M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Çocukların Kişiliklerini Tanımada Resimlerin Dili

Çocukların Kişiliklerini Tanımada Resimlerin Dili

Çocukların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri en iyi şey, çizdikleri resimlerdir. Çizdikleri resimler, sansürsüzdür, objektif ve gerçekçidir. Çünkü çocuklarda soyut zekâ tam gelişmediği için olayları geleceğe yönelik olarak yorumlayamazlar. Süper ego gelişmediği için farklı değerlendirilirler diye gerçekçi resim çizmekten kaçınmazlar. Resim çizerler; çünkü özleri bozulmamıştır.
Çocukların Çizdikleri Resimler Nasıl Yorumlanabilir?
Birincisi, çocuklar resimlerini kendilerini merkeze koyarak çizerler. İkincisi, istemediği kişilerin ya da hoşlanmadıkları yerlerin resimlerini çizmek istemezler. Çizseler dahi aralarına nesneler koyarak veya kâğıdının en köşesine çizerler. Üçüncüsü, kişi resimlerini olduğundan küçük ya da büyük çizerler.
Çocuklar resimlerde kendilerini her zaman merkeze koyarak çizerler. Aile bireylerinden kendisine yakın hissettiği kişileri kendisine yakın, problemli olduğu kişileri de kendisine ya uzak ya da kişi ile aralarına bazı nesneler koyarak çizerler.
Çocukların iç dünyalarını anlamak için çizdikleri resimlerin ne anlama geldiğini iyi bilmek gerekir. Anlamak için bazı ipuçları şunlardır:
Çocuğun normal bir resim kâğıdına çizdiği resimler (kişi ya da nesneler) çok küçükse, kendisine güveni olmadığını ifade eder. Bu tip çocuklar, insanların arasına karışmaktan çekinen, içine kapanık çocuklardır. Bu çocukların anne babaları ise çocuğa karşı ilgisiz, eleştirici, kuralcı ve tutucudurlar.
Çocuğun normal bir resim kâğıdına çizdiği esimler (kişi ya da nesneler) olduğundan büyük ya da kâğıdı kaplayacak şekilde çiziyorsa, duygularını ve öfkesini kontrol etmekte güçlük çeken, dağınık, sorumsuz ve yeri geldiğinde de saldırganlaşan çocuklardır. Bu çocukların anne babaları ise çocuklarına karşı disiplinsiz, çocukların özgüvenlerini desteklemeyen, bir dediklerini iki etmeyip şımartarak yetiştiren ailelerdir.
Çocukların çizdikleri resimdeki insanların organları olduğundan büyük ya da küçükse, çizilen organa göre değişik anlamlar ifade eder.
1- Baş olduğundan büyükse; kendini ispatlama isteğini, küçükse zihinsel yetersizliğini gösterir.
2- Elleri olduğundan büyükse; bağımlı bir kişiliğini, küçükse kendisine güveni ve cesaretinin olmadığını gösterir.
3- Ayaklar olduğundan büyükse; ailesinden güven isteğini, küçükse bulunduğu ortamdan kaygı duyduğunu, kendine güven ve cesaretinin olmadığını gösterir.
4- Ağız olduğundan büyükse; ailesi tarafından konuşmasının engellendiğini, ağız küçükse kendini ifade de zorlandığını, konuşma ve iletişim problemi olduğunu gösterir.
5- Gözler olduğundan büyükse; ailesinin kendinden gizlemeye çalıştığı şeyleri gördüğünü veya görme problemi olduğunu; gözler küçükse yapılanlara şüpheyle baktığını ve insanlara güvenmediğini gösterir.
6- Kulaklar olduğundan büyükse; ailenin daha o çocuk anlamaz dediğiniz şeyleri anladığını veya işitme problemi olduğunu, küçükse başkalarının konuşmalarına kuşkuyla yaklaştığını gösterir.
7- Burun olduğundan büyükse; duygularını ifade etme veya nefes alma problemi olduğunu, küçükse kızgınlığını içe attığını, özgüvene dayalı olarak öfkesini ifade etme problemi olduğunu gösterir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR