Çocuk haczi utancı bitiyor

Çocuk haczi utancı bitiyor

Özellikle boşanmış babaları mağdur eden 'çocuk haczi' utancı sona eriyor. Yeni düzenlemeyle birlikte icra dairelerini para ödeme devri kapanıyor. Anne ise çocuğu göstermezse nafakası kesilecek, tutumunda ısrar edenler hapis cezasına çarptırılacak

Türkiye için büyük bir utanç olan en çok çocukları ve babaları mağdur eden 'çocuk haczi" sona eriyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nda görüşülen Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Kanun Tasarısı, kabinede imzaya açıldı. Tasarı, boşanmış anne-babalar arasında büyük krizlere yol açan çocuk göstermeme sorununa kökten çözüm getiriyor. Önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelmesi beklenen ve boşanmış çiftlerin çocuklarının icra dairesi aracılığıyla teslimine de son verecek olan düzenlemede getirilen yenilikler dikkat çekiyor.Tasarı ile boşanma gerçekleştikten sonra çocuk teslimi konusunda da birtakım düzenlemelere gidilecek. Ailenin çocukla ilişki kurmasında yaşanan sorunların önüne geçilecek. Çocuk teslimleri icra daireleri değil, çocuk teslim merkezleri üzerinden yapılacak. Ailelerden herhangi bir masraf da alınmayacak. Bu durumda icra dairelerinin rolü de tarihe karışacak.Boşanan tarafların çocuğu göstermemesi; velayetin değiştirilmesi, geçici olarak hapsen tazyik ve nafakanın geçici olarak iptaline de sebep olacak. Çocuğu göstermeyen taraf eğer nafaka alacaklısı ise geçici olarak nafakası kesilecek. Çocuğu göstermeyen ebeveyn, eğer tutumunda ısrarcı olursa, üç ay hapis cezası gündeme gelebilecek.

HARÇ ÖDEME DEVRİ BİTİYOR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Anne ya da baba çocuğu görürken bir harç ödüyor, sanki bir malı teslim alıyor. Bu yaklaşımdan vazgeçilmesi için düzenleme getirdik. Çocuğun onuruna uygun teslim edilmesine ilişkin bir çalışma yapacağız. Çocuğu göstermeyenlere ilişkin de ağır yaptırımlar getiriyoruz" dedi. Mağdur babalar tarafından Mağdur Çocuklar ve Baba Hakları Derneği Başkanı Murat Köse de yeni düzenlemeyi sevinçle karşıladıklarını bir an önce Meclis'ten geçmesini beklediklerini söyledi. Dernek olarak mağdur babaların sesini dile getirdiklerini kaydeden Köse,

Mağdur çoçuklar ve Baba Hakları Derneği Başkanı Murat Köse, "Bu yasalar tüm toplumumuzu tehdit etmektedir. Çocuk hacizi en az terör olayı kadar bütün ailelerimizi tehdit eden bir yasadır. İcra kanununun 25. Madde.çocuk icrası geçmektedir. Bu asla kabul edilebilir bir durum olmadığı gibi,çocuklarımızı hiçe saymaktır. Bu yasa çocuk hakları sözleşmesine de aykırıdır" dedi.

ÇOCUKLAR TRAVMA YAŞIYOR

Babaların yıllardır öz evlatlarını görebilmek için ayda en az 500 TL para yatırmak zorunda kaldığını ve bu durumun babanın imajını olumsuz yönde etkiledini kaydeden Köse, "Bir baba öz evladını görebilmek için ayda en az 500 TL yatırmak zorunda. Parası olmayan ise çocuğunu göremiyor. Ondan sonra bunun adı babam bizi bırakıp gitti, iftirasıyla çoçuğa babayı kötülüyorlar. Avrupa'da  Ebeyene Yabancılaştırma Sendromu (EYS) suç olarak sendromu uygulanıyor. Çocuklar ömrü boyunca unutamayacakları bir travma yaşıyor. Çoukların duyguları çalınıyor, duygusal istismara uğruyorlar. Hatta sahipsiz kaldıkları için tacize bile uğradıkları bile oluyor. Mahkeme velayeti anneye vermektedir. Anne de çocukları koz olarak kullanmaktadırlar. Çocuk haczinin bir an önce sona ermesini talep ediyoruz. 10 binlerce baba bu güzel haberi bekliyor" diye konuştu.

6284 SAYILI YASA DEĞİŞTİRİLMELİ

6284 sayılı yasanın Türk aile yapısını tehdit ettiğinin altını çizen Köse, şunları söyldi: "6284 sayılı tam tersine işlemektedir. Başta cinayetleri artırmaktadr. 2012 yılında çıkarılan bu yasa cinayetleri artırmıştır. Bu yazı feminist kadın dernekleri tarafından desteklenmektedir. Hollanda gibi bazı Avrupa ülkeleri de bu yasayı desteklemektedir. Avrupa ülkeleri neden Türk aile yapısına karışıyor? Buna neden izin veriliyor. Kendi ülkelerinde uygulamadıkları yasaları neden Türkiye'de uygulamak istiyorlar.  Biran önce çoçuk icrası kalkmalı, süresiz nafaka süreli olmalı, nafaka hapsi derhal kaldırılmalı,  6284 yeniden düzenlenmeli, tek taraflı velayet zülmü sona ettirilip Avrupa'da uygulanan ortak velayet hayata geçirilmeli."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.