Çocuklar bile kullanıyor

Çocuklar bile kullanıyor

Traktör kazaları can almaya devam ediyor. Son 5 yılda traktör kazalarında 2 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Traktör kazaları can almaya devam ediyor. Son 5 yılda traktör kazalarında 2 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Konya'da ise son bir haftada 3 kişi öldü. Galip Yeşilırmak, "Çocuklar bile traktör kullanıyor. Traktör kullanıcılarının önemli bir kısmının ehliyeti bile yok" dedi

Her yıl traktör kazalarında yüzlerce kişi hayatını kaybediyor. Son 5 yıl içinde ülke genelinde meydana gelen 15 binden fazla traktör kazasında 2 bin kişi hayatını kaybetti. Kazalarda 30 bine yakın vatandaş da yaralandı. Konya'da ise son günlerde meydana gelen kazalarda 3 kişi öldü, 10'dan fazla kişi de hayatını kaybetti. Kazaların önüne de bir türlü geçilemiyor. Kazaların önlenmesi içinse ciddi tedbir alan yok. Traktör kazalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Kazaları Önleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, kazaların sürücelerden kaynaklandığını, trafik eğitimlerinin ise yetersiz olduğunu belirtti.

ANİDEN ANA YOLLARA ÇIKIYORLAR

Tarım makinalarının kontrolsüz kullanıldığını, ışıklandırma donanımlarındaki eksikliklerin kazalara neden olduğunu belirten Çelik, "Traktör sürücüleri eğitimli değil. Bu nedenle özellikle tek şeritli yollarda sıkıntılar yaşanıyor. Trafikte ince detaylar çok önemli. Birçok traktörün ışıklandırmaları yok. Bazı traktör sürücüleri aniden ana yollara çıkıyor. Kazaların büyük bir kısmı sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Samanın üstüne oturup yolculuk edenler var. Kırsal alanda geniş katılımlı eğitimler verilmeli" dedi. "Şehit haberlerini duyunca canımız yanıyor. Bu durum toplumun psikolojisini alt üst ediyor. Ama trafikte yılda 4 bine yakın can kaybı var. 20 günde ortalama 200 kişi ölüyor" diyen Çelik, şunları söyledi: Kırsalda ve şehirler arası yollar eskiye göre daha düzenli. Halkımız 70 kilometre hızla 100 kilometre hız arasındaki farkı anlamıyorlar. Kilometredeki her artış kaza riskini artırıyor. Hız önemli bir faktör. Psikolojik bir boyutu da var. Sürücüler arasında öne geçme telaşı da var. Büyük acılara sebebiyet vermemek için trafikte daha dikkatli olmalı, trafik kurallarına uymalıyız."

SÜRÜCÜLERİN ÇOĞU EHLİYETSİZ

Özellikle yaz aylarında traktör kazalarında artışın olduğunu belirten Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Galip Yeşilırmak, "Traktör kullanımında sıkıntılar var. Çocuklar bile traktör kullanıyor. Traktör kullanıcılarının önemli bir kısmının ehliyeti bile yok. Kazalar nedeniyle her gün çok sayıda vatandaşımızı kaybediyoruz. Neden kazalar önlenmiyor? Bilinçsizlik var. Çiftçiler bu konuya gereken ilgiyi göstermiyor. Yetkililer de denetimlerde yetersiz kalıyor. Trafik ekipleri bu işi sıkı tutmalı. Şu an kontrol yok. Muayenesi olmayan traktörlerin sayısı da hayli fazla. Bazıları traktörlerinin gücüne çok güveniyor. Makineye güvenip aşırı yük çekenler de kaza yapıyor. Bazı yaşlılar da çok dalgın oluyor. Traktörün üzerinde seyir halindeyken uyuyanlar bile var. Konya traktör sayısında ilk sıralarda. Ciddi bir traktör varlığı sözkonusu. Sürücüler iyi bir eğitimden geçirilmeli. Trafik eğitimleri yetersiz. İlgililer konuya duyarlılık göstermeli" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.