Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Çocuk Çalıştayı

Çocuk Çalıştayı

Memleketimizin geleceği olan çocuklarımızın iyi yetiştirilmesi ülke geleceği adına çok önemli bir yatırımdır. Bireysel gelecek ve ülke geleceği için onların fikir ve görüşlerinin alınması onlara önem verildiğinin açık bir göstergesidir. Çocukların problemlerine çözüm bulmak büyüklerin görevidir ancak onların ağzından kendi problemlerini dinlemek, öğrenmek de ayrı bir güzelliktir. Hatta onların çözümüne büyükler, küçükler hep birlikte katkı yapmak da erdemlerde birleşmektir.
Aile, genç ve çocuklarla ilgili yapılan her çeşit çalışmayı yakından tâkip ettiğimiz için hükümetin ailelerle ilgili çalışan çalışkan Bakanı Fatma Şahin’in geçtiğimiz haftalarda yaptığı ‘Yeni oluşturulacak anayasaya katkı’ çerçevesinde, çocuklara ehemmiyet verip onların problemlerini bizzat ağızlarından dinlemek adına bir ‘Çalıştay’ düzenlendi. Faydalı olacağı kanaatini taşıdığımızdan sizlere de aşağıdaki ayrıntılı bilgileri sunmak istiyoruz.
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF Türkiye Ülke Ofisi'nin, birlikte, yapılması planlanan yeni anayasa için çocukların da görüşünün alınması için bir çalıştay düzenledi. Dedeman Otel'inde gerçekleştirilen ‘Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı’na Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile 81 ilde yer alan Çocuk Hakları Komite üyesi çocuklar katıldılar. Bakan Şahin, artık çocuklar adına büyüklerin konuşma döneminin sona erdiğini, bundan böyle çocukların konuşacağını söyledi. Şahin, çocuklara şöyle seslendi: ‘Sizleri dinlemeden, sizlerin bakışını yansıtmadan, sizin oradaki empatinizi koymadan nasıl bir sağlıklı anayasa yapabilirdik? O yüzden istedik ki sizlerin sorunları çözme irâdenizi yansıtalım. Her şey çok hızlı değişiyor. Zamânın ruhûnu yakalamak, değişimi yönetmek durumundayız.’
Bakan Şahin, bugünün olağan şartlarında yeni bir anayasanın yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bu noktada çocukların görüşünün çok önemli olduğunu belirten Fatma Şahin; ‘Benim sizin adınıza, tepeden indirmeci, tek tipçi bir politika ile anayasa yapmam, yaptırmam mümkün olamaz. Sizlerin her birinizin, duygusal zekâsı, soruna bakma, çözüm kabiliyeti bu yüzden çok önemli.’ Diyerek görüşlerini aktardı. Çalıştay boyunca, 81 ilden gelen çocuklar da kendi görüş ve önerilerini sundular.
81 ilden gelen 162 çocuğun katılımı ile gerçekleşen ilk çocuk hakları komitesi temsilcisi çalıştay sonucunda hazırlanan rapor TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e takdim edildi. Çocukların görüşleri ile hazırlanan raporda; katılım, eğitim, koruma, sağlık, adâlet, barınma ve kent olanakları, engellilik, aile ve çocuk başlıkları ile 8 madde yer alıyor. Raporda; çocuk istismârına ağır cezâların verilmesi istenirken; engelli çocukların, sokakta çalışan çocukların ve istismâra uğrayan çocukların maddi mânevi her türlü ihtiyâcının giderilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. ‘Aile kapsamına giren kişilerin çocuğa örnek olacak şekilde davranması ve yeterli ilgi göstermeleri gerekmektedir. Bu konuda, çocuk hakları eğitimi almaları zorunlu kılınmalıdır.’görüşü işlendi.
Çocukların en dikkat çekici önerilerinden bir diğeri de ‘din’ konusunda oldu. Çocuklar, ‘Her çocuğun, kendi dinî inancına yönelik bilgi almasını sağlayacak merkezler açılmalıdır.’ teklifinde bulundular. Çocukların bir başka önemli önerisi de cinsiyet ayrımcılığı konusundaydı. ‘Çocuklar cinsiyetlerine göre değil, ihtiyaçlarına göre ilgi görmeli ve ona göre davranılmalıdır.’ ifâdesi, sıralanan maddeler arasındaydı. Raporda yer alan diğer önerilerden bâzıları ise şöyle: ‘Sokakta çalıştırılan çocuklar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sürekli koruma altına alınmalı. Yargılanan çocuklara sevecen ve hoşgörülü olunmalı. Özürlü, sakat gibi kırıcı sözcüklerin yerine 'farklı gelişen çocuk' kelimesi kullanılmalı. Depreme dayanıklı konutlar yapılmalı, uygun yapılmadığı zaman caydırıcı ceza verilmeli. Uygun olmayan yapılar depreme dayanıklı hâle getirilmeli."
Böylesi çocuklarımıza özgüven telkin eden çalışmaların devâmını dilerken çocuklarımızın tekliflerin uygulanmasını yürekten arzu ediyor ve yorulmak bilmeden çalışan Bakan Fatma Şahin’i tebrik ediyor çalışmalarına üstün başarılar diliyoruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR