Cumhurbaşkanı Seçiminde İlk Oy Avustralya’dan

Cumhurbaşkanı Seçiminde İlk Oy Avustralya’dan

Avustralya’daki Türk seçmenler, 2014 cumhurbaşkanı seçimi için bugün sandık başına gitti. Yurtdışında ilk oy Avustralya’nın Sydney ve Melbourne şehirlerinde kurulan oy verme merkezlerinde kullanıldı. Yurtdışında yaşayan vatandaşların...

Avustralya’daki Türk seçmenler, 2014 cumhurbaşkanı seçimi için bugün sandık başına gitti. Yurtdışında ilk oy Avustralya’nın Sydney ve Melbourne şehirlerinde kurulan oy verme merkezlerinde kullanıldı.

Yurtdışında yaşayan vatandaşların uzun yıllardır hayalini kurduğu oy verme hakkı cumhurbaşkanlığı seçimiyle gerçekleşmiş oluyor. Vatandaşlık hakkını kullanmanın buruk sevincini yaşayan birçok seçmen, oy sayımının Türkiye’de yapılacak olması dolayısıyla olası bir suistimale karşı ise endişe içinde.

Bu arada Türklerin geniş bir alana yayıldığı Avustralya’da, sadece Melbourne ve Sydney’de seçim merkezlerinin oluşturulması, uzak şehirlerde olan vatandaşların seçime olan ilgisini azalttığı yönünde yorumlanıyor.

Sydney’de Lidcombe Toplum Merkezi’nde, Melbourne’de ise St. Kilda City Hall'de kurulan sandıklarda, oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. 3 Ağustos'a kadar sürecek oy verme işlemi, ilk gün için 17.00'de sona erecek.

Oy kullandıkları için son derece memnun olduğunu belirten Yeni Galler Eyaleti Auburn Gazi Muharipler Derneği eski Başkanı Aytemur Akbaş, sonucun vatana ve millete hayırlı olmasını diledi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkenin birlik ve beraberliği açısından son derece önemli olduğunu belirten Akbaş, “Oyumu, kendi duygularımın yanında, ülkemizin içinde bulunduğu gergin ve gerilimli ortamın bertaraf olmasını düşünerek attım.“ diye konuştu.

Öte yandan seçim merkezlerindeki oy verme işlemini yakından takip etmek ve çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kampanyasını sürdürmek üzere Avustralya’ya gelen CHP Parti Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı, Sydney ve Melbourn’de bulunan değişik dernek ve cemiyet başkanlarıyla bir araya geldi. Dün akşam, Sydney Alevi Kültür Merkezi’nde dernek başkanlarına hitap eden Saygılı, Türkiye’deki sıcak gündemle ilgili detaylı bilgi verdi.

Vatandaşlardan Türkiye'de son günlerde meydana gelen gelişmeleri yakından takip etmelerini isteyen Saygılı, "Oyunuzu isabetli bir şekilde kullanınız. Soydaşlarımızın hür iradesiyle verdiği oyların Türkiye’de taşınması sürecinde, çalınmaması için tedbir aldık. Ayrıca ilk tur seçiminde bir sonuç çıkmaması halinde çatı adayı için Avustralya’da farklı bir strateji izleyeceğiz." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.