Demir Çelik İhracatçıları,enerji Fiyatlarında Ab Normları İstiyor

Demir Çelik İhracatçıları,enerji Fiyatlarında Ab Normları İstiyor

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin olağan genel kurul toplantısında, İzmir Demir Çelik Sanayi A.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin olağan genel kurul toplantısında, İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin başkanlığa yeniden seçildi. Petkim Petrokimya Holding A.Ş. ve Terbay İnşaat Mimarlık Müh. End. Tur. San. ve Tic. A.Ş. ise yönetime yeni giren firmalar oldu. Birliğin 2014 yılı bütçesi, 3 milyon 190 bin lira olarak kabul edildi.

Genel kurulda konuşan Birlik Başkanı Şahin, 2013 yılında dünyada yaşanan küçülme ve ihracat yaptıkları ülkelerdeki demir çelik yatırımları sebebiyle pazarlarında daralma olduğunu söyledi. İç piyasada da yerel seçimler sebebiyle durgunluk yaşandığını belirten Şahin, sektörün işlem hacminin umulanın altında kaldığına dikkat çekti. Şahin, “Demir çelik sektörünün girdi maliyetleri arasında ikinci sırada yer alan enerji maliyetlerinde de Avrupa Birliği (AB) normlarının uygulanmasını istiyoruz.” dedi. Demir çelik tesislerinin yüzde 65 kapasiteyle üretim yaptığını dile getiren Şahin, “2012 yılında 36,5 milyon ton olan demir çelik üretimi, 2013 yılında 34,5 milyon ton seviyesinde kaldı. Tesisler halen yüzde 65 kapasiteyle çalışıyor. Özellikle enerji maliyetlerinin en üst seviyede olduğu puant saat uygulanan 17.00-22.00 saatleri arasında tesisler üretimlerini durduruyor. Yeni dönemde yeni pazarlar bularak. bu küçülen pazarları genişletme adına dış ticaret departmanlarımız yoğun çaba sarf edecek. Afrika, yeni pazar olarak görünüyor. İç piyasanın da seçimden sonra hareketlenmesini umuyoruz.” diye konuştu.

‘YÜKSEK MALİYETLE İHRACAT YAPMAKTA ZORLANACAĞIZ’

Türkiye’de üç çeşit enerji tarifesi olduğuna işaret eden Halil Şahin, şöyle devam etti: “Gündüz, gece ve puant tarifeleri var. Gece tarifesinde enerjinin kilowat saati 7 kuruşken gündüz tarifesi 14-15 kuruş, puant tarifesi ise 30 kuruşa kadar çıkıyor. Demir çelik sektöründe, hurdadan sonra en büyük maliyet kalemi enerji. Enerji Bakanlığı, AB normlarını Türkiye’de sanayi sektörüne uygulamıyor. AB normlarında dört tane enerji tarifesi var. Bu tarifelerde az kullanıcısıyla büyük kullanıcıda yüzde 52-70 arası fiyat farkı var. Bizde bu oran, yeni yeni yüzde 16 seviyesine çıktı. Bir de rakiplerimizle rekabet edebilmemiz için girdi maliyetlerimizin onların seviyesine çekilmesinde ciddi yarar var. Aksi takdirde mevcut pazarlarımızı korumakta, ihracat yapmakta zorlanacağız.”

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, Halil Şahin’in temsilci olduğu İZMİR DEMİR ÇELİK Sanayi A.Ş. yeniden seçildi. Yönetim Kurulu şu firmalardan oluştu: AR-DE DEMİR ÇELİK Paz. ve Tic.Ltd.Şti., ER-BAKIR Elektrolitik Bakır Mamulleri A.Ş., KARDEMİR Haddecilik San. ve Tic.A.Ş.,KOCAER Haddecilik San. ve Tic.A.Ş., NORM CIVATA San. ve Tic.A.Ş.,ÖZKAN DEMİR ÇELİK Sanayii A.Ş., PETKİM Petrokimya Holding A.Ş., TELMA Tel. San. ve Tic. Ltd.Ş., TERBAY İnşaat Mimarlık Müh. End.Tur.San. ve Tic. A.Ş., TOYAS Dış Ticaret A.Ş.

Denetim Kurulu’nda ise: AYES ÇELİK Hasır ve Çit Sanayi A.Ş., GÜVEN HADDECİLİK San. ve Tic. A.Ş., KARAT Takı ve Mücevherat San. ve Tic. A.Ş. firmaları yer aldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.