Dagc: 24 Temmuz Basın İçin Dönüm Noktası

Dagc: 24 Temmuz Basın İçin Dönüm Noktası

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, yayınladığı mesajla Basın Bayramı’nı kutladı. Basında sansürün kaldırılışının 106. yıl dönümü (24 Temmuz 1908) sebebiyle bir mesaj yayınlayan...

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, yayınladığı mesajla Basın Bayramı’nı kutladı. Basında sansürün kaldırılışının 106. yıl dönümü (24 Temmuz 1908) sebebiyle bir mesaj yayınlayan Özsoy, 24 Temmuz’un Türk basını için önemli bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Basının özgür ve tarafsız olmadığı ülkelerde demokrasi ve insan haklarından söz edilemeyeceğini belirten DAGC Başkanı Özsoy, kutlama mesajında şunları belirtti: “Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. Bir asrı geçen zamana rağmen artık medyada sansür tartışılmamalıdır. Demokrasinin iyi işlediği ülkelerde sansür kalmamıştır. Çağdaşlaşan, AB'ye girme yolunda büyük mesafeler kateden Türkiye'de basın çalışanlarının koşullarını iyileştirecek, editoryal bağımsızlığını sağlayacak, sendikal haklara kavuşturacak yasalar bir an önce çıkarılmalıdır. Basın çalışanlarının can güvenliği, iş ve çalışma güvenliği sağlanmalı ve çalışanlar arasındaki gelir dengesizliği giderilmelidir.

Bunun yanı sıra basınımızın gücünü ve etkinliğini artırabilmesi için kendisini sorgulaması, kendi içinde denetim kurması ve kendisini yeniden yapılandırması inancını taşıyoruz. Basının kendi içindeki öz denetimi, çıkarılacak yasalardan daha etkili olacaktır. ”

SORUMLULUKLARIMIZ SORUNLARIMIZIN ÖNÜNDE

Basının çözüm bekleyen çok önemli sorunları bulunduğunu ifade eden Özsoy, "Basınımızın sorumlulukları, sorunlarının hep önünde olmuştur, olmaya da devam edecektir. Bu anlamda çözüm bekleyen sorunlara da bir an önce çözüm getirilmesi dileği ve beklentisi içerisindeyiz. Özellikle mesleki kuruluş olan Gazeteciler Cemiyetlerinin mesleki etkinliklerinin artırılması doğrultusunda yasal düzenlemelerin yapılması beklentisi içerisindeyiz. 50 yıl aradan sonra çıkarılan Basın Yasasında meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeni düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Kısaca belirttiğimiz bütün bu olumsuzlukların kısa zamanda giderileceği ümidini taşımaktayız.” şeklinde konuştu.

Özsoy, açıklamasında ayrıca, ağır sorumluluk altında, fedakarca, zor şartlar altında çalışan, mesleki disiplin ve temel ahlak ilkeleri doğrultusunda, anayasal bütünlüğü muhafaza ederek, topluma ve demokrasiye yeni ivmeler kazandıran Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerdeki gazetecilerin Basın Bayramı’nı kutladı. Öte yandan, DAGC tarafından Basın Bayramı sebebiyle Erzurum Barosu sosyal tesislerinde bir iftar yemeği verilecek.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.