Denetimler artacak

Denetimler artacak

Trafik kazası sonucu meydana gelen ölümlerin azalmasını sağlamak için hız ve emniyet kemeri denetimleri artırılacak. Konya'da emniyet kemeri takma oranı artarken en çok trafik cezası ise hatalı parktan kesildi

Konya'daki trafik faaliyetleriyle ilgili Vali Muammer Erol'un başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Valilik'te gerçekleşen toplantıya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, trafikten sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı. Toplantıda trafik denetimleri ve kesilen cezalar ile düzenlemeler masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan ve Konya'daki trafik yoğunluğuna vurgu yapan Vali Muammer Erol, yapılacak yeni çevre yolunun trafiğe rahat bir nefes aldıracağını söyledi. Katılımcılara bir sunum yapan İl Emniyet Müdür Yardımcısı İbrahim Yılmaz da, Konya'da araç ve sürücü sayısının sürekli arttığını, bunun da trafik yoğunluğunun yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Yılmaz, 2012 yılında 564 bin olan araç sayısının 2014'te 604 bine, 2012'de 682 bin olan sürücü sayısının 2014 yılında 739 bine çıktığını söyledi. Araç sayısına göre Konya'nın 6. sırada olduğunu belirten Yılmaz, "Konya, 804 kilometre ile en uzun yol ağına sahip. İlimizde araç sayısı artmasına rağmen kaza sayısında bir düşüş var. Konya ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısında 4. sırada yer almakta iken yapılan çalışmalar neticesinde kaza ve yaralı sayısında 6. sıraya gerileyerek olumlu gelişmeler kaydetmiştir" dedi. 2013 yılında Konya'da toplamda 488 bin 494 trafik cezası kesildiğini ifade eden Yılmaz, "Bu cezaların 48 bini TEDES, 34 bini fahri trafik müfettişleri, 10 bini de mobese kameraları, geri kalanı ise trafik polisleri tarafından kesildi. Fahri müfettişlerin ve TEDES'in ceza kesme oranı polislere göre çok düşük. İl genelinde 2014 yılının ilk 6 ayında toplamda 249 bin ceza kesildi. Geçen yılın aynı dönemine göre cezalarda bir düşüş var" diye konuştu.

HATALI PARK YAPIYORUZ

2013 yılında en çok trafik cezasının hatalı park ve hız ihlali yapanlara kesildiğini kaydeden Yılmaz, "Cezaların yüzde 21,16'sı hatalı park, 20,59'u hız ihlali, yüzde 15,56'sı emniyet kemeri-kask, yüzde 8,83'ü cep telefonu ve çevreyi rahatsız etmek, yüzde 8,30'u trafik ışık ve işaretlerine uymamaktan kesildi. Cezaların yüzde 2,56'sı sürücü belgesiz, yüzde 1,12'si ise alkollü araç kullanmaktan kesildi" dedi. Konya'da fahri trafik müfettişliği uygulamasının 1998 yılında başladığını hatırlatan Yılmaz, Konya'da bin 127 fahri müfettişin görev yaptığını ifade etti. Konya'da trafik kazalarının azaltılmasına yönelik yürütülen projelere de değinen Yılmaz, "Derinlemesine Kaza Analizi Metodu sayesinde bütün verileri elde ettiklerini, Kaza Projesi ile de olay yerinde noktasal önleyici tedbirler aldıklarını söyledi.

SÜRÜCÜLER HIZ YAPIYOR

Sunumunda Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES)'e de yer veren Yılmaz, "TEDES uygulaması sürücülerde özellikle hız ihlalleri konusunda algılanan yakalanma riskini artırmak amacıyla kurulmuş, elektronik kameralardan oluşan ve ilk defa ilimizde kullanılan bir sistemdir. Sistemin başarısı sabit bir noktada hız ölçmekten ziyade bir koridor boyunca sürücülerin hız kurallarına uymalarını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre ölümlü kazaların yüzde 34'ü hız ihlallerinden kaynaklanmaktadır. İlk sırayı hız ihlalleri alıyor. Çalışmalarda ortalama hızın yüzde 5 artırılması ölümle sonuçlanan trafik kazalarında yüzde 18,5 ciddi yaralanma ile sonuçlanan kazalarda ise yüzde 14.3 artış getirdiği ortaya konmuştu. TEDES kurulduktan sonra ortalama hız 90 kilometre saatten 65 kilometre saate, hız ihlal oranı yüzde 90'dan yüzde 1'e düştü. TEDES sürücülerde algılanan yakalanma riskini de ciddi oranda artırmıştır. 5 Mayıs 2014 tarihinde TEDES koridorunda bin 607 adet kural ihlali yapıldı, bunların 212'sine ceza kesildi. Konya genelinde ölümlü kaza sayısı yüzde -18,09 azalırken TEDES koridorlarında yüzde -100 azalmıştır. Yaralanmalı kazalar yüzde 4 artarken koridorlarda yüzde -46 azalmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlayarak ilimzdeki TEDES uygulamasını örnek göstermiş ve diğer illerde de kurulmasını tavsiye etmiştir. TEDES'i kendi illerinde de kurmak için bazı il emniyet müdürlükleri ve belediye başkanlıkları sistemi yerinde incelemişlerdir" sözlerini kullandı.

KEMER TAKMA ORANI YÜKSELİYOR

Karayolları Trafik Güvenliği Eylem Planı'na da değinen Yılmaz, "2013 yılında trafik kazası sonucu meydana gelen ölümlerin 2020 yılına kadar yüzde 50 azalmasını sağlamak amacıyla özellikle hız ve emniyet kemeri denetimlerine ağırlık verilecek ve illerin denetim performansları bu kritere göre ölçülecektir. Emniyet kemeri kullanım oranın 2015 yılına kadar şehir içerisinde yüzde 70, şehir dışında yüzde 90'a çıkarılması hedefleniyor" ifadeleri kullanıldı. Yılmaz, daha önce sadece otomobiller için hız limiti artırılması yapılmakta iken yeni değişiklik ile kamyonet, minibüs ve panelvan cinsi araçlar için de şehrin bazı noktalarında hız limitlerinin artırıldığını da sözlerine ekledi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.