Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Çocuklarla Sözleşme

Çocuklarla Sözleşme

Sevgili çocuklar,
Bundan yıllarca önce (1994) “KIVILCIM” adında bir çocuk dergisi yayınlamaya başlamıştık. Bu aylık dergi her sayısından 20.000 (yirmi bin) adet basıyor, sizler gibi çocuklarımıza ulaşmaya çalışıyorduk. Bu çalışmamız 5 sene böylece devam etti. Sonra değişen şartlar sebebiyle kapatmak zorunda kaldık.
Size bu yazıyı hazırlarken o dergilerimizin ilk sayılarına bir göz attım. Bakalım o zaman derginin yazarlarıyla çocuklarımıza neler yazmışız?
Dergileri inceledikçe meğer ne güzel yazılar yazdığımızı gördük. Bazı yazıları zaman zaman o dergiden size aktaracağım.
 “Sevgili çocuklar,
Şimdi siz okullarınıza gidiyor, derslerinize çalışıyorsunuz. Öğretmenleriniz ise size bir şeyler öğretebilmek, siz de öğrenmek için çırpınıp duruyorsunuz. Bu çalışmaların sadece sizlerin başarılı birer çocuk olmanızı sağlamak için yapılmaktadır. Biliyorsunuz, değil mi?
Bizler de sizin bu başarınızı gördükçe memnun olacak ve sizlerle gurur duyacağız.
Sevgili çocuklar,
Bu yazımla gelin sizlerle bir sözleşme yapalım, istiyorum. Ne dersiniz? Eğer, bu sözleşmeye uyarsanız, bu sizin başarılı olmanız kolaylaştıracaktır.
1. “Dersi, derste öğrenmeye çalışın…” Öğretmenleriniz size ders anlatırken sağınızla solunuzla konuşmayın ve dersi takip edin.
2. Derse ait önemli yerleri defterinize not edin ve şekil varsa çizmeye çalışın.
3. Düzenli ve programlı çalışın. “İlim tasniftir (uygun sıralamadır)” kuralını unutmayın.
Programı nasıl yapacağınızı öğretmeninizden ve evde büyüklerinizden öğrenin. Programınızı kendiniz de dâhil kimseye bozdurmayın. Programsız çalışmalar, size sadece boşuna zaman harcamanızı sağlar.
4. Ev ödevlerinizi mutlaka yapın. Bunlar sizin dersinizi iyice öğrenmeniz içindir.
5. Kendinize güvenin ve sınıfta dersi siz anlatmaya çalışın. Bu hem dersi öğrenmenizi ve hem de sizin konuşma gücünüzü artıracaktır.
6. Evde anne ve babanıza, okulda öğretmenlerinize saygı gösterin. Çünkü “Dersini tam yapamayan saygılı bir çocuk, dersini çok iyi yapan saygısız bir çocuktan daha çok sevilir ve takdir edilir.”
7. Çocuklarla olsun büyüklerle olsun “Selamlaşın” Selam sizlerin birbiriniz sevebilmesinin ilk adımıdır.
8. Sınıf arkadaşlarınıza ve kendinizden küçük çocuklara sevgi gösterin. Unutmayın ki “sevginin (anahtarının), açamayacağı kapı yoktur.”
9. Televizyon ve özellikle bilgi sayara çok zaman harcamayın. Onlar sizin çok değerli zamanlarınızı boşuna harcamanızı ve sizin başarısız bir çocuk olmanızı sağlar.
10. Akşam erken yatın ve sabah erken kalkın. Böylece hem uykunuzu alın ve hem de sabah erken bir evvelki derslerde neler görmüştünüz, onlara bir bakın.
11. Tertipli ve düzenli olun. Okul eşyalarınız, çantanızın içini ve diğer kullandığınız malzemeler yerli yerine koyun.
12. İbadet ve dualarınıza devam edin. “Sizin küçük ellerinizi Allah’a açarak isteyeceğiniz her şey kabul edilir” bunu unutmayın.
İbadetleriniz size huzurlu bir ev ve huzurlu okul ortamı yaşatacaktır. “Huzurlu olmak ise başarılı olmanın başıdır.”
13. Sizler içi, dışı tertemiz çocuklarsınız. Ama zamanımızda birçok kötü insan vardır. Onlar dışından size iyilik yapmak istediklerini söyleyebilirler ama içlerinden kötülük düşünüyor olabilirler. O halde tanımadığınız yabancı insanlara güvenmeyin. Onlardan bir hediye almayın.
14. Bazı haylaz arkadaşlarınız; “Okuldan ve evden uzaklaşmanızı teklif ederlerse” onlara kanmayın. “Öğretmenim, annem veya babam beni merak eder” deyin.
15. Sakın, sakın… Sigara içen ağabeylerinize imrenmeyin. Onlar sigaraya bir kere başlamışlar ama artık ona bağımlı olmuşlardır. Artık isteseler de onu bırakamıyorlar.
Şimdilik bu kadar yeterli olsun. Sizinle kurduğumuz bu dostluğumuz sebebiyle ileride daha çok şeyler söyleriz birbirimiz…
Hoşça kalın, başarılı olun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR