Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Davos Baştan Yanlıştı

Davos Baştan Yanlıştı

Güncel olaylar yazı serisi

 

Her yıl ocak ayının son haftasında İsviçre’nin dağlık Davos şehrinde Dünyayı paylaşan ve sömüren küresel zenginler hem toplanır çeşitli konu alış verişinde bulunurlar ve hem de bir yıl yaptıkları çalışmanın(!) yorgunluğunu atarlar. Bu toplantıların adını “Ekonomik forum” olarak koymuşlar. Ancak arka planda neler görüşülür neler konuşulur bu pek belli değildir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’yi Başbakanlık düzeyinde Başbakan Sayın Erdoğan temsil etmektedir.

Televizyonların bildirdiğine göre Sayın Erdoğan geceliği, 5000 euro olan bir otelde eşi ile birlikte en az üç gece kalacaktır.

Toplantıya katılanlar, ABD ve İsrail yetkilileri başta olmak üzere bütün Batı ülkelerinin temsilcileridir. Tabii bir de Türkiye gibi Müslüman bir ülkenin Başbakanı… Arap Birliği genel sekreteri ve Birleşmiş milletler genel sekreterini de buna ilave etmemiz lazımdır.

Görüleceği gibi toplantı, tam bir “kurtlar sofrasıdır

Hemen not düşmemiz gereken bir önemli husus ise bu toplantıda Ahmed-i Necat (İran) bulunmamaktadır.

Ahmed-i Necat, toplantının davet edilen üyelerini, toplantı icra programını, ikili ve üçlü görüşmeler programlarını görerek, baştan bu toplantıya katılmama kararı almış ve bunu toplantı organizatörüne bildirmiştir.

YAŞANAN TATSIZLIKLAR

Bu dönem aynı zamanda İsrail’in Filistin’in Gazze kentinde ilkinde 23 gün geceli gündüzlü yüzlercesi çocuk ve kadın olmak üzere binlerce Müslüman Filistinliği katletmesinin hemen arkasına rastlamasıdır.

Bunun manası her ne kadar program yapılmış olursa olsun Davos’ta, Gazze katliamı mutlaka gündeme gelecektir. ABD başta olmak üzere bütün Batı âleminin (yöneticiler) “çanak tuttuğu” bu katliamların konuşulmasında alınan neticeler Batılılara tatlı bir anı olsa da halkı Müslüman olan ve bütün ülkenin yer yer gösterilerle kaynadığı (Saadet Partisi İstanbul Çağlayandaki mitingini 2 milyon insanla yapmıştı) Türkiye için tatsızlıklarla doludur. Zira iki ay sonra ülkemizde seçim vardır.

Nitekim Gazze konulu Davos toplantısında konuşan İsrail devlet Başkanı Perez (2008’in ortalarında Türkiye’ye yaptığı ziyaretinde TBMM’de konuşturulmuş ve milletvekilleri tarafında ayakta alkışlanmıştı) yaptıkları zulümleri 25 dakikalık konuşmasında savunmuş ve güya yaptığı katliamının bahanelerini sıralamıştı. Konuşma sırası Türkiye Başbakanı Sayın Erdoğan’a gelmiştir.

BİR BAŞKA TATSIZLIK

Tabii Perez Davos konuşmasını yaparken mekân ve zaman hatası yapmış olmalı ki burada da (Türkiye’de olduğu gibi) ayakta alkışlanacağını zannederken hiç ummadığı bir tavırla, Sayın Erdoğan’ın sert sözleriyle karşılaşmıştır.

Erdoğan İsrail’in insanları öldürmede mahir olduğu söylerken konuşması henüz 12 dakikayı bulmuştu ki oturumun yöneticisi tarafından sözü kesilmeye çalışıldı.

O ise daha açıklayacağı şeyler olduğundan ve İsrail’e verilen 25 dakikalık bir konuşma hakkının kendisine verilmemesinden sinirlenerek, “Benim için Davos bitmiştir” diyerek oturumu terk etti. Bir daha da Davos toplantılarına katılmayacağını basın mensuplarına deklere etti.

NELER YAPILMALIYDI

Erdoğan’ın bu tavrını bütün kalbimizle desteklerken, bu tavrın bir inikâsı (yansıması) olarak İsrail’le kurulmuş olan ticari ve askeri bağlantıların kesilmesi kendisinden istenince “Bekâra avrat boşamak kolay” diyerek talebi geri çevirmemeliydi…

Konya’da eğitilen “İsrail uçaklarına Konya semaları kapatılsın” dendiğinde duymazlıktan gelmemeliydi…

Gazze katliamları hızla sürerken Veneziola’nın İsrail büyük elçisini vatanlarından kovduğu gibi Türkiye’de İsrail Büyükelçisini Türkiye’den çıkarmalıydı…

İsraili tel’in mitingleri bütün hızıyla sürerken bizim İsrail’deki Büyükelçimizi Ankara’ya çağırmalıydı…

Yeni uçak ve tank modernizasyonları ile Harran ovası sulama ihaleleri İsrailli firmalara verilmemeliydi…

Değil mi?

Belki de Sayın Başbakan o meşhur Davos dönüşü ve o malum sert çıkışının hızıyla ayağının tozunu silmeden yukarıda belirttiğimiz işler ile benzeri işlerin kararını alacaktır.

Bekleyelim ve görelim bakalım. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR