Demirtaş: Roboskili Anneler İle Soma’daki Kadınların Yüreğindeki Acı Aynı Acı

Demirtaş: Roboskili Anneler İle Soma’daki Kadınların Yüreğindeki Acı Aynı Acı

Cumhurbaşkanı adayı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Roboskili anneler ile Soma’daki kadınların yüreğindeki acının aynı acı olduğunu söyledi. İkisinden de çıkışın yolunun aynı olduğunu belirten Demirtaş, "Birlik beraberlik...

Cumhurbaşkanı adayı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Roboskili anneler ile Soma’daki kadınların yüreğindeki acının aynı acı olduğunu söyledi. İkisinden de çıkışın yolunun aynı olduğunu belirten Demirtaş, "Birlik beraberlik içerisinde birbirimize emekçiler olarak, ezilenler olarak sahip çıkarak bu cendereden çıkacağız." dedi.

Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında Manisa’nın Soma ilçesindeki Maden Şehitliğini ziyaret etti, mezarlara karanfil bıraktı. Yapılan duanın ardından vatandaşlarla sohbet eden Demirtaş, kabir ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Arife gününü herkesin bayramı aynı sevinçle karşılayamadığını vurgulayan Demirtaş, "Özellikle bugün mezarlıkta bütün ölülerin arkasından dua okuyan, hayır dualarını esirgemeyen bütün halkımıza teşekkür ediyorum. Ölülerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Soma katliamında kaybettiğimiz işçilerimiz başta olmak üzere Allah mekanlarını cennet eylesin diyorum. Soma katliamında kaybettiğimiz bütün emekçilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bütün yakınlarına, bütün halkımıza bir kez daha başsağlığı diliyorum, Allah hepsine sabırlar versin." şeklinde konuştu.

"Bu katliam kamuoyunda yeterince sonuçları itibariyle tartışılmadı" diyen Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Ben daha önce de söyledim. 301 emekçiden, insandan bahsediyoruz. Tek bir çırpıda katledilmiş, iş cinayetine kurban gitmiş 301 işçiden bahsediyoruz. 301 işçi değil de 301 yoksul insan değil de 301 milyarder, Türkiye’nin ve dünyanın en zengin 301 milyarderi Soma’da ölseydi acaba ne olurdu. Tepkiler böyle mi olurdu? Başbakan ‘Bu işin fıtratında var’ diyebilir miydi? Para işçinin, emekçinin canından daha kıymetlidir patronlar için. Devlet için, hükümet için daha kıymetlidir. 1 işçi, 300 işçi, bin işçi onlar için fark etmez. Yeter ki paralar akmaya devam etsin. Bizi hep şöyle korkuttular: ‘Bu paralar akmazsa siz de aç kalırsınız. O nedenle gidin çalışın, köle gibi çalışın, itiraz etmeyin. Sendikaya üye olmayın, grev yapmayın, hakkınızı aramayın.’ Bize, ezilenlere hep bunu dayattılar. Soma’daki bu tarihimizin en acı bilançolarından birinin ortaya çıkmasının sebebi budur. Devletin ve halkın gerçek bir başkanı olsaydı bu da yaşanmazdı. Bir insan canı kömürden de paradan da kıymetlidir. Soma’da katledilen sadece 301 işçi değil. İnsani değerlerimiz katledilmiştir, onurumuz katledilmiştir. Hepimiz incindik. İnsan olarak kendimizi hakarete uğramış hissettik. Her yerde bunu hissettik."

Maden işçilerinin kaderinde ölüm olmadığına dikkat çeken Demirtaş şunları söyledi: "Hayır, bu işin fıtratında yok. Kazandıklarının yüzde onunu güvenliğe harcasalardı, o kuleleri dikeceklerine, lüks hayat yaşayacaklarına, milyarlara biriktirdikleri paralar üzerinde zevkü sefa süreceklerine onun yüzde onunu güvenliğe harcasalardı tek bir işçi bile burnu kanamadan iş güvenliği içinde çalışabilirdi."

"Roboskili anneler ile Soma’daki kadınların yüreğindeki acı aynı acıdır" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "İkisinden de çıkışın yolu aynıdır. Birlik beraberlik içerisinde, birbirimize emekçiler olarak, ezilenler olarak, birbirimize sahip çıkarak bu cendereden çıkacağız."

Demirtaş basın açıklamasının ardından düzenleyeceği açık hava toplantısına katılmak üzere Manisa’ya gitti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.