"Deik’in Kamulaştırılması Tek Adam Yönetiminin Göstergesi"

"Deik’in Kamulaştırılması Tek Adam Yönetiminin Göstergesi"

Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde dış ticareti arttırmak için kurulan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) kapatılarak bakanlık bünyesine alınmasına...

Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde dış ticareti arttırmak için kurulan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) kapatılarak bakanlık bünyesine alınmasına tepkiler sürüyor. Turgut Özal’ın yetiştirdiği siyasetçilerden İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Burhan Özfatura, DEİK’in bakanlığa bağlanması kararını, ‘her şey merkezileşiyor, Türkiye tek adam yönetimine gidiyor’ diye yorumladı. Özfatura, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bank Asya ile ilgili, "BDDK karar vermeli ve adım atmalı. Aksi taktirde sorumlu olur." sözlerine de tepki gösterdi.

    DEİK’in bakanlığa bağlanmasının, Türkiye’nin tek adam yönetimine gittiğinin bir göstergesi olarak değerlendiren Burhan Özfatura, “Türkiye’de şu an bana göre demokrasi ve hukuk düzeni yok. DEİK’in kamulaştırılarak bakanlığa bağlanması da onun bir göstergesi. TOBB’un bu konuda bir ses çıkardığını gördünüz mü? Hayır. O da demek ki fiilen insiyatifini, bağımsızlığını kaybetmiş durumda” dedi.

    ‘CUMHURBAŞKANININ GÖREV TARİFİNDE BU YOK’

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bank Asya ile ilgili olarak, “BDDK karar vermeli ve adım atmalı. Aksi taktirde sorumlu olur” şeklindeki sözlerine de tepki gösteren Özfatura, “İlk defa bir cumhurbaşkanının böyle konuştuğuna şahit oldu. Bizi rahmetli Turgut Özal yetiştirdi. Bizim dönemimizde bırakın kapatmayı, yani iktidarın baskılarıyla değil de ekonomik olarak zor duruma düşenleri bile nasıl kurtarırız, nasıl destekleriz faaliyeti içindeydik Anavatan iktidarı döneminde. Aynı şeyi Tansu Hanım da (Tansu Çiller) 5 Nisan kararlarından sonra yani böyle hep destekçi oldu. O zaman Halk Bankası da o zor duruma düşenlere çok ciddi bir şekilde müsamaha gösterdi, destek verdi. Sayın Cumhurbaşkanının bu görev tarifinde yok. Bunlar Türkiye’ye büyük ekonomik zarar veriyor." dedi.

    ‘DOLAR BAZINDA YÜZDE 6 GERİLEDİK’

    Türk ekonomisinde son dönemde ciddi sıkıntılar yaşandığını aktaran Burhan Özfatura, “Bir bakın kaç gündür borsa döviz vs. İşsizlik ve yurt dışından gelen yatırımlar hep etkilendi. Bu bence saygıda kusur etmek istemiyorum çünkü Cumhurbaşkanlığı makamına saygı duyuyoruz. Bankalar Kanunu’na göre bankaların kredibilitesini, karizmasını çizecek yayınlar ve sözler sarf edemezsiniz. Ekonomi alt üst. Bakın yüzde 4 diye tahmin edilen kalkınma hızı yüzde 2,5’a indi. Dolar bazında hesapladığınızda yüzde 6 gerileme var. Yani inanılmaz şeylere şahit oluyoruz son 2-3 yıldır." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.