Corona yaşam tarzımızı değiştirdi

Corona yaşam tarzımızı değiştirdi

Türkiye'de 2 kişinin ölümüne sebebiyet veren, 191 kişide görülen ve vaka sayısı da katlanarak artan Corona virüs, Türk halkının yaşam biçiminde kısa süre içinde bazı değişikliklere sebep oldu.

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan, yaklaşık 90 gün sonra Türkiye'ye de sıçrayan, 2 kişinin ölmesine sebep olan Corona virüs, hükümeti, kurumları ve vatandaşları bazı kararların almaya sevk etti. Virüs ile birlikte kurumların ise işleyişi değişti. Salgına karşı önlem olarak alınan ilk karar, okulların 2, üniversitelerin ise 3 hafta tatil edilmesi oldu. Öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için de uzaktan eğitim sistemi (EBA)'ya geçildi. Salgına karşı koruma tedbiri alınan öğrenciler, 2 haftalık ders müfredat açığını uzaktan eğitim ile kapatacak. Maddi durum yetersizliği dolayısıyla internet ve bilgisayarı olmayan öğrenciler için de TRT üzerinden yapılacak yayınlarla eğitimin devamı sağlanacak. Elektronik ortama geçen kurumlar ise online işlemi vatandaşlara tavsiye ederek, salgına karşı önlem aldı. Daha önce online işlem yapmayı tercih etmeyen çok sayıda insan, virüs ile birlikte elektronik ortamı kullanmaya başladı. İnsanların tüketim ve yaşayış biçiminde virüsle birlikte gözle görülür değişimler yaşandı.

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİNİ DESTEKLİYORUZ

Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, geleceğin teminatı olan çocukların, sağlığının her şeyden önemli olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'in aldığı evde uzaktan eğitim sistemi (EBA)'nın doğruluğuna vurgu yapan Başkan Ata, şunları söyledi: “MEB'in ilk açıklamasında okulların 2 hafta tatil edildiği dile getirildi. Bu sürenin uzatılıp, uzatılmayacağı konusunda resmi açıklamaları beklemekte fayda var. Bizim sezgilerimize göre sanki okulların tatil edilme süresi biraz daha uzatılacak. Vaka arttıkça, ilave tedbirlerle birlikte okulların tatil edilme süresi 1-1 buçuk aya çıkarılabilir. Yine diyorum bizim ifadelerimiz sadece bir öngörü. Bu süreçte en büyük sorumluluk anne ve babalara düşüyor. Her ebeveyn çocuklarının uzaktan eğitim sürecinde takip ve kontrollerini yakından yapmalıdır. Bakanlık, uzaktan eğitim sistemini zaten uzun zamandan beri uyguluyordu. Şehir merkezinde, kırsalda interneti veya bilgisayarı olmayan öğrencilerimiz olabilir. Onlar da bu süreci verimli kullanmak adına TRT kanalı üzerinden verilecek eğitimlerle, ders kitaplarıyla iç içe olsunlar. Yoksa çok ciddi bir boşluk ortaya çıkar. Bir de sınava hazırlanan gruplar var. Onların psikolojisini iyi anlamalıyız. Şimdi bu çocuklarımız 'O kadar emeğimiz boşa mı gitti' düşüncesine kapılmış. Evet, belki de sınava hazırlanan gruplar için böyle bir ara riskli. Sınavların ertelenip, ertelenmeyeceği konusunda da net bir bilgi yok. Haziran ayına ise daha çok var. Sınava hazırlanan öğrencilerimizin yapması gereken, sınav Haziran ayında yapılacakmış gibi çalışmalarıdır. Bir daha altını çizerek söylemek istiyorum. Bu dönemde en büyük vazife anne ve babalara düşüyor.”

YAŞAM KÜLTÜRÜ KISA SÜRELİĞİNE DEĞİŞTİ

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, elektronik ortama geçen kurumların insanlara online ödeme ve hizmet imkânı sunduğunu ifade etti. İnsanlara yetkililerden tarafından sıklıkla “Mecbur kalmadıkça evden çıkmayın” denildiğini hatırlatan Dinç, “Faturaları internet üzerinden yatırmak, internet üzerinden daha farklı online işlemler yapmak tabii ki kolaylık. Fakat unutulmaması gereken bir husus da bu dönemde herkesin hesabında parasının da olmayacağıdır. Haliyle bir kısım vatandaşımız internet üzerinden ödeme yapma fırsatına sahipken, hala bu fırsatı yakalayamamış olan insanlarımız da var. Burada önemli olan internet üzerinden işlem yapmak değil de, temel girdilerde yani su, doğalgaz, telefon ve elektrik borçlarının ertelenmesidir. Bu dönemde ödeme yapamadığı için kesintilerin de yapılmaması uygun olur. Zaten son dönemlerde ödemeler online yapılıyordu. Bu alışkanlık yaygınlaşmıştı. Bu dönemde de internet kolaylığına erişen kişilerde internet üzerinden alışveriş ve ödeme yapma oranında artış var. Bu, daha önce elektronik ortama önyargı ile yaklaşan insanımız tarafından kalıcı hale gelebilir. Yaşça büyük olan insanlarımız bu dönem böyle bir imkândan yararlansa da, eski alışkanlıklarına kısa süre sonra dönecekleri de akıllardan çıkarılmamalıdır” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

4-1-077.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.