Demirtaş: Akp'nin Adayı Mezhepçilik Yapıyor

Demirtaş: Akp'nin Adayı Mezhepçilik Yapıyor

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "AKP'nin adayı bize kimlik politikası yaptırmasınlar diye 'biz asla mezhepçilik yapmayacağız kimlikçilik yapmayacağız' diye meydanlarda bangır bangır konuşurken bile aslında mezhepçilik yapıyor....

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "AKP'nin adayı bize kimlik politikası yaptırmasınlar diye 'biz asla mezhepçilik yapmayacağız kimlikçilik yapmayacağız' diye meydanlarda bangır bangır konuşurken bile aslında mezhepçilik yapıyor. Yaptığı tek şey mezhepçiliktir." dedi.

Hatay'ın Defne ilçesinde bulunan bir düğün salonunda partililere seslenen Demirtaş, birilerinin paraya ve saltana ihtiyacı olduğu için yollara düştüklerini ancak kendilerinin kardeşlik için yollarda olduklarını söyledi. Adil ve eşit yaşam için yollara düştüklerini yineleyen Demirtaş, "En çok ihtiyacımız olan şey bu topraklarda kardeşçe barış içerisinde adil eşit bir yaşam. Derler ya kimin neye daha çok ihtiyacı varsa onu kapatmaya gidermeye çalışır. Bizler o nedenle barış ve kardeşlik için yollardayız. Çünkü her birimizin en fazla buna ihtiyacı var. Bu topraklarda binlerce yıldır kadim haklar ve kültürler olarak birlikte yaşadığımız bu topraklarda yine bir kez daha adil ve eşit kardeşliği inşa etmek istiyoruz. Halklar arası dayatılan ve bozulan kardeşlik hukukunu yeniden inşa etmek istiyoruz. En fazla buna ihtiyacımız var. Birilerinin paraya ihtiyacı var, parası eksik onun için yollarda. Birilerinin koltuğu saltanatı yetersiz onun için yollarda. Ama bizim kardeşlik hukukumuz adaletimiz ve barışımız eksik. Biz bu ihtiyacı gidermek için Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldık." dedi.

"SURİYEDEKİ YANGIN HATAY'I DA YAKIYOR"

Suriye'de yaşanan iç karışıklığa da değinen Demirtaş "Suriye'ye yangın düştüğünden bu yana Hatay’da yanıyor. Hatayda da savaş var. Hükümet bu savaşı görmezden geliyor, üstünü kapatmaya çalışıyor. Üstelikte bu savaşın taraflarından biri AKP Hükümetidir. Suriye'deki savaşın taraflarından biri Hatay’daki savaşın taraflarından biri. Halklara karşı yürütülen savaşta malesef ki zalimden zulümden yana tavır alan bir hükümetimizin politikaları sonucu şuanda Suriye’de kan gövdeyi götürüyor" dedi.

"FAŞİZMİN DİK ALASI"

Birlikte yaşanabilmesi için tek dil tek millet şartını öne sürenlerin fasiştlikle suçlayan Demirtaş, şöyle konuştu: "Birlikte yaşayabilmek için tek seçeneğimiz tek dildir tek millettir de demesinler. Bunu tek seçenek olarak bize sunmasınlar. Bu faşizmin dik alasıdır. Seçeneksizliğin ta kendisidir. Bir arada yaşamak için kardeş olmak için dilimizin aynı olması gerekirmiş. Hükümet bunu söylüyor. AKP’nin adayı bunu söylüyor. Birlik olmamız için tek din, tek millet olmamız lazım. Kendimizi inkar edeceğiz. Dilimizi kültürümüzü inkar edeceğiz. Geçmişimizi mezhebimizi tarihimizi inkar edeceğiz. Her şeyi inkar edeceğiz. Niye? Faşizme tabi olmak için. Onun dediği gibi yapmasak bu ülke parçalanırmış. İşte bu yalan üzerine kurulu bir devleti biz yeniden çoğulcu çok kültürlü devlete dönüştürmek istiyoruz. AKP’nin adayı bize kimlik politikası yaptırmasınlar diye biz asla mezhepçilik yapmayacağız kimlikçilik yapmayacağız diye meydanlarda bangır bangır konuşurken bile aslında mezhepçilik yapıyor. Yaptığı tek şey mezhepçiliktir. Bir mezhep üzerinden Sunni, Şafi inancı mezhebi üzerinden politika yapıyor. Bunu herkes biliyor. Peki bu Sunni ve Şafiler için kazanç mıdır? Öyle zannetmeyin. Bende Sunni Şafiyim. Ama Başbakanın politikası en çok beni yaralıyor. Çünkü benim üzerimden Aleviye hakaret ediyor. Hristiyana, Ermeniye, Museviye hakaret ediyor. Türkiye’deki en büyük mezhepçi politikacı AKP’nin adayıdır. Tek mezhep tek dil tek ırk üzerinden Türkiye’yi tekleştirmeye çalışıyor. Gerilimin nedeni budur. Türkiye’de inançlar kimlikler arası şuanda bu kadar tansiyonun yüksek olmasını nedeni budur. Başbakanın kendisidir. AK Parti'nin adayının söyleminin Eyleminin kendisi bunu yaratıyor. Ve bununla bütün kirli politikalarının üstünü örtüyor. Irkçılık yaparak hırsızlıklarının katliamlarının üzerini örtüyorlar."

"İŞİD BARBARLIĞINA KARŞI SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Suriyede tekçi, ırkçı devlet olamayacağını oradaki bütün halklar, kimlikler, bir arada eşitçe, kardeşçe yaşayabilecekleri modelleri geliştirilmesi gerektiğini de kaydeden Demirtaş "Rojova bunun örneğidir. Suriye’nin her yerinde bütün inançlar, bütün kimlikler, kendi yönetimlerini kurmalı, bu federal olabilir, kantoral olabilir, özerk olabilir, eyalet olabilir. Kendileri karar verirler. Biz saygı duyarız sadece. Ama kimse orada Suriye halkına tek bir mezhebi dayatıp, geri kalan mezhepsel AKP Hükümeti, ve uluslararası yandaşları bilmeli ki, İşid barbarlığına karşı Suriye halklarının yanındayız. Her birimiz son nefesimize kadar bütün gücümüzle Suriye’deki ezilen halkların yanındayız. İşid barbarlığı terörizmi, sökülüp atılana kadar bu mücadele sürecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.