Değerler eğitiminden ahlaki gelişime...

Değerler eğitiminden ahlaki gelişime...

Dünya görüşü olmayan, yaşadığı toplumun dinamiklerini bilmeden öğretilen bir din eğitimi, gelecekte öğrencilerimizin hayatlarına dokunmayacaktır.

Dünya görüşü olmayan, yaşadığı toplumun dinamiklerini bilmeden öğretilen bir din eğitimi, gelecekte öğrencilerimizin hayatlarına dokunmayacaktır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ahlaklarının gelişimlerinin  milletimizin menfaatleri doğrultusunda olmasını temenni ediyoruz. Uzun yıllardan beri eğitim üzerinde yapılan çalışmalarda, öğrencilerin ahlaki gelişimleriyle etik değerler üzerinde tartışmalar yapılmakta ve bu konunun üzerinde çokça durulmaktadır. Toplumumuzun kahir ekseriyetinin kabulüne göre bu gelişimleri sağlayabilmek için birkişinin anne karnından başlayarak yetişkin bir birey oluncaya kadar aile, arkadaş, çevre, okul ve öğretmenlerin etkileriyle şekillendiğini söyleyebiliriz.        Ahlaki gelişimlerin bireyin iç dünyasında gerçekleşen değişimler olduğu düşünülürse, yapılan çalışmaların etkisinin ne denli olduğu, bir ölçme değerlendirme sistemi uygulanamayacağı için sonuçlarının değerlendirilmesi pek güçtür. Ancak bu durum bireyin kişiliğinin yerleşme dönemi olan okul çağlarında herhangi bir çalışmanın yapılmasını engelleyecek değildir.   

Ahlaki gelişimi yalnızca din eğitimi olarak görmemek gerekir.

2-2-078.jpg

DUYGULARA HİTAP EDİLMELİ

Dünya görüşü olmayan, yaşadığı toplumun dinamiklerini bilmeden öğretilen bir din eğitimi, gelecekte öğrencilerimizin hayatlarına dokunmayacaktır. Bunları gerçekleştirirken öğrencilerimizin duygularına hitap ederek kendisini ve toplumunu tanıyan, topluma olumlu katkılar yapan, ailesi ve çevresiyle barışık, hoşgörülü, paylaşımcı, dürüst ve erdemli vatandaşlar haline gelmeleri konusunda çalışmaktayız. Bu sebepten dolayıdır ki değerler eğitimi çalışmalarının önemi oldukça fazladır. Gençlik Eğitim Kurumları’nın bir parçası olarak Gençlik Temel Lisesi de aklı geliştiren, ahlakı güzelleştiren okullar düsturuyla hareket etmekte ve çalışmalarımızı bu minvalde gerçekleştirmekteyiz. Öğrencilerde yalnızca akademik başarıların hedeflenmesinin ne denli sorunlu bir düşünce olduğunu yakın geçmişimizde acı bir tecrübeyle gördük. Bu yüzden öğrencilerimizin akademik başarılarının yanında iyi bir insan olmalarını, başkalarının haklarını yememelerini önemseyip ülkesinin geleceğini kendi ellerinde yükseleceğinin şuuruna erişmiş, olgun bireyler olmalarını sağlamak için azami gayret gösteriyoruz.

2-5-001.jpeg

KUR’AN AHLAKI AMAÇLANIYOR

Hz. Aişe’ye ashaptan bir grup peygamberin ahlakı nedir diye sordular. Hz. Aişe de ‘Hz. Muhammed’in(sav) ahlakı Kur’an ahlakıdır buyurdu. Bu doğrultuda, öğrencilerimizde bu bilincin oluşması amacıyla Kur’an-ı Kerim ve Siyer-i Nebi dersleri vererek Kur’an-ı Kerim’in ahlakı ile Hz.Muhammed’in(sav) yol göstericiliğiyle yetişmelerini amaçlıyoruz.

Bu maksatla, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ahlaklarının gelişimlerinin  milletimizin menfaatleri doğrultusunda olmasını temenni ediyor, içinde bulunduğumuz ve idrak edeceğimiz üç ayların buna vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

MUHAMMED AKKAN- Gençlik Temel Lisesi Tarih Öğretmeni

 

 

 

Öğrenciler mesleklerini daha iyi seçiyor

 Öğrencilerin çoğu için meslek; hayatın maddi güvencesini sağlamakla birlikte, kendi ilgi ve yeteneklerini ortaya koyarak kendilerini geliştirebilecekleri bir alanı ifade ediyor. Ancak meslek seçiminde öğrenciler genellikle tek başlarına çözmekte zorlandıkları çeşitli sorunlarla karşılaşıyorlar.

 Öğrencilerle yaptığımız rehberlik görüşmelerinde birçoğunun kendileri hakkında ve mesleklerde yapılan işler ve yapılan işlerde ilerleme olanakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını, bir kısmının da eğitim kurumları, meslekî eğitim veren kuruluşlar ya da çevresel bir takım kişi ve olaylarla mücadele etmek zorunda kaldıklarını görüyoruz.

 10. sınıf öğrencilerimizle meslekî rehberlik alanındaki görüşmelerimizde birinci adım olarak; öğrencinin kendisini tanıma tekniklerini uygulamadan önce meslekî olgunluk için önemli kavramlar konusunda öğrenciler bilinçlendirildi. (Gelecek, kariyer, meslek, üniversite, bölüm, fakülte, kişilik, ilgi, yetenek vb. kavramlar).

 Birtakım soru ve etkinliklerle öğrencinin kendini tanımasını, isteklerini, hayat amacının ne olduğunu belirlemeye çalıştık. Sonraki adımlarımızda ise yaptığımız anket çalışmasıyla istedikleri mesleği somutlaştırarak hedeflerini belirlemiş olduk.Bütün bunların yanında mevcut bilgileri doğru bir şekilde değerlendirerek meslek seçme konusunda kişisel stratejiler belirlediler ve meslek seçimi ile ilgili sorulara cevap bulmakta zorlanmadılar.

  11. sınıf öğrencilerimize yönelik ise meslekî tanıtım sunumlarıyla istedikleri meslek hakkında tekrardan bilgilendirilme yapılarak bilgileri pekiştirildi.12. sınıf öğrencilerimiz için de meslek seçimi konusundaki verimliliği artırmak için üniversite gezileri düzenledik ve üniversite tanıtım seminerlerine katılımlarını sağladık. Böylelikle öğrencilerimiz seçecekleri mesleği daha net bir şekilde, bilinçli olarak belirleyecektir.

  Gençlerin tercihlerinde, meslekî saygınlığın ve geliri yüksek olan meslekler birinci sırada yer almaktadır. Oysa toplumda çeşitli yetenek ve ilgileri farklı düzeylerde gerektiren birçok meslek vardır.

FAZİLET ALTUNTAŞ -  Gençlik Temel Lisesi Felsefe Öğretmeni

 

 

 

Gençlik Temel Lisesi EKET

Üniversite Tanıtım Fuarı’nda

12. sınıf öğrencilerimiz, Eğitim Kurumları Ekipman ve Teknolojileri tarafından düzenlenen üniversitelerin tanıtım fuarına katıldı. Sınav çalışmalarını hızla sürdüren son sınıf öğrencilerimiz hem sınav stresinden biran olsun uzaklaşabilmeleri hem de gelecek sene başlayacakları üniversite maratonuna daha iyi uyum sağlayabilmeleri amacıyla, devlet üniversitelerinin ve özel üniversitelerin katıldığı bu fuarda öğrencilerimize tercih edecekleri bölümlerle ilgili bilgilendirmeler yapıldı.

 

 

 

KURUMSAL ZİYARETLER

Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerinde mezun ziyaretleri sürüyor. Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post ve Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut, Gençlik Eğitim Kurumları’nda geçmiş dönemde Edebiyat Ögretmeni olarak görev yapmış Muammer Yalçın ’ı Necmettin Erbakan Üniversitesi Uzay Bilimleri Fakültesi Sekreterliği’nde ziyaret etti. Ziyarette Yalçın’a ‘Hayırlı çalışmalar‘ dilekleri iletildi.

 

2-7-002.jpeg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.