'Cumhurbaşkanlığı'nda Odacısı Bulunan Şoförler' İddiası Meclis'te

'Cumhurbaşkanlığı'nda Odacısı Bulunan Şoförler' İddiası Meclis'te

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin iki katına çıkarılmasıyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin yanıtlaması için TBMM Başkanlığına...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin iki katına çıkarılmasıyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin yanıtlaması için TBMM Başkanlığına iki soru önergesi verdi.

Davutoğlu'nun bir ay önce Maliye Bakanlığı'nda "Eğer bir milletin üreten, vergi ödeyen kesimi bazı imkânlara sahip değilse, bürokrasi ya da devleti yönetenler bu imkânlara sahipse, bu sürdürülebilir ve ahlaki bir durum değildir" sözlerini hatırlatan Karaahmetoğlu Cumhurbaşkanlığında hangi personelin makam otomobili, sekreter ve odacısı olduğunu sordu. Personel sayısındaki anormal artışın sebebini soran Karaahmetoğlu, ‘Odacısı bulunan şoförler olduğu doğru mu? diye sordu.

"VATANDAŞ YOKSUL İKEN CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINDA BU BOLLUK NEDEN"

CHP’li Karaahmetoğlu, Davutoğlu’nun, “Yaklaşık bir ay kadar önce, Maliye Bakanlığında gerçekleştirdiğiniz toplantı ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte yaptığınız açıklamada kamuda israfın önlenmesi yönünde talimatlarınız olmuş ‘Eğer bir milletin üreten, vergi ödeyen kesimi bazı imkânlara sahip değilse, bürokrasi ya da devleti yönetenler bu imkânlara sahipse, bu sürdürülebilir ve ahlaki bir durum değildir’ şeklindeki görüşleriniz dikkat çekmiştir. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanarak Resmî Gazetede yayımlanan 2015-2016-2017 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Malî Plan'da Cumhurbaşkanlığı bütçesinde 2015 yılı için öngörülen artış Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanlığı tarafından yüzde 48,97 olarak açıklanırken asıl artışın bir önceki dönem ilave ödenek miktarları düşürüldüğünde yüzde 97 ve hatta yüzde 99 olarak gerçekleştiği görülmektedir. “ cümlelerine dikkat çekti.

DAVUTOĞLU'NA SORULAR

Karaahmetoğlu bu hususta Başbakan Davutoğlu’na şunları sordu:

- Cumhurbaşkanlığı bütçe ödenekleri 2001-2015 yılları itibariyle ne şekilde gerçekleşmiş aynı dönemlerde harcama miktarları ne şekilde olmuştur?

11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ile 12. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan dönemlerinde bütçe ödeneği ve harcama miktarlarındaki anormal yükselişin sebeplerini açıklar mısınız?

- Aynı yıllar değerlendirildiğinde harcama kalemlerinde yer alan personel giderlerinin ne şekilde gerçekleştiğini açıklar mısınız? Yine bu dönemlerde personel sayılarına ilişkin rakamlar ne şekildedir?

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemin ederek görevine başladıktan sonra Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kaç yeni personel göreve başlamıştır? Bu personelin hangi görev ve kadrolarda istihdam edildiğini açıklar mısınız?

Bugün itibarıyla Cumhurbaşkanlığı bünyesinde görev yapan personel sayılarında 11 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer dönemlerine göre artış oranları ne şekildedir?

- Personel sayısındaki anormal artışın sebebini biliyor musunuz?

- 6.Cumhurbaşkanlığında görev yapan hangi personelin makam otomobili, sekreteri ve odacısı bulunmaktadır? Odacısı bulunan şoförler olduğu doğru mudur?

- "Eğer bir milletin üreten, vergi ödeyen kesimi bazı imkânlara sahip değilse, bürokrasi ya da devleti yönetenler bu imkânlara sahipse, bu sürdürülebilir ve ahlaki bir durum değildir" sözleriniz ardından Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki yüzde yüze varan artış vicdanınızı yaralamakta mıdır? Üreten, vergisini ödeyen vatandaşlarımız, devleti yöneten hangi makamların istedikleri bütçeye sahip olmalarından rahatsızlık duymamalıdır?

- Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki artış, dar gelirli ya da yoksulluk içerisinde yaşayan vatandaşlarımız arasında en yüce makamda bolluk ve israf yaşandığı algısına sebebiyet verecek oranda değil midir? “

"ASGARİ ÜCRETLİNİN VE MEMURUN MAAŞINDAKİ ARTIŞIN HESABI NE OLACAK"

CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin öğretim yılı açılışında Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yapılan artış ile ilgili soru yönelten bir öğrenciye "Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 100 artması hiç kimseyi bu ülkede rahatsız etmemesi lazım, hesabını verebildiği sürece" şeklindeki sözlerini de hatırlattı.

Karaahmetoğlu, Bakan Zeybekci’nin "Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin yeni öğretim yılı açılışında Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yapılan artış ve gerekçesine ilişkin bir öğrencimizin ‘Cumhurbaşkanlığı bütçesi yüzde 97 oranında artarken, bir memurun gelirine yapılan zam neden yüzde 4 oranında? Sizce bu ikisi arasında bir uçurum yok mu? Madem Türkiye zenginleşiyor, zenginleşmesi gereken toplum iken, neden başkaları oluyor, bunu sormak istiyorum" şeklindeki sorusuna "Bir cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 100 artması, onun da toplamda gelmiş olduğu rakamın 500- 600 milyon TL haline gelmiş olmasının, hiç kimseyi bu ülkede rahatsız etmemesi lazım. Neden? Hesabını verebildiği sürece. Onu milletin menfaatlerine harcayabildiği sürece.’ biçiminde cevap verdiniz." hatırlatmasını yaptı.

ZEYBEKCİ'YE SORULAR

Karaahmetoğlu, Bakan Zeybekci’ye de şu soruları yöneltti:

- Cumhurbaşkanlığı bütçesinin, hesabını verebildiği sürece bu ülkede kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini söylüyorsunuz. Birinde yüzde 4 iken diğerinde yüzde 100'ün vicdanlarda kabul edilebilir bir hesabı var mıdır?

- Öğrencimizin sorduğu memurun geliri ya da açlık ve yoksullukla boğuşan asgari ücretlinin bu bolluktan yararlanamamasının hesabını kimin vermesi gerekmektedir? Ekonomi Bakanı olarak bu uçurumu açıklamak ve vatandaşlarımıza hesap vermek görevleriniz arasında yer almamakta mıdır?

- Sayın Cumhurbaşkanının bütçeyi aziz milletimizin menfaatlerine harcayıp harcamadığının kriterleri sizce nelerdir? Bütçenin şeffaf ve vatandaşlarımızın vicdanlarını rahatsız etmeyecek biçimde ne şekilde kullanılacağını ve denetleneceğini bunun hangi kurumlarca yapılacağını da söyler misiniz?

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.