını geçmeyecek sayıda gönderilmesi, göz ilaçlarının temin edilememesi ve bunun yanı sıra başta kanser ilaçları olmak üzere, birkaç kalem ilaçta sıkıntıların baş göstermesi hasta ve yakınlarının sabrını tüketiyor. Yine eczacılar, sorunların kendilerinden kaynaklanmadığını söylüyor.  Türk Eczacılar Birliği'nden de geçtiğimiz ay "Şu an için 600’e yakın ilaç kısıtlı olarak piyasaya sürülürken, 101 ilaç ise piyasada bulunmuyor. Stoklar tükendiğinde hastaların mağdur olmasından endişeliyiz" açıklaması gelmişti.

İTHAL İLAÇLAR MAĞDURİYET OLUŞTURUYOR

Piyasada yaşanan ilaç sıkıntısı ile ilgili konuşan Konya Eczacılar Odası Başkanı Adem Açıkgöz, ithal ilaçların Türkiye'ye girişinde üretici firmalardan kaynaklanan sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Bu sıkıntının altında yatan gerekçelerin varlığını tam olarak tespit edemediklerini dile getiren Başkan Açıkgöz, "Bu firmalar, bazı ticari kaygılar yaşıyor olabilir. Etken madde bulmada zorlukta çekiyor olabilirler" dedi. Mevsimi olmasına rağmen grip aşısının kolayca temin edilemediğini de belirten Açıkgöz, göz ilaçları başta olmak üzere, bazı ilaçlarda sıkıntıların hala devam ettiğini aktardı. Depolardaki ithal ilaçların eridiğini dile getiren Açıkgöz, "Konya'da ilçeler dahil 800 eczane var. Atıyorum, grip aşısını da 800 tane gönderme kararı alıyorlar. Bu ne demek? Her eczaneye bir tane grip aşısı düşüyor demektir. Bu da mağduriyet oluşturur tabiki. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların ilaca doğrudan etki ettiğini söyleyenlere pek katılmıyorum. İlla ki etkisi vardır da ilaç bulamama konusunda doğrudan bir etki olmaz" dedi.

YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ KAÇINILMAZ

"Piyasada yaşanan ilaç kıtlığının eczacılar ile uzaktan yakından alakası yok" diyen Başkan Açıkgöz, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eczacılar, yazılan ilacı hastaya vermekle mükelleftir. Raflarda ilaçları saklamanın bizler için ne getirisi olabilir? Bunun mantıklı bir yanı da yok. Biz, eczacılar olarak bulmakta zorluk çekilen ilaçların listesini hazırlıyoruz. Bu listeyi de Sağlık Bakanlığı'na gönderiyoruz. Bakanlık, gerekli işlemleri yapıyor. Burada bir önemli husus daha ortaya çıkıyor.  Aşı ve göz ilaçlarının Türkiye'de eş değeri yok. Bizler, mağruyeti giderebilmek adına dışa bağımlılığı kesmeli ve kendi ilaçlarımızı üretmeliyiz. Hasta, Türkiye'de eş değeri olan ilaçları temin etmekte zorluk çekmiyor. Sıkıntıların çoğu ithal ilaçlardan kaynaklanıyor. Bazı kalemlerde sıkıntı mevcut."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum