Çocuklar En Çok Aileye, En Az Paraya Değer Veriyor

Çocuklar En Çok Aileye, En Az Paraya Değer Veriyor

UNICEF ve GEOlino, “2014 Çocuk Değerleri Raporu'na göre Almanya'da çocuklar en çok aile ve arkadaşlığa değer veriyor. Güvenirlik ve dürüstlük de ön sırada yer alırken, para ve mülke olan ilgi ise son sıralarda.“Almanya’daki çocuklar...

UNICEF ve GEOlino, “2014 Çocuk Değerleri Raporu'na göre Almanya'da çocuklar en çok aile ve arkadaşlığa değer veriyor. Güvenirlik ve dürüstlük de ön sırada yer alırken, para ve mülke olan ilgi ise son sıralarda.

“Almanya’daki çocuklar nelere değer veriyor? Bu değerlerin kimler aracılığıyla alıyorlar? Nelerden korkuyorlar?” sorularına cevap arayan Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) ve çocuklara yönelik yayın yapan GEOlino dergisi, 6 ila 14 yaş arasındaki çocukların görüşlerine dördüncü kez başvurdu. “2014 Çocuk Değerleri Raporu” ismi verilen araştırmanın sonuçları Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka (CDU), UNICEF Almanya Direktörü Christian Schneider, Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Prof.Dr. Hans Bertram ve Robert Bosch Vakfı’ndan Dr. Olaf Hahn’ın katılımıyla federal basın evinde tanıtıldı.

Dört yılda bir yapılan araştırmada bu sefer anne ve babaların da görüşlerine başvuruldu. ‘Çok önemli’ ve ‘önemli’ diye yapılan değerlendirmede ilk sırada yüzde 74 ile en çok değerin aileye verildiği ortaya çıktı. Çocukların yüzde 73’ü için ailenin yanında arkadaşlık çok önemli değer. Güvenirliğe yüzde 57’lik çok önem veriyor. Geleneksel değerlere de çok önem verilirken, ‘önemli’ kısmında önde gelen değerler ise şunlar oldu: yardımseverlik, saygı, cesaret ve çalışkanlık. Çocukların henüz dini konuyla ilgilenmediği, bunun yanı sıra en az para, mal mülke önem verdiği dikkat çekti.

Çocuklar en çok korktuğu unsurların başında ise yüzde 38 ile ‘geçinme zorluğu’ gelmesi ilginçti. Okula gitmeye korkanlar ise yüzde 11’i oluşturdu. Bakan Wanka, eğitim kalitesinün düşüklüğünü gösteren raporlar, öğretmen açığı ve diğer olumsuz tartışmalar perspektifinde çocukların eğitime ve öğretmenlere verdiği değerin artmasını çok sevindirici olarak değerlendirdi. Rapora göre 2010’a kıyasla eğitime verilen önem 3 puan arttı ve ‘çok önem verenlerin’ oranı yüzde 46’ya yükseldi. Önemli diyenlerin oranı ise yüzde 48. Wanka, öğretmenlerin anne-baba ve dede-ninelerden sonra değerleri aktaran üçüncü önemli aktör olarak geldiğinin de altını çizdi.

Araştırmadaki ‘Kim değerleri daha iyi öğretiyor?’ sorusuna ‘siyasetçiler’ diye cevap verenlerin oranı çocuklarda yüzde 12, ebeveynlerde yüzde 6’larda kalması dikkat çekti. ‘Anne-baba’ diyenlerde ise bu oran yüzde 99.

Diğer taraftan ise Başbakan Angela Merkel (CDU) ve Eğitim Bakanı Wanka, ülke genelinde yapılan 49 ‘Gençler Araştırıyor’ yarışmasının galiplerine ödüllerini Başbakanlık Binası’nda verdi. En ilgin projesiyle ‘Özel Başbakanlık Ödülü’nü kazanan Leonard Bauersfeld’e 3 bin Euro ödül verildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.