Çocuklar için büyük tehlike!

Çocuklar için büyük tehlike!

Yrd. Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, “Olumsuzlukların yer aldığı ve erişimine hiçbir engelin bulunmadığı sanal oyunlar, maalesef çocukların psikolojisini olumsuz etkiliyor” dedi

Bilgisayar oyunları, tehlike saçmaya devam ediyor. Bu oyunlar yüzünden her yıl cinayetler işleniyor. Sanal gerçekliğe kendilerini kaptıran çocuklar, oyunlardaki şiddet sebebiyle psikolojik olarak olumsuz etkileniyor. Bilgisayar oyunlarına bağımlı çocuklarda ilerleyen yaşlarda çeşitli ruhsal problemler ortaya çıkıyor. Aileler için de sıkıntı hal alan bu oyunlar, çocukların geleceğinin altını oyuyor. Selçuk Üniversitesi Etkileşim ve Uzlaşım Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, sanal oyunların toplumun ve özellikle çocukların üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Küçükbezirci, “İnternet üzerinden oynanılan oyunlarda çocuklarımız karşı taraftaki kişinin kim olduğunu bilmeden saf ve masum bir yaklaşım ile eğlenerek vakit geçirmek istemektedir” dedi.  Konunun  sanıldığı kadar basit olmadığına dikkat çeken Küçükbezirci,  “Çünkü her an için istismara açık ve denetim yapılmadığı takdirde çok kötü sonuçlar doğurabiliyor” açıklamalarında bulundu.

20-2yagmur-kucukbezirci.jpg

ART NİYETLİ KİŞİLERLE MUHATAP OLUYORLAR

Savunduğu düşünceleri örneklendiren Küçükbezirci,  çocukların internet üzerinden oyun oynarken karşı taraftaki art niyetli kişilerle kamera üzerinden görüşme yapmak istediğini ve çocukların görüntülerinin alınabildiğini aktardı. “Ardından bazı bilgisayar programları ile çocuğun fotoğrafını uygun olmayan bir yere yerleştirerek tekrar çocuğa gönderiyor ve bir yere buluşmaya çağırıyor” diyen Küçükbezirci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şayet çocuk oraya gitmeyi reddederse montaj yaptığı fotoğraf ile tehdit ediyor.  Bu şekilde kandırılan çocuklarımız istismara açık hale getiriliyor.  Dolayısı ile anne baba olarak çocuklarımızı bilinçlendirmeli ve bu oyunları denetimli olarak oynamasını sağlamalıyız. Bizler çocukluk dönemimizde sokakta oyunlar oynar, hem bedenen hareket ederek kaslarımız gelişir hem de arkadaşlarımız ile yeni yeni oyunlar icat ederdik.  Teknolojinin gelişmesi ve modern tabir ettiğimiz büyükşehir hayatı ile bizlerin sokaklarda oynadığı oyunlar neredeyse tamamen yok oldu ve yerine çocuklarımızın kendi odalarında ekranlar aracılığı ile oynadıkları oyunlar geldi.  Birçok anne ve baba çocuklarının evde güvenli bir şekilde oyun oynadığını düşünebilir ancak durum gerçekten de böyle midir?  Bilgisayar aracılığı ile genç beyinlere neler aşılanmaktadır?  Her ne kadar evin içerisinde bilgisayarın karşısında oyun oynasa da birlikte oyun oynadığı kişiler kimlerdir?”

PSİKOLOJİK OLARAK OLUMSUZ ETKİLİYOR

İslam düşmanlarının kullandıkları araçlardan birisinin de şüphesiz bilgisayar oyunları olduğuna vurgu yapan Küçükbezirci oyun kurucuların amacının oyuncuyu da aktif olarak olayların içine çekmek olduğunu belirtti. Küçükbezirci, daha sonra konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  “Bu konuda onlarca oyun bilgisayara yüklenerek ya da internet üzerinden dünyanın tüm ülkelerine servis edilmektedir. Kan, şiddet, adam öldürme ve benzeri çocuk gelişiminde birçok olumsuzluğun yer aldığı ve erişimine hiçbir engelin bulunmadığı bilgisayar oyunları maalesef çocuklarımızın psikolojisini son derece olumsuz olarak etkilemektedir.  Sözde eğlencelik bu oyunlarda +13 gibi uyarıcı işaretlerin bulunmasının da bu oyunları daha çekici hale getirdiğini söyleyebiliriz.”

OYUNA UZAK KALMAYI EKSİKLİK GÖRÜYORLAR

Sanal oyunlar ile ilgili bir başka mühim konuya da değinen Küçükbezirci,  “Tireand'lerde olduğu üzere her geçen gün değişen bilgisayar oyunu modasına ya da çılgınlığına yetişmek mümkün görünmezken özellikle çocuklar ve gençler arasında bu oyunların bilinmemesi ya da oynanmaması eksiklik olarak görülüyor” diye konuştu. Küçükbezirci, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:  “Bu oyunlar, güncel olarak takip edilerek kendi aralarındaki sohbet konularını belirlemektedir.  Hatta bilgisayar oyununun içeriğine göre sanal silahlar, sanal eşyalar ya da benzeri sanal nesneler gerçek hayatta para ile alınıp satılmaktadır.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum