Çocuklar için tehlike

Çocuklar için tehlike

Bayramlarda çocukların eğlenmek için kullandığı patlayıcı maddeler tehlike saçıyor. Patlayıcılar sebebiyle her yıl onlarca çocuk yaralanıyor. Satışı yasak olan patlayıcılar internet sitelerinde bile satılıyor

Ramazan Bayramına sayılı günler kala çarşıda pazarda yoğunluk yaşanıyor. Kimi vatandaşlar çarşıda bulunan dükkanlardan alışveriş yapmayı tercih ederken kimileri ise alışveriş merkezlerini tercih etti. Alışveriş sepetinin büyük bir kısmını bayram şekeri ve giyim ürünleri doldurdu. Bayramın tadını yine en çok çocuklar çıkaracak. Bayramda harçlıklarını toplayan çocuklar eğlenmek için proteknik patlayıcılar satın alıyor. Satışı yasak olan ve halk arasında “torpil, çatapat, kız kaçıran, maytap” olarak bilinen patlayıcılar tehlike saçıyor. Eğlenme amacıyla kullanılan bu patlayıcılar yaralanmalara hatta ölümlere bile yol açabiliyor. Patlayıcı maddeler sebebiyle yangınlar da çıkıyor. Yine bu maddelerin izinsiz, zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanılması halkımıza korku, heyecan ve panik yaşatıyor. Halkın can ve mal güvenliği tehlikeye giriyor. Yetkililer kendi çocuklarının ve çevrenin tehlikeden korunması için ailelere uyarılarda bulunuyor.


İNTERNETTE BİLE SATILIYOR

İçişleri Bakanlığı’nın 2006 yılında yayınladığı genelgeyle patlayıcı maddelerin bakkal, market, kırtasiye ve oyuncakçı gibi yerlerde satılması yasaklandı. Bu kararla çocukların mahalle bakkallarından maytap, torpil ve yıldızlı roket gibi patlayıcı maddeleri almalarının önüne geçilmesi hedeflendi. Buna rağmen hala birçok noktada patlayıcı maddelerin satışı yapılıyor. Son olarak internetten bile satılmaya başlanan patlayıcı maddelere ulaşmak çok kolay hale geldi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, satışı yasak olduğu halde patlayıcı maddelerin internet dahil olmak üzere birçok yerde satılmasına tepki gösterdi. Bu satıcıların üç kuruşluk kazanç için insanların çanını tehlikeye attığını ifade eden Dinç, “Patlayıcı maddeler bayram döneminde bazı yerlerde satılıyor. Satışlar çocukların hoşuna gidiyor ama bu tehlikeli oyuncakların zararlı etkisinden kimse haberdar değil. Satışlar yasak olduğu halde bu ürünleri satanlar büyük bir vebal altında. Satış yapanlara da alanlara da caydırıcı cezalar kesilmeli. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalanlar derhal satıcıları ve alıcıları belediyelere şikayet etmeli. Üç beş kuruş kazanacağım diye hiçbir çocuğumuzun canını tehlikeye atmayın” dedi.

BÜYÜK HASARA YOL AÇIYOR

Çocuklar, gençler ve yetişkinler tarafından eğlence aracı olarak kullanılan patlayıcı maddelerin korku ve paniğe de sebep olduğunu belirten Dinç, “Bu maddelerin herhangi bir önlem alınmadan ve halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde kullanılması sonucunda organ kaybına varabilen yaralanmalar ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. Patlayıcı maddelerin gittiği yönün bilinmediğini bu durumun tehlikenin boyutunu artırdığını söyleyen Dinç, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Bayramda denetimler artırılmalı. Denetimden uzak ücra mahallelere önem gösterilmeli. Çocuklar, bu patlayıcı maddeleri televizyonlardan gördükleri gibi kullanıyorlar. Bir araya gelip eğlenmek isteyen çocuklar patlayıcı maddeleri, birbirlerinin yüzüne doğru patlatıyorlar. Çocuklarda ciddi el ve yüz yanmaları oluyor. Köylerde eğlenen çocuklar, yönünü bilmediği için bu maddeleri rastgele patlatıyor. Bu da köylerde büyük ve geri dönüşü olmayan yangınlara sebep oluyor. Ailelerin, çocuklarını sürekli takip altında tutması gerekiyor.”

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.