Davutoğlu: Kobani'ye Yardım Edilmesi İsteniyorsa Tezkereyi 'Evet' Denilsin

Davutoğlu: Kobani'ye Yardım Edilmesi İsteniyorsa Tezkereyi 'Evet' Denilsin

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kobani’ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye 'hayır' dememeniz lazım." dedi. Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan yeni yasama yılı açılış resepsinoyunda gazetecilerin sorularını cevapladı....

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kobani’ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye 'hayır' dememeniz lazım." dedi.

Davutoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan yeni yasama yılı açılış resepsinoyunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “PYD ile alakalı bir görüşme diyalog kurulmasının iyi olacağı söylendiği sizin de değerlendirilebileceğini söydiğiniz dile getirildi?” ifadelerinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Tabi tabi biz değerlendirebiliriz. Biz PYD ile geçen sene diyalogda kurduk. Benim dışişleri bakanlığım döneminde müsteşar yardımcımız Salim Müslim’le görüştü. Aslında o zamanki yapılan hatalarını maalesef bedelini şimdi Kobani’deki Kürt kardeşlerimiz ödüyor. O zaman PYD’ye söylenen çok açık bir mesaj vardı: Özgür Suriye Ordusu ile birlikte davranın kuzey kuşağında teröre ve rejime izin vermeyin birlikte çalışın Suriye rejimi ile aranıza mesafe koyun, Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirin. Eğer bunlar yapılmış olsaydı geçen sene Özgür Suriye Ordusu ile PYD Suriye muhalefetine katılmış olsaydı rejimle işbirliği yapmak yerine bugün IŞİD alanda böylesine güç bulamazdı. Ama maalesef daha sonra bize verilen sözlere rağmen PYD rejimle işbirliğine devam etti.

Özgür Suriye ordusu ve ılımlı Suriye muhalefetine tavır aldılar daha sonra bu iç çatışmalardan IŞİD kendine bir geniş alan buldu. Bugün ki duruma böyle gelindi. Son dönemde de Özgür Suriye Ordusu’ndan IŞİD’e karşı Kobani’yi korumak için destek geldi. Burada önemli olan Suriye’de halk iradesine inanan herkesin aynı safta buluşması PYD eğer bu tutumu sergilerse biz hiçbir Suriyeli grubu Kürt, Arap veya Türkmen grubun bu sürecin dışında tutulmasını istemeyiz ama tutumların net olması lazım geçen seneki o fırsatı PYD kaçırdı. Bugün 1 sene sonra yaşananlardan sonra kimse Türkiye’yi sorumlu tutamaz Türkiye’nin bu konuda hiçbir zamanda Suriye’deki olayların herhangi bir etnik ve mezhebi çatışmaya yönelmesinde payı olmamıştır ve olmaz da IŞİD’e karşı tutumuzda açık ve nettir yarın tezkere hududumuzun bir göstergesi kendisine söyledim Kobani’ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye hayır dememeniz lazım. Bu tezkere Suriye’de IŞİD’e karşı ve benzer terör örgütlerine bütün terör örgütlerine karşı çıkartılan bir tezkere bu konuda biz bir tutum belirlemişken ve tezkere böyle bir amaç güderken bu tezkereye hayır demelerini anlamak mümkün değil."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.