Davutoğlu Uyuşturucu Eylem Planını Açıkladı: Sokaklar Çetelere Bırakılmayacak

Davutoğlu Uyuşturucu Eylem Planını Açıkladı: Sokaklar Çetelere Bırakılmayacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Sağlık Bakanlığı bilgilendirme toplantısı sona erdi. Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadeleyi acil eylem planını anlattı. Uyuşturucu ile mücadele...

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Sağlık Bakanlığı bilgilendirme toplantısı sona erdi. Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından Davutoğlu, uyuşturucu ile mücadeleyi acil eylem planını anlattı. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında mahallelerde narkotimler, gençlik timleri oluşturulacağını belirten Davutoğlu, "Sokağın hakimi bu çetelere sokağı, çocukları bırakmayacağız. Mahallelerimize giremeyecek, okullarımızın yanına yaklaşamayacaklar. Nasıl bir terörist yaklaşınca ne muamele görüyorsa aynı muameleyi görecekler." dedi.

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanlığı’nda bilgilendirme toplantısına katıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve başbakanlık ve bakanlık bürokratlarının katıldığı bilgilendirme toplantısında Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar ve yürütülen projelerle ilgili sunum yapıldı. Toplantının ardından Davutoğlu ve Müezzinoğlu basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

    UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

    Uyuşturucu ile mücadelenin tam da bu günlerde ele alınmasının en önemli sebebinin hem eğitim döneminin başlaması hem de yasama yılı ile birlikte yasal düzenlemelerin yapılabilmesi olduğunu kaydeden Davutoğlu, "62.Hükümet'in en önemli gördüğü alanlardan iridir. Geçen sene uyuşturucu Eylem Planı ilan etmiştik 2013 yılı Ekim ayında. 7 bakanlığımız ve ilgili meclis komisyon başkanımızın katılımıyla bir çalışma yapıldı ve bu çalışma bize sunuldu. Bütün bakanlarımızın katkılarından sonra bir çerçeve konusunda arkadaşlarımızı talimatlandırdım." diye konuştu.

    

    Uyuşturucu ile mücadele konusunda bakış açılarının bir süreç yönetimi ile karşı karşıya olduklarını anlatan Davutoğlu, "Çünkü uyuşturucu ile mücadele anlık ve noktasal bir mücadele değildir. Bir süreç yönetimidir. Toplumun değişik kesimlerinin değişik zamanlarda devreye girmesi gereken bir dönemdir. Uyuşturucuyu topluma yaymak isteyenlerde bir süreç içinde hareket ediyorlar bizimde karşı bir süreç yönetmemiz lazım. Birinci şey, koruyucu aynen koruyucu hekimlik gibi daha gençlerimiz veya vatandaşlarımız uyuşturucuya müptela olmadan atılacak adımlar. Bütün Türkiye’nin bir haritasını çıkarmalarını istedim. Nerede ne yapılması gerekiyorsa istatistik verilerin önümüzde olmalı. Uyuşturucuyla mücadele konusunda araştırma merkezleri oluşmuş değil. Bir araştırma merkezi kavramsal çerçevenin oturtulması lazım. Okul ve çevresi diyerek mekanı kontrol eden bir strateji uygulayacağız. Sadece okul içi ve yanına değil, çevresine dahi bela tacirleri yaklaşamayacak. Okul yönetimleriyle alınacak tedbirler var. emniyetle var. Okul ve çevresini bir mekan yönetimi açısından gerekli görüyoruz.” şeklinde konuştu.

    Ailelere yakın temasa önem verdiklerini ve bilinçlendirme konusuna eğileceklerini anlatan Davutoğlu, "Bu koruyucu anlamda alınacak önlemler. Önleyici ve engelleyici adımlar olursa, orada da üretici ya da kaçakçı anlamında arz edici, aracı ve tüketici arasındaki network bağları koparılacak. Bazıları emniyet yöntemleri ile bazıları sosyal çalışmalarla. bunlar arasındaki ilişki ağ koparılacak karşı ağlar oluşturulacak. Aile, okul, koruyucu ağlar güçlendirilecek, bu ağlar koparılacak. Bun anlamdan ne tür yasal düzenleme yapılması gerekiyorsa yapılacak. Çıkardığımız yasalarla uyuşturucu satılmasına arz etmesine yönelik cezaları artırdığımızı biliyorsunuz." açıklamasında bulundu. Son olarak rehabilitasyon ve tedavi edici aşamanın yer aldığını vurgulayan Davutoğlu, “Şu ana kadar AMATEM’ler vardı. Tekrar gözden geçirilip yeniden yapılandırılması konusunu ele aldık. Mahallelere kadar inecek, okul çevresinde görev yapacak narkotimler kuruyoruz. Bunların içinde sadece polis timleri değil psikologlar olacak. Annelerin de devreye gireceği çalışmalar yürüteceğiz. Bu çerçevede ilk adım merkezleri, yarıyol yöntemleri gibi rehabilite çalışmalarına ağırlık vereceğiz." ifadelerini kullandı.

    Yeni yapısal bir çerçeve düşündüklerini, STK’larla konuşarak yol alacaklarını vurgulayan Davutoğlu, "Birçok bakanlığımız görevliydi yeni bir koordinasyon çerçevesi oluşturuyoruz. Önümüzdeki Kasımda uyuşturucuyla mücadele şurası düzenleyeceğiz kamunun tek başına üstlenerek resmi tedbirlerle alınması gereken bir yol değil bu yetmez. STK’ların ailenin ve herkesin gireceği gönüllülük esasına dayalı bir çalışma yürütülmesi lazım. Alana, sokağa inmek lazım. Onun için bu şurada bütün paydaşların katılacağı bizim eylem planımız sunulacak. Ve çalışma grupları oluşturulacak. Benim başkanlığımda olacak, 3 yılda belki bir toplanacak. Stratejik eylem planını takip komitesi gibi bir komite oluşturulacak. O da burada alınan kararları gözden geçirecek. Kamudaki koordinasyonu sağlamak üzere Bülent Arınç başkanlığında Uyuşturucuyla Mücadele Yüksek Kurulu kurulacak. Bunu terörle mücadele gibi ciddi bir mesele olarak görüyoruz. Terörle mücadele nasıl gençlerimiz ve toplumumuz için hayati meseleyse uyuşturucuyla mücadeleyi de öyle ele alacağız. 8 bakanlığımız Başbakan Yardımcısı başkanlığında daha sık toplantılarla denetlemesi söz konusu. Her vilayette, bir vali yardımcısı bu konuyla özellikle görevlendirilecek. Vilayet düzeyinde aylık toplantılar yapılacak. Her bakanlıkta bir müsteşar yardımcısına özel görev verilecek. Sonra mahalleye semtlere kadar inilen süreçte narkotimler, gençlik timleri, anne timler oluşturularak, sokağın hakimi bu çetelere sokağı bırakmayacağız. bu çetelere bu sokağı bırakmayacağız. Mahallelerimize girmeyecekler. Bu konuda tereddüt gösteren hasıl olursa idari anlamda gerekli idari tedbir alınacaklar. Mahallelerimize giremeyecekler, okullarımızın yanına yaklaşamayacaklar nasıl bir terörist yaklaşınca nasıl muamele görüyorsa aynı muameleyi görecekler.bu çeteleri mahallelerimize sokmayacağız. Devlet bu kararlılığı gösterirken annelerin de çocuklarına sahip çıkması lazım." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.