Çocukların kanında siyanür çıktı!

Çocukların kanında siyanür çıktı!

Avrupa'nın en büyük altın madenini barındıran Orbeil Vadisi'nde, 38 çocuğun kanında yüksek dozda arsenik olduğu tespit edildi.

Fransa'nın Aude bölgesinde, dünyanın en büyük arsenik madeni ve Avrupa'nın en büyük altın madenini barındıran Orbeil Vadisi'nde, 38 çocuğun kanında yüksek dozda arsenik olduğu tespit edildi.

Fransız Ulusal Halk Sağlığı Ajansı (ANS), 103 çocuk üzerinde yapılan testlerin ardından, uzun süredir dile getirilen yüksek seviyede arsenik varlığını kabul etti. Arsenik zehirlenmesinin bölgede 15 yıl önce kapanan altın madeni Salsigne'nin atıklarından kaynaklandığı belirlendi.

38 ÇOCUĞUN VÜCUDUNDA ORTALAMA SEVİYENİN ÜZERİNDE ARSENİK TESPİT EDİLDİ

Amerika’nın Sesi’nden Arzu Çakır’ın haberine göre; Fransa Ulusal Halk Sağlığı Ajansı, yerel yetkililerin şikayetleri üzerine, 8 Temmuz'da, 11 yaş ve altındaki 103 çocuk üzerinde uyguladığı testlerde, 38 çocuğun vücudunda, ortalama seviye olan 10 mikrogramın çok üzerinde arsenik olduğunu tespit etti. Vücudunda arsenik tespit edilen çocukların hepsinin, halen zehirli atıkları barındıran Salsigne madeni yakınlarında oturan çocuklar olduğu belirlendi.

Vücudunda arsenik bulunan çocukların ailelerine de aynı testi uygulayacaklarını belirten ANS, 2 ay sonra çocuklar üzerindeki testlerin de yenileceğini ifade etti. Yeniden aynı miktarda arsenik tespit edilirse bu çocukların özel gözetim ve bakım altına alınacağı da açıklandı.

ANS, yerel halkın, özellikle çocukların ve hamile kadınların aşırı dozda arseniğe maruz kalmasının, kök sebzeler, yapraklı sebzeler, mantar ve aromatik bitkileri tüketmesinden ve arsenik bulaşan suyu kullanmasından kaynaklandığını da açıkladı. Kurum, 1999 yılından bu yana halka uyarılar gönderilmesine rağmen, özellikle şahsi kuyulardan ve kontrolsüz ortak kaynaklardan kullanılan suların bu sonuca yol açtığını rapor etti.

SEL FELAKETİNDEN SONRA SUYA ARSENİK KARIŞTI

Halk Sağlığı Kurumu, arsenik zehirlenmesinin bu sene artmasının, geçen yıl yaşanan sel felaketinin ardından, maden etrafındaki zehirli atıkların suya karışmasından ve bu suların kullanılmasından kaynaklandığını belirtti.

Avrupa'nın en büyük altın, dünyanın ise en büyük arsenik madeni olan Salsigne madeni, 100 yıl boyunca işletildikten sonra, 2004 yılında kapatıldı. Ancak, sivil toplum örgütleri, yakındaki 5 ayrı bölgede depolanan ve bazılarının tutulduğu yerlerin yalıtım özelliklerini kaybettiği belirtilen milyonlarca ton zehirli atık konusunda yeterli önlem alınmadığından şikayet ediyor.

Özellikle 2018'de yaşanan ve 14 kişinin yaşamını yitirdiği sel baskınları, bu depoların toprağı kirlettiği yönündeki kaygıları daha da artırdı.

Kent sakinlerinin başvurusu üzerine geçtiğimiz Haziran ayında vücudunda belirtiler taşıyan 3 çocuk üzerinde yapılan testler yerel halkın korkularını doğruladı. Bunun üzerine 103 çocuk üzerinde Temmuz ayında yapılan testlerde, 38 çocuğun vücudunda normalin çok üzerinde arsenik tespit edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.