Danimarka: Türkiye’ye Mesajımızı Sert Ve Güçlü Bir Şekilde İlettik

Danimarka: Türkiye’ye Mesajımızı Sert Ve Güçlü Bir Şekilde İlettik

Türkiye'nin, IŞİD üyesi bir Danimarka vatandaşını takas sonucu serbest bıraktığı iddiası, Kopenhag yönetimini kızdırdı. Türk büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağıran Bakan Martin Lidegaard, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde...

Türkiye'nin, IŞİD üyesi bir Danimarka vatandaşını takas sonucu serbest bıraktığı iddiası, Kopenhag yönetimini kızdırdı. Türk büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağıran Bakan Martin Lidegaard, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde zorluk çıkartabileceklerinin sinyalini verdi.

Danimarkalı gazeteci Lars Hedegaard’a suikast düzenleyen Lübnan asıllı Danimarka vatandaşı B.H’nin Ankara tarafından serbest bırakılmasıyla iki ülke arasında ortaya çıkan krizde tansiyon düşmüyor.

B.H, 25 Nisan’da sahte pasaportla Türkiye’ye giriş yaparken gözaltına alınmıştı. Danimarka’nın iade taleplerine cevap vermeyen Ankara’nın adı geçen zanlıyı IŞİD tarafından esir alınan Musul konsolosluğu çalışanlarına karşılık olarak serbest bıraktığı bilgileri Danimarka’yı harekete geçirmişti. İki ülke arasında yaşanan krizde son gelişme Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez’in bir kez daha Danimarka Dışişleri Bakanlığı'na çağrılması oldu.

Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Dönmez’le yaptığı görüşme sonrası, ‘Türkiye’ye mesajımızı sert ve güçlü bir şekilde ilettik’ açıklamasını yaptı. Lidegaard, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda çıkan karar doğrultusunda Danimarka’nın konuyu Avrupa Konseyi’ne götürmeye ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini tartışmaya açmaya hazır olduğunu belirtti.

Danimarka’nın bu konuda tutumunun çok net olduğunu ve karşı taraftan gerekli beklentileri olduğunun altını çizen Lidegaard, Büyükelçi Dönmez’in konuya nazik bir şekilde yaklaşmasını olumlu bulduklarını söyledi.

Türkiye ile Danimarka arasında ilişkilerin yeniden eski seviyesine gelmesi için, olayın gelişimiyle ilgili tüm noktaların aydınlatılması gerektiğini vurgu yapan Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard, Büyükelçi Dönmez’in toplantıya bekledikleri bilgileri getirmediğini söyledi.

Hadegaard’e suikast düzenleyen zanlının ne zaman, niçin ve hangi gerekçe ile serbest bırakıldığının hala netleşmediğine değinen Lidegaard, ‘Türkiye’nin tutumuna göre konuyu hangi seviyede AB gündemine getireceğimiz netleşecek. Büyükelçi Dönmez, bu konuda bizimle ortak çalışma yapmaya hazır olduğunu aynı zamanda Türk hükümetininde işbirliği yapmaya hazır olduğunu bize iletti." diye konuştu.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning – Schmidt, konunun kendileri açısından kapanmadığını işaret etmiş, ancak konuyu AB gündemine getirmeyi düşünmediklerini açıklamıştı. Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard’un açıklamaları ise, Danimarka tarafının Türkiye’den gelecek cevaba göre hareket edeceğini ve gerekli işbirliği görülmediğinde konunun hem Avrupa Konseyi hem de AB gündemine geleceğini sinyallerini verdi.

Daha önce konuyla ilgili açıklama yapan Türk Dışişleri Bakanlığı, zanlının serbest bırakılması kararını bağımsız yargının verdiği savunmasını yapmıştı.

İki ülke arasında Karikatür Krizi ve Roj TV’den sonra patlak veren yeni kriz Danimarka Özgür Basın Derneği Başkanı Lars Hedegaard’a 5 Şubat 2013 tarihinde suikast girişiminde bulunan ve 25 Nisan 2014 tarihinde İstanbul’da yakalanan Lübnan asıllı Danimarka vatandaşı B.H’nın(26) Türkiye tarafından IŞİD’e teslim edildiği iddiasıyla patlak verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.