Değişiklik gecikti

Değişiklik gecikti

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Tükmenoğlu, "Değişiklik aslında 2007 yılında yapılacaktı ama değişiklik için mecliste yeterli sayı oluşturulamadı ve AKParti'nin önü sürekli kesildiği için bu değişiklik 10 yıl gecikti" dedi

Öz Finans-İş Sendikası anayasa değişikliğinin üniversite öğrencilerine anlatılması amacıyla Anemon Otel'de bir program düzenledi. Davetlilerin çoğunluğunu Selçuk Üniversitesi Öğrenci Konseyi'nin oluşturduğu programa Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Ayşe Tükmenoğlu, Cemil Ertem, İhsan Şener, Öz Finans-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu ve sendika üyeleri katıldı.

Programda konuşun Öz Finans-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu, anayasa değişikliği sürecinin finansçılar açısından önemine değinerek, "Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi olaylara da mesela anayasa değişikliği gibi toplumun temel uzlaşım metninde değişiklik de bizi yakından ilgilendirir. Ekonomi, yönetim ve siyaset bir arada yürümek durumundadır. Bu üçlü dengeli çalışırsa istikrar olur. İstikrarın olduğu yerde de kalkınma ve büyüme olur. Özellikle biz finans çalışanları, ekonominin göbeğinde yer alan olduğumuz için bu sitemin tam ortasında yer almamız gerekiyor" dedi. Yapılan toplantılarla değişliğin anlaşılacağını ifade eden Eroğlu, şunları söyledi: "Yaptığımız bu tür toplantılarla yapılacak olan anayasa değişikliğinin bizim için neler getirdiğini öğrenmeyi amaçlıyoruz. Burada bulunan üniversiteli arkadaşlarımızın da buradan çıktıktan sonra öğrendiklerini diğer arkadaşlarına anlatmalarını istiyoruz.  Anayasa değişikliği bizim için ne ifada ediyor, bunun değerlendirmesini en iyi şekilde yapmamız gerekiyor."

DEĞİŞİKLİK 2007'DE YAPILACAKTI

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu programda yaptığı konuşmada yapılacak değişikliğin 10 yıl geciktiğini belirterek, değişikliğin Ak Parti'ye yönelik yapılan parti kapatma davalarının, E-muhtıraların, değişiklik için yeterli sayının olmamasının ve Ak Parti'nin önünün kesilmesiyle bu değişikliğin yapılamadığını söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Milliyetçi Hareket Partisi'nin yapılacak olan değişiklikte Ak Parti'yi desteklemesiyle değişiklik adımlarının atıldığını aktaran Türkmenoğlu, "Yapılacak olan bu anayasa değişikliği 10 yıllık bir gecikmeyle çıkıyor. Çünkü parti kapatmalar, E-muhtıralar, ve sürekli Ak Parti'nin önünün kesilmesiyle bu değişiklik yapılamadı. Mecliste de gerekli olan destek de bulamadık, kendi başımıza Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğa sahip değildik. 15 Temmuz darbe ve işgal eyleminden sonra MHP'nin bu konuda biz desteğimizi vereceğiz demesiyle biz bu Anayasa değişikliğinin ilk aşamalarını gerçekleştirmeye başladık.  Diğer siyasi partilerin desteklemesi noktasında istekler iletildi, görüşmeler yapıldı ve onlar kesinlikle buna karşı çıktılar. Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı var ve Anayasa'da tarif edilmiş görev-yetkileri var fakat karşılığında sorumluluğu yok. Bunun karşılığında güçlü bir Başbakan var. Ayni siyasi partiden olsalar bile aralarında anlaşmazlıklar olabilir. Bu anlaşmazlıklar sonucu çıkacak sorunların çözümü için bu anayasa değişikliğini yapıyoruz" dedi.

CUMHURBAŞKANI'NIN SORUMLULUKLARI ARTACAK

16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak olan Anayasa değişikliğinin, Cumhurbaşkanı'nın sorumluluklarının arttırılacağını kaydeden Türkoğlu, halkın kendi seçtiği Cumhurbaşkanı'ndan beklentileri olduğunu ifade etti. Türkmenoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: "Halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı var ve onu sorumluluksuz bırakırsanız olmaz. Halkın, seçtiği o Cumhurbaşkanı'ndan beklentileri var, o beklentilerin karşılanması gerekiyor. Sorumluluğu olmazsa, sembolik olursa halk neden seçsin? Eğer halk seçtiyse, halkın da icraata dair beklentileri, umudu var. Ona karşı güveni var ki kendine bir şeyler yapabilsin diye oy veriyor. Bu noktada ilk olarak 2007'de Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi değişikliğinden sonraki gerekli bir değişiklikti. Bu değişiklik hiçbir şekilde rejim değişikliği değil, sistem değişikliğidir. Meclis yine olacak, eş zamanlı seçimlerle meclis ve Cumhurbaşkanı seçilecek. En önemlisi siyasi ve ekonomik anlamdaki belirsizlikler giderilmeye çalışılacaktır ve bu anlamda uzlaşma kültürü getirilecek."

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.