Cumhurbaşkanı Gül: Savunma Reformunu Daha Fazla Erteleyemeyiz

Cumhurbaşkanı Gül: Savunma Reformunu Daha Fazla Erteleyemeyiz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tüm dünyada silahlı kuvvetlerin ciddi reformlardan geçtiğine dikkat çekerek, "Uzun yıllardır gerçekleştiremediğimiz kapsamlı savunma reformunu daha fazla erteleyemeyeceğimiz aşikârdır." dedi. Gül, nihai hedefin...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tüm dünyada silahlı kuvvetlerin ciddi reformlardan geçtiğine dikkat çekerek, "Uzun yıllardır gerçekleştiremediğimiz kapsamlı savunma reformunu daha fazla erteleyemeyeceğimiz aşikârdır." dedi. Gül, nihai hedefin savunma sektörün tüm unsurlarında çağın gereklerine uygun dönüşümü hayata geçirmek olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatlarıyla kurulan Savunma Reformu Çalışma Grubu çalışmalarını tamamladı. Yayımlanan raporun önsözünü yazan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri bugün, güçlü ekonominin de sayesinde, üstün imkân ve kabiliyetlere sahip olduğunun altını çizdi. TSK’nın bölgesel ve küresel risk ve tehditlere karşı koyacak güçte olduğunu kaydeden Gül, “Ancak, bu gözbebeği kurumumuzun görevlerini daha etkin, daha güçlü ve daha verimli icra edebilmesine engel teşkil eden bazı yapısal sorunların giderilmesine yönelik gecikmiş bir ihtiyaç bulunmaktadır. Tüm dünyada silahlı kuvvetlerin ekonomik açıdan en verimli, askeri açıdan en etkin yapıya kavuşturulması yönünde ciddi reformlar yapılmaktadır. Soğuk Savaş’ın ardından ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İspanya gibi pek çok NATO müttefikimizin yanı sıra bizzat NATO da örgüt olarak savunma alanında kapsamlı dönüşümler ve reformlar gerçekleştirdiler. Her alanda köklü reformlar yapan Türkiye’nin savunma alanında böyle bir gayret içinde olmamasını ciddi bir noksanlık olarak görüyorum. Karmaşıklığı ve belirsizliği giderek artan uluslararası güvenlik ortamı ile bilhassa güncel bölgesel gelişmeler ışığında, uzun yıllardır gerçekleştiremediğimiz kapsamlı savunma reformunu daha fazla erteleyemeyeceğimiz aşikardır.” ifadelerini kullandı.

"YAPISAL ÇÖZÜMLER İÇİN NE YAPILMASI GEREKTİĞİNE DAİR ÖNERİLER ORTAYA KONDU"

Nisan 2013’te, savunma reformuna yönelik olarak kapsamlı bir rapor hazırlamak üzere bir “Çalışma Grubu” kurulması talimatını verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Ben de birçok toplantılarına bizzat iştirak ettim, çalışmalarını yakından izledim. Grup, akademik bir çalışma yöntemiyle, ulusal ve bölgesel gerçekleri de dikkate alarak, gerçekleştirilebilir bir savunma reformunu tüm boyutlarıyla ele aldı. Yapısal çözümler için “ne” yapılması gerektiğine dair değerlendirme ve önerilerini ortaya koydu.” değerlendirmesinde bulundu.

SAVUNMA REFORMU RAPORU BİR YILI AŞKIN BİR SÜREDE HAZIRLANDI

Savunma sektörün kapsamlı bir dönüşümle yeniden yapılandırılmasının teorik çerçevesinin belirlendiği ve gelecek için bir yol haritası çizildiğini ifade eden Abdullah Gül, "Bir yılı aşkın bir süre içerisinde, büyük bir emek ve titizlikle hazırlanan bu raporun önemli bir özelliğinin de Cumhuriyet tarihimizde ilk defa sivil ve asker uzmanların beraberce Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak askeri yapı ve savunma yönetimine ilişkin bir rapor hazırlamaları olduğu kanaatindeyim." dedi.

NİHAİ HEDEF: TSK’NIN ÇAĞIN GEREKLERİNE UYGUN DÖNÜŞÜMÜ

Savunma reformu çalışmasının temel amacının Türk Silahlı Kuvvetlerinin “askeri etkinlik” ve “iktisadi verimlilik” ana eksenlerinde “muharip görev odaklı elit bir askeri güç” olarak yapılandırılması olduğunu belirten Gül, “Bu çalışmanın amacıyla ilgili en ufak bir şüphe veya tereddüt duyulmaması gerektiğini özellikle vurgulamak isterim. Nihai hedefimiz, geleceğin daha etkili, daha güçlü ve daha verimli TSK’sına sahip olmak ve savunma sektörümüzün tüm unsurlarında çağın gereklerine uygun dönüşümü hayata geçirmektedir. Rapor, bu hedefe ulaşmak için yapmamız gerekenlere dair siyasi mülahazalar veya ideolojik yaklaşımlardan tamamen uzak objektif bir incelemenin ve son derece titiz bir çalışmanın ürünüdür.” ifadelerini kullandı.

"ASKERİ GÜÇ OLMAKSIZIN BÜYÜK GÜÇ OLUNMAZ"

Cumhurbaşkanı Gül’ün Savunma Reformu Raporu’ndaki önsözü şu ifadelerle devam etti: “Ayrıca bu denli kapsamlı bir reformun başarısı, sürecin siyasi otorite, silahlı kuvvetler ve toplum tarafından sahiplenilmesine bağlıdır.Bu çalışma, Cumhurbaşkanı olarak verdiğim bir talimatın neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle, bundan sonra savunma politikaları alanında yürütülecek reform atılımlarına yönelik istikameti gösteren bir rehber olarak okunmalıdır. İlgili kurumlarımız tarafından ivedilikle değerlendirmeye alınmalı, uygulamaya konulmalı ve reformun sürekliliği temin edilmelidir. Büyük milletlerin sorumlulukları da büyük olur. Büyük sorumlulukları taşımak hiç şüphesiz büyük güç ister. Askeri güç olmaksızın da büyük güç olunmaz.

RAPOR, SİVİL-ASKER UZMANLAR TARAFINDAN MÜŞTEREK HAZIRLANDI

Ülkemizin menfaatlerine hizmet edeceğine yürekten inandığım bu raporun hazırlanmasında emeği geçen Savunma Reformu Çalışma Grubu üyelerine içtenlikle teşekkür ediyor; bir ilki gerçekleştirerek, sivil-asker uzmanlar tarafından müştereken hazırlanan bu raporda yer alan görüşlerin ve önerilen uygulama planının icra makamlarınca değerlendirmeye alınarak en kısa sürede hayata geçirileceğine inanıyorum”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.