Davutoğlu'na Hükümetin Yalanlamadığı Dinleme İddiaları Soruldu

Davutoğlu'na Hükümetin Yalanlamadığı Dinleme İddiaları Soruldu

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hükümetin yalanlayamadığı bazı ülkelerin Türkiye’yi dinleme iddialarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu.    Davutoğlu’nun yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na...

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hükümetin yalanlayamadığı bazı ülkelerin Türkiye’yi dinleme iddialarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu.

    Davutoğlu’nun yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP’li Tanal, son günlerde, Almanya’dan sonra 2007 yılına ait NSA belgelerinde ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’in Türkiye’yi, Washington’daki Türk Büyükelçiliği’ni ve New York’ta bulunan BM nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği’ni dinlediği ve yine aynı şekilde İngiltere’nin ise Türkiye’nin özellikle enerji sektörüne ilişkin yasa dışı dinlemeler yaptığı iddialarının gündeme düştüğüne işaret etti.

    

    En vahiminin de hükümetin bu iddiaları yalanlayamaması olduğuna dikkat çeken Tanal, “Türkiye’nin milyonlarca lira harcayarak aldığı önlemlere rağmen tüm dünyanın dinleyebildiği bir ülke olması güvenlik zaafiyetini açıkça ortaya koymaktadır.” dedi.

    DAVUTOĞLU'NA DİNLEME İDDİASI SORULARI

    Tanal söz konusu iddialara ilişkin olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) esi çalışanı Edward Snowden’ın ifşa ettiği 2007 yılına ait NSA belgelerinde ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’in Türkiye’yi, Washington’daki Türk Büyükelçiliği’ni ve New York’ta bulunan BM nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği’ni dinlediği iddiaları doğru mudur?

İngiltere’nin ise ülkemizin özellikle “enerji sektörü”ne ilişkin yasa dışı dinlemeler yaptığı iddiaları doğru mudur?

Almanya’dan sonra ABD ve İngiltere’nin yasadışı yollarla Türkiye’ye ait önemli bilgileri edinmesi konusunda ne tür önlemler alınması planlanmaktadır? Bugüne kadar alınan önlemler neden başarısız olmuştur? Bugüne kadar herhangi bir önlem alınmakta mıdır?

Bu konuda istihbarat birimlerinde çalışanların ve diğer kamu görevlilerin sorumluluğu yok mudur? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılması planlanmakta mıdır? Bugüne kadar sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmayarak başka ülkelerin yasadışı yollarla ülkemizi dinlemesi karşısında neden yeterli önlemler alınmamıştır?

Türkiye’nin diğer ülkeler tarafından dinlenmesinin ve bu konudaki güvenlik zaafiyetinin bu kadar kolay olma sebepleri nelerdir? CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.