Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

ÇOGEM'ler

ÇOGEM'ler

Devletin halkına sâhip çıkması, karda soğukta evsizleri himâye etmesi, sokak çocuklarını bulup onları hayâta kazandırması hep söylediğimiz gibi muhteşem güzellikteki hizmetlerdir bize göre. Böylesi çalışmaların hep takipçisiyiz olacağız da. Bu tür hayır faaliyetlerini kim yapıyorsa ister devlet ister sivil toplum kuruluşları ister ferdi hepsini ama hepsini alkışlamak gerekir ve elden gelirse bizlerin de şahsi olarak desteklemesi lâzımdır diye düşünüyoruz. Aşağıda sokak çocuklarına el atan onları sokağın kirli tuzaklarından kurtaran çalışmaları size duyuracağız bunlar hep yapılmalı sokaklarda hiç kimse kimsesizliğe terk edilmemeli.
Devlet sokağa inerek bir dönem gündemden düşmeyen sokak çocuklarıyla ilgili önemli adımlar atarak 10 bin çocuğun hayâtını sokaktan kurtardı. 6 yılda 10 binden fazla çocuğu koruma altına alan ilgililer, ‘Çocuk Koruma Kânunu’ ile harekete geçen SHEÇ, içinde her türlü hizmetin bulunduğu gençlik merkezleri kurdu.
Çocuk ve Gençlik Merkezleri(=ÇOGEM) isimli ÇOGEM'ler 'sokakta yaşayan' ve 'sokakta çalışan' çocuklara hizmet veriyor. Kolluk kuvvetleri aracılığıyla ilk adım istasyonlarına gelen çocukların aileleriyle sosyal hizmet uzmanları görüşüyor. Ebeveynler sâhip çıkarsa çocuklar ailelerine teslim ediliyor. Ailesi tarafından ihmal ve istismar edilen çocuklar ise devlet korumasına alınıp ikinci adım istasyonlara yerleştiriliyor. Sokakta çalışan ve sokağa düşme riski bulunan çocuklar ise gündüzlü eğitimine geliyor. İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürü, merkezlerden gündüzlü hizmet alan çocukların da, bütün imkânlarından faydalandığını söylüyor. Yenilenen Çocuk Kânunu ile sokak çocukları konusunda SHÇEK tam yetkilendirildi
Çocuk ve Gençlik Merkezleri(=ÇOGEM) arasında örnek şubelerden birisi olan İstanbul-Ağaçlı’daki merkezde 55 çocuğun kaldığı kuruluş, 15 kişilik büyük 4 daireden oluşuyor. 12-18 yaş grubunda çocukların kaldığı merkezlerin amacı topluma uzak kalmış çocuklan yeniden hayâta kazandırmak. Burada kalan çocukların yarısı okul eğitimine devam ediyor, diğerleri ise açık öğretimde okuyor. Çocuklar saat 17.00'ye kadar ders ve eğitimlere katılıyor, ardından da sosyal aktivitelere zaman ayırıyor. Müzik odası, spor ve sinema salonu, marangoz, galoş ve el beceri atölyeleri, kanatlı hayvan çiftliği ve sebze bahçeleri çocukların vazgeçemediği yerler. Merkezde 12'si eğitimci olmak üzere 47 personel çalışıyor. Çocukların ailelerinin de ihmal edilmediğini ifâde eden İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürü, ‘Aileyle çalışan ve çocukla ilgilenen meslek elemanlarımız var. Bu çalışmalar sonunda hazır hâle geldiğinde çocuklar, aileye teslim ediliyorlar.’ diye konuşuyor. Yetkili, Ağaçlı'da bu çalışmalar sonucunda yılın ilk 6 ayında 11 çocuğun ailelerinin yanına döndürüldüğünü ifâde ediyor.
2010 verilerine göre SHÇEK'e bağlı ÇOGEM'lerde 2 bin 5'i yatılı, 6.829 gündüzlü olmak üzere 8.934 çocuğa hizmet verildi. Çocuklardan 3.857'si eğitim ve öğretim sistemi içerisinde desteklendi, sokakta çalıştırılma riski altında olan 748 çocuk okula döndürüldü. 81 çocuk madde bağımlılığı tedâvisi görürken 95 çocuk meslek edindirilerek korumalı işe yerleştirildi. 903 çocuğun ailesine sosyal yardım bağlanırken, 93 çocuk korunma altına alındı. Aile bağları zayıf olan 709 çocuk ailesine döndürülürken, çocuğunu sokakta çalıştırmakta ısrar eden 64 aile hakkında suç duyurusunda bulunuldu. ÇOGEM'lerde verilen hizmetlerin meyveleri yavaş yavaş toplanıyor. Bu yıl Florya ÇOGEM'de kalan iki genç üniversiteyi kazandı. İl müdürü, o gençlerin başarısından sonra merkezdeki diğer gençlerin de onlar gibi olmak için canla başla çalıştığını söylüyor. ÇOGEM'lerde çalışan meslek elemanları da; ‘Önceden çocuklarımız arasında okuma yazma bilmeyen bile olurdu. Şimdi çoğu lise eğitimine devam ediyor.’bilgisini verdi. Ağaçlı’daki ÇOGEM'de kalan lise öğrencilerinden biri geçen yıl takdir belgesi almış. Makine mühendisi olmak isteyen gence arkadaşları her şeyi bildiği için 'Google' diye hitap ediyorlar.
Eski dönemin TBMM’de Sokak Çocuklan Komisyon Başkanı, çocukları sokağa iten en temel sebep olarak aile içi geçimsizliği olduğunu belirtirken şunları ekledi; ‘Komisyon çalışmaları sırasında bizzat sahada çalışmalar yaptık. Yanlış arkadaşlıklar ise suç ve fuhuş çetelerine kadar uzanıyor. SHÇEK bünyesinde çok iyi çalışmalar yapıldı. O dönemlerde sadece SHÇEK yatılı kurumlar açabilirken bugün sivil toplum kuruluşları da açabiliyor.’
‘Merkezlerin sayısı artırılmalı.' diyen Prof. Dr. Sefa Saygılı’da, ‘Ağaçlı'yı gezmiştim, çocuklar için her şey düşünülmüş. Topluma adapte olma bakımından zor çocuklar bunlar. Bu modellerin artırılması gerekiyor.’ Diyerek görüşlerini dile getirdi.
Ne diyelim bize de desteklemek ve emeği geçenlere şükranlarımızı sunmak düşünüyor. Nice böylesi hayır çalışmalarına el birliğiyle el atmak dileğiyle efendim, esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR