Çocuklarımız şiddet tuzağına düşürülüyor

Çocuklarımız şiddet tuzağına düşürülüyor

Psikolog Halil İbrahim Ertabak, “Televizyon ve internette şiddet unsurları yaygınlaşıyor. Şiddet, içselleştiriliyor. Bununla birlikte çocuklarda da şiddet eğilimi artıyor. Eğilim oranı son 5-6 yılda yüzde 50 arttı. Önlemi alınmalı” dedi

Çocuklar, televizyon karşısında ve internet ortamında saatlerce zaman geçiriyor. Okul ve ödevden arta kalan zamanı televizyon karşısında geçiren çocuklar çizgi filmlerde ve dizilerde sürekli olarak şiddet içeren sahnelere maruz kalıyor. Televizyon dizileri, haberleri, çizgi filmler, filmler, bilgisayar oyunları ile şiddet içeren çok sayıda unsur, yaygınlaştı. İnsanlar gerçek hayatta olduğundan çok daha fazla kavga, cinayet, intihar, gasp, darp, cinsel taciz, işkence gibi çeşitli şiddet olaylarına medyada sıklıkla yer verilmeye başlandı. Yapılan araştırmalar, uzun süre şiddet içeren medya ürünleriyle vakit geçiren bilhassa çocuklar ve gençlerin olumsuz etkilendiklerini, şiddeti içselleştirdiklerini gösteriyor.  Medya; şiddeti öğretiyor gerçek yaşamda toplumu şiddet karşısında duyarsızlaştırıyor. Uzmanlar, önlem alınmazsa tehlikenin daha da büyüyeceğini aktardı.

19-1.jpg

ŞİDDET SAHNELERİNE MARUZ KALIYORLAR

Psikolog Halil İbrahim Ertabak, aileleri uyardı. Şiddet içerikli programları, izleyen çocukların; vurmayı, kırmayı ve  öldürmeyi doğal bir şey olduğunu ve bunu içselleştirdiklerini belirten Ertabak, “Burada ebeveynlere düşen görev, çocuğun şiddete maruz kaldığı sahnedeki olayın gerçek olmadığını bir kurgu olduğunu ifade etmesidir. Bu nedenle ebeveynler sahnede izlenen şiddet olayı karşısında susup izlemek yerine bu olay üzerine yorum yapmayı tercih etmelidir. Çünkü gerçek hayatta bir insanın başka bir insana vurmasının ya da öldürmesinin doğal bir süreç olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle ebeveynler ellerinden geldiğince çocuklarını şiddet içeren televizyon sahnelerinden, bilgisayar ve video oyunlarından uzak tutmalılar; ancak çocuk böyle bir sahne ile karşı karşıya kaldığında olayı beraber yorumlama yoluna gitmelidir” açıklamalarında bulundu.

19-3psikolog-ibrahim-ertabak-(1).jpg

TOPLUMUN GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR

Medya teknolojisinin bugün ulaştığı noktaya değinen ve her geçen gün yaygınlaştığını da hatırlatan Ertabak, şunları kaydetti:  “Televizyon ve internette şiddet unsurları, yaygınlaşıyor. Şiddet, içselleştiriliyor. Bununla birlikte çocuklarda da şiddet eğilimi artıyor. Eğilim oranı son 5-6 yılda yüzde 50 arttı. Önlemi alınmalı. Medya, haber alma, politik bilgiler verme ve eğlence açısından, toplumda önemli görülüyor. Bir yandan tam bir gerçek kaynağı olarak güven uyandırabilirken, diğer yandan da kaygılara sebep oluyor. Ebeveynler ve eğitimciler, yetişen kuşakların davranış biçimini, ve öğretme gücünü etkilediğini bilmeli. Medya; şiddet,  kötülük  gibi aile değerlerinin kaybına ve dolayısıyla toplum geleceğini tehlikeye düşüreceği şeklindeki kaygıların uyanmasına sebep oluyor.”

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.