Çözüm Süreci Resmi Gazete’de

Çözüm Süreci Resmi Gazete’de

Öcalan’ın 30 Eylül’e kadar süre vermesinin ardından çözüm süreciyle ilgili ‘Yol Haritası’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Kandil ve Avrupa’da PKK ile görüşülecek. Süreç 2016 yılında bitirilecek

Kamuoyunda "Çözüm Yasası" olarak bilinen "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Kapsamında Yürütülecek Çalışmalara İlişkin Esaslar"ın yürürlüğe konulmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Kanunun uygulamasını tarif eden Bakanlar Kurulu kararı önemli yenilikler getiriyor. PKK ile müzakere yürüten tüm kurum, kuruluş ve kişilerin rollerini belirleyen Bakanlar Kurulu kararında, 11 çalışma alanı yer alıyor. Söz konusu adımlarla PKK’nın silahsızlandırılması, cezaevlerindeki ve dağdaki PKK’lıların eve dönüşleri amaçlanıyor. Ayrıca dağdan inen PKK militanlarına sosyal ve psikolojik destek verilmesi de söz konusu kararla resmiyet kazanıyor.
 
DAĞDAN İNİP SİYASET YAPACAKLAR
 
Çözüm sürecinde yeni aşamayı tanımlayan ikili yapının takip edeceği 11 ana başlık önemli değişiklikleri gündeme getirecek. Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar, Hukuki düzenlemeler ve insan hakları, sosyal programlar, ekonomik tedbirler, kültürel programlar, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, güvenlik ve silahsızlandırma, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar, eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar, psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları, kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi çalışmaları başlıklarıyla Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeler PKK’nın silahı bırakıp siyaset yapmasını hedefliyor.
 
Hükümet yetkililerinden alınan bilgiye göre bu başlıklar 2015’te PKK militanlarının eve dönüşlerinin hızlanmasını amaçlıyor. 2016’da ise sürecin tamamlanmasını hedefliyor. Bu süreçte sadece İmralı ile değil, Kandil’le ve örgütün Avrupa’daki uzantılarıyla da görüşme yapılacak. Aynı şekilde akiller, siyasetçiler, STK temsilcileri,  kanaat önderlerinde kurulacak ‘İzleme Heyetleri’ PKK’lıların sınır dışına çekilişleri, silah bırakmaları süreçlerini de birebir takip edecek.
 
ÖCALAN’IN İSTEDİĞİ 2 YAPI KURULDU
 
Çö­züm sü­re­ci­nin ba­şın­dan bu ya­na te­rö­rist ba­şı Ab­dul­lah Öca­lan ve HDP ka­na­dı­nın gün­de­me ge­tir­di­ği 2 ya­pı da ha­ya­ta ge­çi­ril­di. Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu baş­kan­lı­ğın­da Çö­züm Sü­re­ci Ku­ru­lu oluş­tu­rul­du. Baş­ba­kan Yar­dım­cı­la­rı, Ada­let, Dı­şiş­le­ri, İçiş­le­ri ve Mil­li Sa­vun­ma Ba­kan­la­rı ku­rul­da yer al­dı. Baş­ba­kan­lık, Mil­li İs­tih­ba­rat Teş­ki­la­tı (MİT) ile Ka­mu Dü­ze­ni ve Gü­ven­li­ği Müs­te­şar­la­rı (KGDM) üye­ler ara­sın­da bu­lu­nu­yor. Di­ğer ba­kan­lar, ka­mu gö­rev­li­le­ri, ki­şi­ler de da­vet edi­le­bi­le­cek. Ku­rul, stra­te­ji ve po­li­ti­ka­la­rı be­lir­le­ye­rek ko­or­di­nas­yo­nu sağ­la­mak­la yü­küm­lü ola­cak. Ku­ru­lun sek­re­tar­ya­sı­nı KDGM ya­pa­cak.
 
İkin­ci ya­pı ola­rak ise Ku­rum­la­ra­ra­sı İz­le­me ve Ko­or­di­nas­yon Ko­mis­yon­la­rı oluş­tu­ru­la­cak. So­rum­lu ku­ru­luş­lar­dan en az müs­te­şar yar­dım­cı­sı dü­ze­yin­de tem­sil­ci ko­mis­yon­lar­da gö­rev ala­cak. Bu ko­mis­yon­lar, ken­di gö­rev alan­la­rıy­la il­gi­li ba­kan­lık­lar, ku­rum ve ku­ru­luş­lar, STK’­lar, özel sek­tör tem­sil­ci­le­ri ve uz­man­la­rın ka­tı­lı­mıy­la ça­lış­ma grup­la­rı oluş­tu­ra­bi­le­cek. KGDM, ken­di­si­ne ge­le­cek ra­por­la­rı der­le­ye­rek Çö­züm Sü­re­ci Ku­ru­lu­’na ve­re­cek. 
 
“Çokluk içinde birlik ve kardeşlik”
 
Res­mi Ga­ze­te­’de ya­yım­la­nan ka­rar­da 2009’da Mil­li Bir­lik ve Kar­deş­lik Pro­je­si ola­rak atı­lan adı­mın 2013’te Çö­züm Sü­re­ci­’ne dö­nüş­tü­ğü be­lir­til­di. Sü­re­cin kap­sam ve ama­cı "çok­luk için­de bir­lik ve kar­deş­lik" vur­gu­suy­la ifa­de edil­di. Sü­re­cin en bü­yük iti­ci gü­cü­nün de top­lu­mun tüm ke­sim­le­ri­nin ver­di­ği güç­lü des­tek ol­du­ğu­nun al­tı çi­zil­di. 
 
Çö­züm sü­re­ci­nin, Tür­ki­ye­’de son dö­nem­de­ki de­mok­ra­tik­leş­me ve nor­mal­leş­me bi­ri­ki­mi üze­ri­ne in­şa edil­di­ği­ne vur­gu ya­pı­la­rak, "Çö­züm sü­re­ci; bö­lü­cü te­rö­rü so­na er­di­re­rek Tür­ki­ye­’nin bir­lik ve bü­tün­lü­ğü­nü güç­len­dir­me­yi, ül­ke­mi­zin is­tik­rar ve kar­deş­li­ği­ni ge­liş­tir­me­yi he­def­le­mek­te­dir" de­nil­di.
 
Hü­kü­me­tin, bü­tün et­nik, di­ni, mez­hep­sel ve si­ya­sal dü­şün­ce fark­lı­lık­la­rı­nı bir so­run de­ğil, zen­gin­lik ola­rak gör­dü­ğü vur­gu­la­nır­ken, "Çö­züm sü­re­ci, te­mel yak­la­şı­mı çok­luk için­de bir­lik ve kar­deş­lik olan, tek bir in­sa­nın hak­kı­nı ko­ru­ma­yı tüm in­san­lı­ğın hak­kı­nı ko­ru­mak ola­rak gö­ren eş­siz ve ka­dim me­de­ni­yet mi­ra­sı üze­rin­de yük­sel­mek­te­dir" ifa­de­si kul­la­nıl­dı.
 
Demirtaş: Yol haritası olumlu bir gelişme
 
HDP Eş Ge­nel Baş­ka­nı Se­la­hat­tin De­mir­taş, Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu ile gö­rüş­tü. Ba­sı­na ka­pa­lı gö­rüş­me­nin ar­dın­dan açık­la­ma ya­pan De­mir­taş, gö­rüş­me­yi ‘son de­re­ce olum­lu ve önem­li­’ ola­rak ta­nım­la­dı. 
 
Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rıy­la çö­züm sü­re­ci­ne da­ir oluş­tu­ru­lan yol ha­ri­ta­sı­nı ‘o­lum­lu bir ge­liş­me­’ ola­rak de­ğer­len­di­ren De­mir­taş, HDP ola­rak çö­züm sü­re­ci­nin ba­şa­rı­ya ulaş­ma­sı için el­le­rin­den ge­len bü­tün gay­re­ti gös­te­re­cek­le­ri­ni ifa­de et­ti. HDP açı­sın­dan çö­züm sü­re­ci­nin han­gi nok­ta­da ol­du­ğu­nun so­rul­ma­sı üze­ri­ne Se­la­hat­tin De­mir­taş, İm­ra­lı­’dan ge­le­cek me­sa­jın ‘ha­ya­ti de­re­ce önem­li­’ ol­du­ğu­nu ifa­de ede­rek “Bü­tün risk ve ge­ri­lim­le­ri­ne rağ­men çö­züm sü­re­ci­nin de­vam et­ti­ği or­ta­da. Biz­ler de de­vam et­me­si­ni ar­zu­lu­yo­ruz. Bi­r an ön­ce pra­tik­leş­me­si­ni ve so­ru­nun çö­zü­mü için adım­la­rın atıl­ma­sı­nı ar­zu­lu­yo­ru­z” de­di. 
 
Da­vu­toğ­lu ile gö­rüş­me­de IŞİ­D’­le mü­ca­de­le ko­nu­su­nun da ele alın­dı­ğı­nı kay­de­den De­mir­taş, "Umut edi­yo­rum ki, şu gün­ler­de olu­şan ne­ga­tif ha­va, ge­ri­lim­li at­mos­fer bi­r an ön­ce po­zi­tif ha­va­ya bı­ra­kır. He­pi­mi­zin bu­nun için ça­ba sarf et­me­si la­zım. En ni­ha­ye­tin­de bu ül­ke­de or­tak bir ba­rı­şı, ka­lı­cı bir eşit­li­ği ve ada­le­ti ger­çek­leş­tir­mek is­ti­yo­ru­z” di­ye ko­nuş­tu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.