Ramazan Kural

Ramazan Kural

Corona virüsünün ekonomiye katkısı

Corona virüsünün ekonomiye katkısı

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan korona virüs (corona virüsü), Antarktika hariç tüm kıtalara ve 170'ten fazla ülkeye yayıldı.

11 Mart'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'deki ilk korona virüs vakasının görüldüğünü ve virüs şüphesi olan bir kişinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. İki gün sonra bu sayı beşe yükseldi, 18 Mart itibarıyla da Türkiye'de 4 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini ve 350 vakanın bulunduğu duyuruldu.

Corona virüs küresel ekonomiyi tehdit ediyor. Birçok ürün ya da ara parça Çin'de üretiliyor ancak ülkedeki fabrikaların bir kısmı kapalı. Sadece üretim değil hizmet sektörü de corona virüs tehlikesi altında. Dünya en kalabalık turist grubu Çinliler ülke dışına çıkamıyor. Salgının küresel ekonomiye etkisinin 1,1 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. IMF ise Çin'in büyüme oranını yüzde 5,6'ya düşürdüğünü bildirdi. Sayın recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi 2018 faiz ve kur şokları yeni, yeni ekonomi düzelmeye başlamışken corona virüsü Türkiye ekonomisini ve küresel ekonomiyi şimdiden çok büyük kayıplar yaşıttı.

Küresel ekonomide durgunluk endişeleri artarken, sürecin Türkiye ekonomisine de ciddi etkileri olması bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel faiz oranlarındaki düşüş Türkiye için olumlu olarak görülürken, turizm ve ihracat süreçten olumsuz etkilendi. Uzmanlar sadece faiz indirimleriyle küresel durgunluğu önlemede yetersiz kalabileceğine ve riskten kaçışın gelişmekte olan ülke varlıklarında satışa neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Yıllık yaklaşık olarak 35-40 milyar dolar olan turizm geliri elde eden ülkemiz büyük oranda geliri düşecektir. Ciddi bir istihdam sağlayan sektör zor bir süreçten geçecek.

Corona virüsünün küresel ekonomide durgunluğa neden olacağı endişeleri ve zaten düşüşteki petrol fiyatlarının bir günde yüzde 30 düşmesi, Türkiye dahil tüm dünyada piyasaları alt üst etti.

Asya’dan ABD’ye kadar hisse senedi piyasalarında yüzde 10’a varan değer kayıpları yaşanırken, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 5,5 kayıpla kapattı.

Peygamber efendimizin duası "Ey insanların Rabbi! Şifa ver, şifa veren sensin. Senin vereceğin şifadan gayrı başka şifa yoktur. Öyle bir şifa ver ki, hiç bir hastalık kalmasın.

İslam eleminin Rabbim bu hastalığı en hafif bir şekilde geçirenlerden ve atlatanlardan eylesin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR