Denetim kağıt üzerinde

Denetim kağıt üzerinde

İş güvenliği uzmanları, denetimlerin kağıt üzerinde kaldığını belirterek, “Uygulamada sıkıntılar yaşanıyor. İşçi kazalarına birtakım önlemler alınsa da, hala yeterli seviyede değil” diyor

Konya'da çalıştığı inşaat halindeki 14 katlı binanın 12'nci katından düşen inşaat işçisi 54 yaşındaki Mehmet Bacak, önceki gün hayatını kaybetti. Yaşanan bu ölümlü işçi kazası, denetim sıkıntısını bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Havalar ısınmaya başladı. İnşaat işlerine yoğunlaşan işçilerin ölüm ve yaralanma haberleri de gelmeye başladı. Gerekli önlemler tam olarak alınmadığı için yaşanan işçi kazalarının ardı arkası kesilmiyor. Her geçen gün yeni bir iş kazası ve işçi ölümü yaşanıyor. Türkiye; ölümlü iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada yer alıyor.  İş kazalarının yüzde 98’lik kısmı, işveren ve personel ihmalinden kaynaklanıyor. İş kazalarının en yüksek olduğu anlar ise genelde iş gününün ilk saatleri ile son saatleri oluyor. İş güvenlik uzmanları ise işveren ve işçileri uyararak, “Kurallara uymamanın ağır cezaları var” diyor.

TÜRKİYE'DE İNSAN CANI ÇOK UCUZ

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını ifade etti. Dünyada insan hayatının en ucuz olduğu ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu kaydeden Erkan, iş yerlerinde alınmayan önlemlerin, işçilerin hayatını tehlikeye atan çalışma koşullarının ve denetim eksikliğinin iş kazalarına yol açtığını sıraladı. Erkan, “Bu durumda iş güvenliği uzmanlarına önemli rol düşüyor” şeklinde konuştu.

BAĞIMSIZ DENETİM ŞART

İş güvenliği uzmanının, işverene olan ücret ve iş sözleşmesi bağımlılığının ortadan kaldırılmasını isteyen Erkan, konuşmasını şu cümleler ile tamamladı:  “Kendilerine kamusal denetim yapma yetkileri verilmeli, ücretlerini işverenden değil devletten almalıdır. Uzmanların bağımsız denetim yapan yani, işletmeye dışarıdan bakan, işletmenin her türlü işçi sağlığı ve güvenliği denetimlerini yapabilen ve yaptırım kararlarını alabilen ancak bu eylem ve işlemlerinin de kamu otoritelerince denetlendiği bir sistemin kurulmalı. Çoğu kez basit ihmallerden kaynaklanan iş kazalarının özellikle inşaat sektörümüz için taşıdığı önemi, çalışma hayatının her aşamasında göz önünde bulundurmak, iş güvenliğine verilen önemin, insan hayatına verilen değerin bir ölçüsü olduğunu unutmamak gerekiyor.”

DENETİMLER SAHADA YAPILMALI

İş Güvenliği Uzmanı M. Hulusi Ada ise, işçi kazalarının yaşanmasının en önemli sebebini, denetimlerin yeterli düzeyde yapılmamasına bağladı. Denetimlerin kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini sıklıkla vurgulayan Ada, “Sahada olmak ve denetimi sağlamak gerekliliktir” dedi. Ada, “Konya'da iş müfettişleri var. Yaşanan kazalarda bazen istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Sektörde kalifiye eleman eksikliği oluyor. Eğitim seviyesi düşüklüğü ve profesyonel çalışma sistemine dikkat edilmemesi, kazaları kaçınılmaz hale getiriyor” açıklamalarında bulundu.

ÇIKARILAN KANUNA YENİ UYUM SAĞLIYORUZ

2012 yılının 6. ayında çıkarılan 6331 sayılı İş Güvenliği Kanununa ülke olarak yeni yeni uyum sağlanabildiğini dile getiren Ada, “Önceden çok kötü durumdaydık. Kazalar azaldı, ama hala istediğimiz seviyeye inmedi” şeklinde konuştu. Ada, daha sonra şunları kaydetti: “Çalışanlar baret ve emniyet kemeri takmıyor. Konya'da 50 civarında iş güvenlik şirketi kuruldu. Çalışanlar, eğitilmeli. Bilinç artırılmalı. Kanun ve kurallara uyulmaması halinde ağır yaptırımlar uygulanır. Can güvenliğini sağlamayan inşaatlara kapatma ve mühürleme cezası verilir. Yine para cezasına çarptırılır.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum