Çolakoğlu: Bu iş sevgi işi

Çolakoğlu: Bu iş sevgi işi

Konyaspor’da 1983-1984 ve 1990-1991 yılları arasında başkanlık yapmış olan Mehmet Çolakoğlu’na konuk olduk.

Konyaspor’da 1983-1984 ve 1990-1991 yılları arasında başkanlık yapmış olan Mehmet Çolakoğlu’na konuk olduk. Çolakoğlu ile Konyaspor’un dünü, bugünü ve yarını üzerine uzun uzadıya tatlı bir sohbet gerçekleştirdik. İşte o sohbetin ayrıntıları…

Yeşil beyaz Konya İdmanyurdu ile siyah beyaz Konyaspor zamanın yöneticilerinden biri Mehmet Çolakoğlu… O dönemi yaşamış, hararetin üst seviyede olduğu yıllarda yönetici olarak ve sonrasında başkan olarak görev yapmış bir isim.

“DÜĞÜNÜ BIRAKIP GELENLER OLURDU”

80’li yıllardan başlıyoruz sohbete, bugünlerde tribünde bulunanların çoğunun henüz doğmadığı yada Konyaspor’dan haberlerinin olmadığı dönem… Çolakoğlu halkın ilgisini şöyle anlatıyor, “Ben biri birinci ligde biri ikinci ligde olmak üzere görev yaptım. Ayrıca iki dönemde de as başkan gibi, basın sözcüsü gibi görevlerde yer aldım. Arada Meramspor'un başkanlığını yaptım, o dönemde 3. Lig'e çıktık.  Meramspor'u altyapı olarak kullanalım istedik ama arkadaşlar karşı çıktılar maalesef o dönemde. O dönemlerde elbette Türkiye'nin kalkınmışlık seviyesiyle alakalı olarak imkanlar biraz daha sıkıntılıydı. Ancak buna rağmen halkın ilgisi oldukça fazlaydı. Beyşehir, Seydişehir olsun, dağ kasabalarımızdan olsun, şehir merkezinden olsun insanlar maça gelirdi. İnanılmaz güzel olaylara şahit olurduk. Öyle ki bazı babalar kızının ya da oğlunun düğününü bırakıp maça gelenler olurdu. Böylesi Konyaspor'a aşık insanlar vardı. O zamanlarda İdmanyurdu ile Konyaspor'un birleşme durumları vardı. bizden önceki dönemde birleşmişlerdi. Daha çok birleşecekleri noktada ayrışmalar yaşanmıştı bir dönem. Ancak sonralarında bir toparlanma oldu. Onun dışında Konya'nın gelişimiyle birlikte Konya'nın Konyaspor'a bakışı da gelişti. ben yeni stadyumla beraber bu bakışın daha da gelişeceğini düşünüyorum.”

“BORÇ BIRAKMAK OLMAMALI”

Döneminin en büyük yönetici özelliğinin kulüp borçlarına olan hassasiyet olduğunu söylüyor Çolakoğlu. Türk futbolunda bu konunun önemli olduğunu vurguluyor. “Futbola bakış biraz İlhan abi gibi olmalı” diyor Çolakoğlu ve sözlerini şöyle devam ettiriyor, “Benim Türk Futbolunda gördüğüm tek eksiklik şu; bizim o zamanlar İlhan Cavcav, Mukan Perinçek, Şenes Erzik başkanımız vardı. Bence futbola bakış biraz İlhan abi gibi olmalı. Kendinden sonraki yönetime pek öyle borçlar bırakmak olmamalı. Konyaspor gibi kulüpler için bu durum önemli. Şu anda Ahmet Başkanım bu konuya dikkat ettiğini biliyoruz. Göreve gelen insanların aynen bu şekilde bu konulara biraz daha zaman ayırmaları gerekiyor.”

“70 MİLYONDA BİR TEK ARDA”

Futbolun kurtuluşu sadece paradan geçmiyor elbette, Başkan Çolakoğlu aynı zamanda tam bir altyapı hayranı. Kendisini “keşfetmekten hoşlanan bir insan” olarak tanımlıyor Mehmet Çolakoğlu ve sözlerine şöyle devam ediyor, “Futbolda biraz daha öz kaynaklara dönülmeli. Kendi çocuklarımızı yetiştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bakın Avrupa ülkelerine, altyapı hamleleri ortada.  Kendi ülkeleri dışında oynayan 15-20 futbolcuları var. Bizdeyse 70 milyonluk ülkede bizim yetiştirdiğimiz ve dışarıda oynayan tek futbolcumuz Arda Turan. Bu nedenle biraz daha keşfedici olmalıyız. Ben futbolda bundan yanayım. Şunu da belirteyim son zamanlarda federasyonlarımıza ayrılan bütçeler, yapılan tesisler sonrasında yeniden kendi öz bünyemizden futbolcular çıkartabileceğimize inanıyorum. Bu tesisleşme hamleleri bizim daha iyi sporcular çıkarmamıza da olanak sağlayacaktır.”

“EVLATLARIMIZA GÜVENDİK”

Görev yaptığı dönemi soruyoruz elbette bu güzel fikirler sonrasında, Çolakoğlu’nun cevabı net ve açık; “Kendi çocuklarımıza güvendik”. Bunun neticesinde elde ettiklerini ise şu şekilde anlatıyor Başkan Çolakoğlu, “Bu iş biraz güven işi. Biz kendi dönemimizde kendi çocuklarımıza güvendik. Onların arkasında durduk. Ayrıca yerli hocalarımızla mücadele ettik liglerde. Bunların bize katkısı oldu. O dönemde 100 - 150 bine bir ev alınırken biz Konyaspor'un kasasında 10 milyon bırakarak görevi devrettik. Bunun yanında ödediğimiz borçlar oldu. Kendi çocuklarına güvenmek gerek. Dışarıdan aldığın adamı 1 milyona alıyorsun, 100 bin liraya satamıyorsun. Bu şekilde olmaz. O yüzden kendi evlatlarına, bu şehrin çocuklarına güvenmek gerek. Altyapıya önem verilmeli.”

“İŞİNİ SEVMEK LAZIM”

Futbolcularına karşı her zaman yakın olduğunu belirten Çolakoğlu, sözlerine şöyle devam etti, “Elbette ki bu işte sadece para da yeterli bir etmen değil. Aynı zamanda burada gönülden ve severek görev yapmakta önemli… Ben her sabah sanki işime gidiyor gibi kulübe geliyor ve yürekten isteyerek buraya mesaimi harcıyordum.  Çocuklarla her maç öncesinde konuşurdum. "Çocuklar çıkın sahaya oyununuzu oynayın. Bir şeyden korkmanıza gerek yok. Yenilebilirsiniz ve bu futbolun içindeki bir konu. Önemli olan mücadele etmeniz" derdim. Onların arkasında dururdum. Bu iş biraz yürek ve sevgi işi işte... Hocamız göreve gelmemiz ardından şöyle demişti; "Başkanım kulübün masasını sandalyesini bile haciz etmişler, hatta şöyle diyeyim kerestesi bile haciz edilmiş", bende hocamız buraya bunları bilerek geldiğimizi ve her şeyin yoluna gireceğini ifade ettim. Sonrasında öyle de oldu. O döneme kadar kimse Konyaspor'a başkan olmak istemezken, benim dönemim ardından 5-6 başkan adayı gündeme geldi. Kulübün ne SSK borcu ne vergi borcu vardı. Kasasında para vardı. Denetmenlerden aldığımız bir övgüyü belirtiyim size, "Kulübün tüm defterleri muntazaman tutulmuş. Tam bir A.Ş. şirket yapısında" demişlerdi. Yani kısacası paranın yanı sıra işi de sevmek lazım.  O dönemde bunları başarırken arkadaşlarımız ve ben ciddi anlamda buralara mesai harcadık.Konyalı çocuklarımıza güvendik.Ben mesela Salih'in oynamasını çok istedim.  Bunun içinde mücadele ettim.”

“İYİ YAPTIKLARI KANISINDAYIM”

Konyaspor’un ligde ki sıralamasından beklentisi daha yüksek olan Çolakoğlu, “Konyaspor'un şu anda içinde bulunduğu durum itibari ile ligi 7.-8. sırada bitirebilecek güce sahip olduğuna inanıyorum.” diyor.  Yeşil beyazlıların da önünün açık olduğunu ifade ederek “Geçtiğimiz yıl ancak 12. sırada bitirdik. O yüzden şunu diyebilirim biraz daha yol almamız gerekiyor. Bu da kadroyu korumakta, o kadronun başına iyi bir hoca ve iyi bir yönetim oluşturmaktan geçiyor. Bu anlamda ben Ahmet Başkan’ın çeşitli imkansızlıklara rağmen bu işi iyi yaptığı kanısındayım. Konyaspor'un önü açık. Konyaspor çok daha iyi noktalara gelecektir. Benim buna olan inancım bir hayli yüksek. İnşallah kısa zaman içerisinde bunu da göreceğiz.” Diyerek sözlerine devam ediyor.

“ÇOK GÜZEL ANILARIMIZ VAR”

Stadyuma veda etmenin buruk bir heyecana sebep olduğunu söylüyor Çolakoğlu, hatıraların gözünde canlandığını yüzünün aldığı ifadeden anlamak  mümkün zaten…  Sadece futbol değil, daha birçok spora ev sahipliği yaptı “Koca Çınar”, Çolakoğlu anlatıyor, “Ben uzun yıllar bisiklet sporu ile de uğraştım. Rıfat Çalışkan, Ertan Sezer'ler zamanında... O günden bu yana Türkiye'nin en kaliteli velodromu olan stadyumu burası. Daha sonra Balıkesir'e de yapıldı. Konya baktığın zaman dünya tarihinde önemli bir yere sahip.  Konya çok şeylere sahip bir yer. Bu stadyumda çok güzel anılarımız oldu, çok güzel hatıralarımız oldu. Buraya veda etmek biraz buruk olacak ama yapacakta bir şey yok.” dedi.

“UZUN YILLAR HİZMET EDECEK”

“Türkiye'de spor giderek gelişiyor.” Diyerek sürdürüyor sözlerini Çolakoğlu ve ekliyor, “Olimpiyatlara aday olduğumuzda elimizde stadyumumuz yoktu. Şu an çok güzel stadyumlarımız inşa ediliyor. Bizim stadyumumuzun yanı sıra 10 - 12 stadyum daha yapılıyor. Bir kere bu stadyumlar seyircinin spora bakışını değiştireceğine inanıyorum. Konyaspor'a da çok ciddi katkıları olacak bu stadyumun. İnşallah kazasız belasız açılır stadyumumuz. Oranın da Konya'ya ve Konyaspor'a çok uzun yıllar layıkıyla hizmet edeceğine inanıyorum.”

 “İLERLEYEN YILLARDA…”

Çolakoğlu yeni stadyumda alınacak kupalarla bitiriyor sözlerini. İlk zamanlar olmasa da ilerleyen sezonlarda kupayı yeşil beyazlıların elinde görmek istediğini ifade ediyor, “Başarı yavaş yavaş kendiliğinden geliyor. Yönetiminiz başarılı ise başarı da onu takip ediyor zaten. İlk zamanlarda belki şampiyonluk büyük bir beklenti olur ama ileriki dönemlerde bir Bursaspor gibi Trabzonspor gibi şampiyonluklar yaşayabiliriz. Öncelikli olarak ortalarda biraz sağlamlaştıralım yerimizi ardından kendi çocuklarımızla inşallah kupa kaldırırız.”

NİHAT ERDOĞAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.