Davutoğlu: Türkiye, Kürt Bölgesinin Güvenliği İçin Her Türlü Desteği Verecektir

Davutoğlu: Türkiye, Kürt Bölgesinin Güvenliği İçin Her Türlü Desteği Verecektir

Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Irak ve Kürt bölgesinin güvenliğine büyük önem verdiğini söyledi. Davutoğlu, Erbil’deki temaslarına Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesuda Barzani ile görüşerek başladı. Daha sonra...

Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Irak ve Kürt bölgesinin güvenliğine büyük önem verdiğini söyledi. Davutoğlu, Erbil’deki temaslarına Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesuda Barzani ile görüşerek başladı. Daha sonra basının karşısına geçen Davutoğlu ve Barzani, önemli açıklamalarda bulundu.

Bağdat’ta dün yaptığı görüşmelerde güvenlik konusunun ön plana çıktığına işaret eden Başbakan Davutoğlu, IŞİD’in saldırılarını geniş bir şekilde ele aldıklarının altını çizdi. “ Irak’ın güvenliği, Türkiye için önemlidir. Kürt bölgesinin güvenliği de aynı şekilde bizim için önemlidir.” diyen Davutoğlu, görüşmelerde bölgede güvenlik ve istikrar için birlikte atılması gereken adımları ele aldıklarını ifade etti.

Bağdat temaslarında olumlu bir atmosfer gördüğünü dile getiren Ahmet Davutoğlu, yeni kurulan Irak hükümetinde ülkede bulunan bütün etnik unsurların temsil edilmesinin önemine işaret etti. Irak’ta hiçbir kesimin siyasi yapıdan dışlanmaması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, bu ülkedeki güvenliğin bütün bölgenin başarısı olacağını dile getirdi.

100 BİN TÜRK VATANDAŞI KÜRT BÖLGESİNDE BULUNUYOR

Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin çok olumlu bir seyir izlediğini aktaran Davutoğlu, Türkiye’nin Irak ile toplamda 12 milyar dolar ticaret hacmine ulaştığını ifade etti. Davutoğlu, söz konusu rakamın 8 milyarının Kürt bölgesiyle yapılan ticaretin neticesi olduğunu beyan etti. Kürt bölgesinde bin 500 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini kaydeden Davutoğlu, 100 bin Türk vatandaşının Kürt bölgesinde çalıştığını aktardı.

“Kürt bölgesinin güvenliği, Türkiye’nin güvenliğini ilgilendiridiği için hayatı bir öneme sahip.” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği vereceğinin altını çizdi.

EĞİTİM KONUSUNU DA GÖRÜŞTÜK

Bir gazetecinin Peşmerge’ye Türkiye’nin eğitim vermesi konusundaki sorusu üzerine Davutoğlu, bu konuyu da ele aldıklarını açıkladı. Başbakan,” Eğitim konusunda Peşmerge’ye vereceğimiz destekler artarak devam edecektir. “ ifadesini kullandı.

Başka bir gazetecinin, Türkiye’nin Erbil ile Bağdat arasında geçtiğimiz gün yapılan enerji anlaşmasıyla ilgili soruya Davutoğlu, enerji konusunun iyi yönetilmesi halinde herkese fayda sağlayacağı şeklinde cevap verdi. Başbakan Erbil ile Bağdat arasındaki enerji ve iyi ilişkilerin başta Türkiye’yi memnun ettiğini dile getirdi. Başbakan dün Irak Başbakanı İbadi ile yaptıkları görüşmede enerji meselesinin geniş bir şekilde ele alındığını hatırlattı.

HAKAN FİDAN’IN ZİYARETE KATILMASI DOĞALDIR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bir gazetecinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın heyette yer almasının amacıyla ilgili soruya muhatap oldu. Davutoğlu, güvenlik konularının konuşulduğu bir yerde Hakan Fidan’ın da bulunmasının doğal olduğunu belirtti. Davutoğlu, Fidan’ın gerek dün Bağdat’ta gerekse bugün Erbil’de yaptığı görüşmeleri kendisine rapor ettiğini kayd etti.

BARZANİ: CEYHAN'A GÜNDE 150 BİN VARİL PETROL SEVK EDECEĞİZ

Toplantıda söz alan Mesud Barzani, Bağdat'la yaptıkları enerji anlaşmasının Türkiye'ye yansımasına işaret etti. Yapılan söz konusu anlaşmanın başlangıç olduğunu belirten Barzani, günde 150 bin varil petrolün Kürdistan üzerinden Kerkük- Ceyhan hattıyla Türkiye'ye sevk edileceğini kayd etti.

Kürt lider, Bağdat'ın aylık kendilerine 500 milyon dolar kaynak aktaracağını hatırlattı.

Bu arada toplantının başında gazetecilerden 4 soru alınacağının belirtilmesine rağmen 5'ci sorunuyu alan görevlilere Barzani tepki gösterdi. Daha sonra toplantı hemen bitirilerek iki lider salondan el ele ayrıldı.

Görüşmeyi ilk kez Kürt hükümetti sözcüsü Sefhin Dizayi'nin tercüme etmesi ise dikkat çekti. Davutoğlu, Kürtçe soru soran gazetecinin yapılan tercümesi üzerine" Biraz Kürtçe anlıyorum. Türkçeye çevir" dedi.

Davutoğlu'nun görüşme sonrası Erbil'in en büyük camisi olan Celil Hayat Camii'nde Cuma namazı kılması bekleniyor.

Davutoğlu’na, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı eşlik ediyor.

I CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.