Çocuklarda ishal ve kusma endişelendiriyor

Çocuklarda ishal ve kusma endişelendiriyor

Son haftalarda çocuklar ve yetişkinlerde ishal ve kusma vakalarında artış gözleniyor.

Özellikle çocuklarda daha fazla gözlenen kusma, ishal ve yüksek ateşin sebebi ise vatandaşlar arasında “Ev suları veya mahallelerdeki tatlı su çeşmeleri olarak” konuşuluyor. Uzmanlar ise hastalığın yapılan tetkik ve tahlillerle belirlenebileceğini ifade ediyor. Geçtiğimiz Ocak ayı sonunda Tatköy Mahallesi’nde 129 kişi, içtikleri sudan zehirlendikleri şüphesiyle karın ağrısı, ishal ve kusma şikayeti üzerine hastaneye kaldırılmıştı. İl Sağlık Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre ise Meram Eğitim Araştırma Hastanesi ve Numune Hastanesi’nde ishal ve kusmaya bağlı şikayetlerde yoğunluk gözlenmezken Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde bu şikayetlerde artış gözlemlendi. Alınan bilgiye göre yaşanan artışta korkulacak bir anormallik yok.

SALMONELLA ÖN PLANDA

Özel Büyükşehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Hülya Kartekin, “Gelen şikayetlerde ishallerin bir kısmı enfeksiyon çıkıyor, bir kısmı viral çıkıyor, bir kısmında hiç bir şey çıkmıyor. Sulardan, hava değişikliğinden olabilir. Bulantı, kusma şikayeti çocuk ve yetişkinlerde çok fazla. Benim hastalarımda kültürlerde salmonella dediğimiz bir mikrop türü ön plana çıkıyor. Ateşli olanlarda yaklaşık yüzde 20’si bu bakteriden kaynaklanıyor” dedi.

SUYU KAYNATIP İÇİREBİLİRSİNİZ

Gelen hastalarına  nereden su içtiklerini sorduğunu ifade eden Kartekin, şöyle konuştu: “Damacana kullanan da var, suyunu kaynatıp kullanan da var ama hastalığa yakalanabiliyorlar. Hastalığın bulaşması havadan da olabilir. Örneğin rota virüsü havadan bulaşıyor. Gıdalardan da kaynaklı olabilir.  Salmonella gıdadan geçiyor mesela. Mevsim geçişlerinden kaynaklı üşütmeye bağlı kusma bulantı durumu olabiliyor. Konya’da çok bahçeli ev var. Bahçeli evlerin sularının kullanımından olabilir. Meyvelerin yıkanmadan yenilmesinden olabilir. Vatandaşlarımızın hijyene dikkat etmesi lazım. Su kullanımında cam damacana suyunu öneriyorum. Ya da küçüklere çeşme suyunun kaynatılarak içilmesini öneriyoruz. Şiddetli kusmalarda vatandaşların şekeri düşüyor, üresi yükseliyor. Bu gibi durumlarda vatandaşların hastayı uzman bir doktora götürmelerini öneriyoruz.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum